De klimaatcrisis is een kindercrisis
In vergelijking met zestigjarigen zullen de in 2020 geboren baby’s tijdens hun leven gemiddeld zeven keer vaker een hittegolf meemaken, ruim 2,5 keer vaker een droogte en bijna drie keer vaker te maken krijgen met mislukte oogsten. De klimaatcrisis is een kindercrisis!
Klimaatverandering treft kinderen wereldwijd. Zelfs als de doelen in het Klimaatakkoord van Parijs worden gehaald zullen kinderen die het afgelopen jaren zijn geboren te maken krijgen met veel meer hittegolven, overstromingen, branden en droogtes dan hun grootouders. Kinderen uit lage- en middeninkomenslanden worden nog harder geraakt omdat bij hen het risico op ziektes, honger en ondervoeding al groter is. Daarbij zijn hun huizen vaak niet bestand tegen overstromingen, cyclonen en andere extreme weersomstandigheden.
Bijvoorbeeld op de onderstaande plekken:
De Hoorn van Afrika
In de door extreme droogte geteisterde gebieden in Ethiopië, Kenia en Somalië sterft waarschijnlijk elke 48 seconden één persoon door honger. Het conflict in Oekraïne maakt de situatie nog erger. Hierdoor stijgen de voedselprijzen, omdat de regio voor een groot deel afhankelijk is van graanimport uit Rusland en Oekraïne.
Afghanistan
Ongeveer twee op de drie Afghaanse kinderen heeft dagelijks niet genoeg te eten. Het land kampt met één van de ergste droogtes in decennia. Veel gezinnen zijn afhankelijk van landbouw voor hun levensonderhoud. Zonder regen is het land te droog en kunnen mensen niets verbouwen. Hier bovenop komt de slechte economische en politieke situatie van het land sinds de machtsoverdracht in augustus 2021.
India en Bangladesh
India en Bangladesh behoren tot de meest kwetsbare plaatsen ter wereld voor de gevolgen van klimaatverandering. Onlangs kreeg de Indiase hoofdstad Delhi te maken met de vijfde hittegolf sinds maart, met temperaturen tot 49 graden Celsius. Kinderen zien hun huizen en scholen wegspoelen door zware overstromingen. De weersomstandigheden in de regio worden extremer en frequenter als gevolg van klimaatverandering.
Eilanden in de Stille Oceaan
Eilanden in de Stille Oceaan, zoals het land Vanuatu, zijn erg kwetsbaar voor de gevolgen van de klimaatcrisis. Door de zeespiegelstijging lopen deze eilanden het risico om helemaal in de oceaan te verdwijnen. Vanuatu diende vorig jaar een beroep in bij het Internationaal Gerechtshof om de rechten van huidige en toekomstige generaties te beschermen tegen klimaatverandering.