Skip to main content
ch11031383

GAZA

Stop de oorlog tegen kinderen

Elke oorlog is een oorlog tegen kinderen. Kinderen zijn altijd de eersten die lijden en betalen de hoogste prijs in welk conflict dan ook.

 

pim-kraan-lr-04_2.png

"Het gevoel van veiligheid bij kinderen is weggerukt. Onze teams en hun families zijn doodsbang. Ze voelen zich als schietschijven. Kinderen in de hele regio zijn voortdurend bang en leven met stress. Dit geweld moet stoppen, anders zullen kinderen de prijs blijven betalen."

- Pim Kraan, directeur van Save the Children Nederland, over Gaza

Kinderen worden geconfronteerd met onvoorstelbare risico’s: elke luchtaanval, raket en kogel die wordt afgevuurd heeft ernstige gevolgen voor hun veiligheid en welzijn, ook op de lange termijn. Maar ook het verlies van ouders en familieleden heeft gevolgen voor hun ontwikkeling en toekomst. Zodanig groot, dat ze hier vaak een leven lang last van hebben.
 
Lees hieronder het antwoord op veel gestelde vragen
 
Wat is jullie positie?
In elk conflict probeert Save the Children zich uit te spreken over de meest ernstige risico's voor alle kinderen. Save the Children is een onpartijdige humanitaire organisatie, dat wil zeggen dat we geen partij kiezen in een conflict. We volgen het VN-Kinderrechtenverdrag en de Geneefse Conventies. We zijn er voor kinderen, alle kinderen. We zetten ons voor hen in, zodat ze veilig en gezond kunnen opgroeien, overal ter wereld.
 
Hoe spreekt Save the Children zich uit?
We hebben een oproep gedaan tot een onmiddellijk staakt-het-vuren om te voorkomen dat er nóg meer kinderen getroffen worden en om ervoor te zorgen dat we zo snel mogelijk hulp kunnen bieden. Daarnaast roepen we op dat de gijzelaars worden vrijgelaten. Wij vinden dat alle partijen hun uiterste best moeten doen om Israëlische én Palestijnse kinderen te beschermen en zich te houden aan het internationaal recht. Er moet onmiddellijke humanitaire toegang zijn om noodhulp mogelijk te maken.

Onlangs heeft ons kabinet zich onthouden van stemming in de Verenigde Naties over een humanitair staakt-het-vuren. Wij waren verbijsterd over dit besluit. Daarom hebben wij de petitie ‘Stop de oorlog tegen kinderen’ opgezet. De afgelopen weken hebben we samen met Amnesty International, PAX, The Rights Forum en Oxfam Novib petities opgehaald om de Nederlandse regering op een staakt-het-vuren te laten aandringen. Samen hebben we 200.000 handtekeningen overhandigd aan de leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Daarvan heeft Save the Children voor ruim 28.000 handtekeningen gezorgd. Wij willen iedereen die de petitie heeft ondertekend heel hartelijk danken. 

Steunen jullie zowel Israëlische als Palestijnse kinderen?
Save the Children steunt kinderen die het meest kwetsbaar zijn en geen toegang hebben tot basisvoorzieningen zoals gezondheidszorg, voedsel, schoon water, bescherming en onderwijs. De bezetting op de Westelijke Jordaanoever, met inbegrip van Oost-Jeruzalem, en in Gaza heeft geleid tot een langdurige humanitaire crisis met een onevenredig grote impact op kinderen. Uit ons onderzoek van vorig jaar bleek dat vier op de vijf kinderen in de Gazastrook na 16 jaar blokkade leven met depressie, verdriet en angst. Ook in Israël zijn kinderen slachtoffer van het escalerende geweld. Het conflict heeft grote gevolgen voor hun geestelijke gezondheid en welzijn. Scholen zijn gesloten. Net als kinderen overal, moeten ook kinderen in Israël worden beschermd - een punt dat we hebben benadrukt en zullen blijven benadrukken.
 
Save the Children biedt hulp in gebieden waar onze teams aanwezig zijn of toegang toe hebben. Dit bepaalt waar wij onze fondsen en hulpverlening inzetten. Omdat wij al sinds 1953 actief zijn in de Palestijnse gebieden, kunnen we daar - zodra het veilig is - snel in actie komen. Wanneer we vanuit Israël verzoeken krijgen om Israëlische kinderen te steunen, dan zullen we ook daar onze hulpverlening in gang zetten.

 

ch1983577

 

De Israëlische regering staat nu toe dat er dagelijks brandstof Gaza binnenkomt. Toch blijft deze hoeveelheid beperkt door het lastige screeningproces aan Israëlische zijde. Dit tekort veroorzaakt enorme problemen bij de distributie van hulpgoederen eenmaal in Gaza, belemmert zoek- en reddingsacties en het functioneren van ziekenhuizen en andere essentiële diensten en faciliteiten.

Wat hebben wij tot nu toe gedaan?   
Tot nu toe hebben wij 550.990 mensen bereikt, waaronder meer dan 276.284 kinderen, door:

 • Samen te werken met partners ter plaatse om voorraden toe te sturen naar schuilplaatsen en aan huishoudens in Gaza. We hebben in totaal 93.000 flessen water, 7.900 voedselpakketten, 60.000 hygiënepakketten en 2000 onderwijspakketten uitgedeeld in opvangkampen 
 • 120 pallets met medische benodigdheden via onze partner uit te delen aan gezondheidsinstellingen in Gaza. De komende weken zullen meer dan 130 pallets worden uitgedeeld.

 • Het uitdelen van 200 babypakketten en 1.910 recreatiepakketten, om gezinnen met jonge kinderen bij te staan

 • Het geven van psychosociale hulp aan 11.400 kinderen 
 • 29.400 mensen bereikt met contant geld
 • UNRWA voorzien van reserveonderdelen die nodig zijn voor reparaties aan sanitaire voorzieningen in opvanghuizen.
 • Save the Children’s Emergency Health Unit helpt momenteel kinderen via een gezondheidskliniek die onlangs door een partner in Rafah is opgericht om te compenseren voor de niet werkende ziekenhuizen
 • Het geven van psychosociale- en kinderbeschermingstrainingen voor ambulancemedewerkers

 • Ondanks de grote uitdagingen, operationeel door te blijven werken in het noorden van Gaza via een partner ter plaatse. Zij organiseren recreatieve activiteiten met kinderen in 13 opvangcentra in Noord-Gaza en voerden een bewustmakingscampagne over beschermende maatregelen voor kinderen die van hun ouders zijn gescheiden of hun ouders hebben verloren 

 • Het voorzien van reserveonderdelen die nodig zijn voor reparaties aan sanitaire voorzieningen in opvanghuizen 

 • Het houden van kleinschalige hygiënevoorlichtingssessies om gezinnen te helpen zo gezond mogelijk te blijven en ziektes en aandoeningen te voorkomen

 • Het verstrekken van geldhulp aan gezinnen op de Westelijke Jordaanoever. We hebben hiermee tot nu toe meer dan 10.615 huishoudens bereikt
 • Meer dan 170 hulpmiddelen uitgedeeld ter ondersteuning van kinderen met handicaps en verwondingen na aanvallen door kolonisten en Israëlische troepen op de Westelijke Jordaanoever

Daarnaast hebben we in Nederland:

 • Media-aandacht gegenereerd; 
 • Gesproken met politici en de Tweede Kamer
 • Meer dan €78.000 opgehaald bij de benefietavond in de Melkweg

Het laatste nieuws rond Gaza:

Grondoffensief in Rafah weerhoudt effectief hulpverlenen

17 Mei 2024

Tanks rollen de zuidelijke stad Rafah in en vliegtuigen gooien bommen. Veel kinderen moeten al voor de vijfde keer in zeven maanden vluchten. Het is een massale gedwongen verhuizing uit Rafah. Begin deze week waren er al 500.000 mensen de stad uit gevlucht.  

Lees meer

Cruciale hulp wordt geblokkeerd nu Israël de grensovergang bij Rafah inneemt

8 Mei 2024

De overname door Israëlische strijdkrachten van de grensovergang bij Rafah verhindert de hulpverlening aan kinderen in Gaza. Wij eisen een definitief staakt-het-vuren en onbelemmerde toegang om hulp te bieden.  

Lees meer

Een gedwongen evacuatie uit Rafah zal dodelijke gevolgen hebben

6 Mei 2024

Het bevel van het Israëlische leger aan de burgerbevolking om te vertrekken naar de zogenaamde ‘humanitaire zone’ in Al-Mawasi brengt het leven van meer dan 600.000 kinderen in gevaar. Onze hulpverlening zal ernstig worden belemmerd of zelfs helemaal onmogelijk worden. Alles wordt momenteel via Rafah gecoördineerd, daar zijn de opslagruimtes, voertuigen, kantoren en accommodaties van hulporganisaties zoals wij.  

Lees meer

Apocalyptische scènes in Gaza: “Totale minachting voor het menselijk leven”

30 Apr 2024

Kinderen leven in hun eentje tussen het puin in de totaal verwoeste straten in Khan Younis, de op een na grootste stad in Gaza. Dat vertellen onze medewerkers die voor het eerst sinds het begin van de oorlog naar de stad terugkeren. 

Lees meer

Gezondheidszorg als doelwit in Gaza: “We zijn bang voor het geweld”

23 Apr 2024

Het aantal aanvallen per maand op ziekenhuizen en andere medische instellingen in Gaza is sinds het begin van de oorlog hoger geweest dan in elk ander recent conflict. Het gemiddelde ligt op 73 aanvallen per maand, blijkt uit onze analyse.  

Lees meer

Al zes maanden lang lijden kinderen in Gaza: “Kinderen zijn op”

7 Apr 2024

Al zes maanden lang lijden kinderen in Gaza. Bijna 26.000 kinderen zijn gedood of gewond geraakt. Wij vinden het onbegrijpelijk dat dit nu al maanden de realiteit is voor de burgers van Gaza en roepen nogmaals dringend op tot een blijvend staakt-het-vuren.  

Lees meer