Skip to main content
a596cdfa-2900-4e1f-a75e-2b56ac446c5e.jpg.webp

Wereldwijde hongercrisis

De ergste wereldwijde voedselcrisis in decennia zet het leven van miljoenen kinderen op het spel. Conflicten, ontheemding, klimaatverandering en stijgende voedselprijzen, in combinatie met de gevolgen van de COVID-19-pandemie, veroorzaken deze enorme crisis. Op dit moment lijden wereldwijd 13,6 miljoen kinderen onder de vijf jaar aan ernstige acute ondervoeding, hun leven wordt bedreigd. Save the Children zet zich in voor kinderen in onder andere Afghanistan, Ethiopië, Nigeria, Somalië, Zuid-Soedan en Jemen.  

Martine Bergwerff, noodhulp coördinator bij Save the Children: “Wat de situatie in de wereld op dit moment zo uitzonderlijk zorgelijk maakt is dat de directe gevolgen van conflicten, klimaatverandering en de pandemie tezamen een levensgevaarlijke combinatie vormen. De oorlog in Oekraïne verergert de voedseltekorten én zorgt voor minder aandacht van de internationale gemeenschap.”

Ondervoeding 
Ondervoeding als gevolg van extreme honger is wereldwijd nog steeds één van de belangrijkste doodsoorzaken bij jonge kinderen.  

Kinderen kunnen sterven als direct gevolg van ondervoeding of als gevolg van ziekten veroorzaakt door ondervoeding. Ondervoede kinderen, vooral zuigelingen, zijn namelijk extra vatbaar voor ziekten als dysenterie, diarree, cholera, malaria en longontsteking. Zonder voldoende voedzaam voedsel of het vermogen om de juiste voedingsstoffen op te nemen als gevolg van ziekte, lopen kinderen onder de vijf jaar een hoog risico op acute ondervoeding die tot de dood kan leiden. Als kinderen overleven kunnen ze problemen ervaren op de lange termijn, zoals dwerggroei en belemmering van mentale en fysieke ontwikkeling.  

Wat is het verschil tussen een hongercrisis en hongersnood? 
Op dit moment spreken we van een hongercrisis. Van een hongersnood wordt alleen gesproken wanneer...: 

  • ...tenminste 20% van de huishoudens in een gebied kampt met een extreem gebrek aan voedsel   
  • ...30% van de kinderen lijdt aan acute ondervoeding; en   
  • ...2 op de 10.000 mensen elke dag sterven door ondervoeding of door de combinatie van ondervoeding met een ziekte  

Een formele verklaring van een hongersnood wordt doorgaans gezamenlijk afgelegd door de regering van het getroffen land zelf en de Verenigde Naties: het is dus ook een politieke uitspraak. De laatste officiële hongersnood die werd uitgeroepen, was in 2017 in delen van Zuid-Soedan.  

Ook al voordat een officiële hongersnood wordt uitgeroepen, sterven en lijden er al vele duizenden kinderen aan ondervoeding, zoals nu ook in bijvoorbeeld Somalië aan de hand is.  

Martine Bergwerff

Martine Bergwerff:

“We zijn te laat voor die kinderen die al door ondervoeding zijn overleden. Dit zijn stuk voor stuk zeer tragische sterfgevallen die voorkomen hadden kunnen worden. Niet alleen is er nu onmiddellijke financiering nodig om nog meer leed te voorkomen, ook is er snel behoefte aan een langetermijnplanning en een systeemverandering in de regio. Hongercrises moeten beter beheerst worden, nu nog voor zover het kan, én in de toekomst.”

Wat doet Save the Children? 
Save the Children geeft hulp in landen waar ondervoeding het leven van kinderen bedreigt. We zijn onder andere werkzaam in Afghanistan, Nigeria, Somalië, Zuid-Soedan, Ethiopië en Jemen, landen waar de hongercrisis groter dan ooit dreigt te worden. We bieden voedsel, geld en schoon drinkwater en werken hard aan het voorkomen én behandelen van ondervoede kinderen. Ook werken we met organisaties en gemeenschappen ter plaatse aan plannen hoe we dit soort crises in de toekomst kunnen voorkomen. 

Behandelen ondervoede kinderen 
Kinderen die ondervoed zijn behandelen we met Plumpy’Nut, een klein zakje dat wonderen kan verrichten. In het zakje zit een pindakaasmengsel waaraan plantaardige olie, melkpoeder, hoogwaardige proteïnen, vitaminen en mineralen zijn toegevoegd. Dit pindakaasmengsel wordt razendsnel in het lichaam opgenomen waardoor het ondervoede kindje binnen 4 weken kan aansterken. Plumpy'Nut is lang houdbaar (ruim 2 jaar) zonder koeling en kan gemakkelijk worden vervoerd en afgeleverd, ook op heel afgelegen plekken. Het kan direct uit de verpakking worden genuttigd, is gemakkelijk te doseren en heeft tot doel het ondervoede kindje zo snel mogelijk aan te laten sterken. Het is daarom een belangrijke en laagdrempelige levensader voor kinderen over de hele wereld. 

Voorkomen van ondervoeding 
Ondervoeding heeft een enorme impact op het hele leven, de gevolgen zijn vaak niet meer terug te draaien. Daarom is het belangrijk dat we er op tijd bij zij en zetten we alles op alles om ondervoeding te voorkomen. Het begint met preventie, zoals voorlichting aan zwangere vrouwen om ervoor te zorgen dat zij en hun baby’s de juiste voeding krijgen. We zorgen dat zij toegang krijgen tot essentiële gezondheidszorg. We stimuleren het geven van borstvoeding. Ook geven we voorlichting over gevarieerd en voedzaam eten, zowel aan volwassenen als aan kinderen. Dat doen we op scholen, in dorpen, in onze klinieken en via de media. Speciale aandacht gaat uit naar meisjes, zodat zij als zij moeder worden de vicieuze cirkel van ondervoeding kunnen doorbreken.   

Gebrek aan politieke wil 
Er is op dit moment geen gebrek aan geld of voedsel, maar een gebrek aan politieke wil. 

We moeten samen, met regeringen, donoren, partners en gemeenschappen, deze wereldwijde crisis nu aanpakken. Geen enkel kind mag in 2022 of in de toekomst van honger omkomen.