Honger en ondervoeding
Een einde maken aan honger is een van de grootste uitdagingen ter wereld. Hoewel er wereldwijd genoeg eten geproduceerd wordt voor iedereen, sterven er jaarlijks 3,1 miljoen kinderen onder de vijf jaar aan ondervoeding. Door conflicten, klimaatveranderingen en onstabiele economieën, vechten dagelijks miljoenen kinderen voor hun leven door voedselgebrek.
Ieder kind, waar ook ter wereld, heeft recht op goede voeding. Net zoals het recht op onderwijs, gezondheidszorg en een veilig leven. Rechten die zijn opgenomen in het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties (1989), dat inmiddels door 196 landen is ondertekend. Toch worden deze rechten nog steeds massaal geschonden.
De gevaren van ondervoeding
In de 21e eeuw met al z’n welvaart en innovaties hebben dagelijks 309 miljoen mensen te maken met acute voedselonzekerheid. Dat maakt vooral jonge kinderen ontzettend kwetsbaar. Bijna de helft van alle kinderen onder de vijf jaar die sterft, sterft aan ondervoeding. Door onvoldoende voedingstoffen, te weinig of eenzijdige voeding raakt hun immuunsysteem enorm verzwakt. Kinderen raken chronisch ondervoed wanneer dit een langere tijd aanhoudt. Een longontsteking of een ziekte als mazelen kan dan al fataal zijn. Ook komt het voor dat kinderen in korte tijd veel gewicht verliezen. Deze acute ondervoeding treedt op wanneer er bijvoorbeeld geen of nauwelijks voedsel is door oorlog of een natuurramp.
In landen waar voedsel schaars is, is honger niet de enige kindervijand. Kinderen krijgen ook vaker te maken met geweld, uitbuiting en misbruik. Kinderarbeid komt door schooluitval vaker voor en ook is de kans groot om door strijdkrachten gerekruteerd te worden. Met de belofte van eten en onderdak, krijgen kinderen te maken met geweld en gevaar. Voor meisjes is er ook nog het gevaar van uithuwelijking en/of heel jong zwanger raken, maar ook seksuele uitbuiting en misbruik.
De ouders van de 15-jarige Asma* regelden op haar veertiende een huwelijk met een man die twee keer zo oud was als zij, omdat haar familie door honger en droogte niet meer voor haar kon zorgen. Door de Parenting Without Violence Club van Save the Children, die plaatsvindt op haar school in een vluchtelingenkamp in de Somalische regio, konden de clubleden en leraren samen onderhandelen met haar ouders om het huwelijk te stoppen.
Wat doet Save the Children
Om ondervoeding aan te pakken en honger de wereld uit te helpen, zet Save the Children zich al meer dan 100 jaar in voor kinderrechten. We werken inmiddels in zo’n 120 landen. Verspreidt over heel de wereld helpen we kinderen met onze levensreddende voedingsprogramma’s. Plaatselijke experts krijgen daarbij begeleiding van onze specialisten, voedingsdeskundigen en medische teams. Door de voedselzekerheid in een land te analyseren kunnen we steeds beter de beschikbaarheid van voedsel voorspellen. Net als de mogelijke impact van conflicten, economische crisis of klimaatveranderingen.
Samen met lokale gemeenschappen brengen we risico’s in kaart, om deze vervolgens middels een plan van aanpak te minimaliseren. Zo verminderen we de impact, verlagen we kosten én redden we levens. Slaat er ergens honger toe? Dan screenen we kinderen op ondervoeding. We behandelen ondervoede kinderen met notenpasta’s of andere voedingssupplementen. Indien nodig zorgen we voor medicijnen en in complexe situaties voor interne medische zorg. Ook zorgen we voor contant geld, zodat mensen zelf voedsel en basisbehoeften kunnen kopen.
We zoeken altijd naar duurzame oplossingen. In betreffende landen combineren we kennis van veeteelt, landbouw en economie met onze eigen kennis en expertise. In gebieden waar voedsel erg schaars is, leiden we bijvoorbeeld moeders op om groente te verbouwen. Ze krijgen geld om een stukje grond te kopen en zaden. Door samen te werken met andere moeders, lukt het om samen gevarieerde groenten te oogsten. Zo krijgen (klein)kinderen genoeg voedzaam eten binnen en vermindert (acute) ondervoeding drastisch.