Skip to main content
ch1888741-agency-photo-see-restriction-aerial-view-of-destruction-in-gaza-city.png

GAZA

Stop de oorlog tegen kinderen

Elke oorlog is een oorlog tegen kinderen. Kinderen zijn altijd de eersten die lijden en betalen de hoogste prijs in welk conflict dan ook.

 

pim-kraan-lr-04_2.png

"Het gevoel van veiligheid bij kinderen is weggerukt. Onze teams en hun families zijn doodsbang. Ze voelen zich als schietschijven. Kinderen in de hele regio zijn voortdurend bang en leven met stress. Dit geweld moet stoppen, anders zullen kinderen de prijs blijven betalen."

- Pim Kraan, directeur van Save the Children Nederland, over Gaza

Kinderen worden geconfronteerd met onvoorstelbare risico’s: elke luchtaanval, raket en kogel die wordt afgevuurd heeft ernstige gevolgen voor hun veiligheid en welzijn, ook op de lange termijn. Maar ook het verlies van ouders en familieleden heeft gevolgen voor hun ontwikkeling en toekomst. Zodanig groot, dat ze hier vaak een leven lang last van hebben.
 
Lees hieronder het antwoord op veel gestelde vragen
 
Wat is jullie positie?
In elk conflict probeert Save the Children zich uit te spreken over de meest ernstige risico's voor alle kinderen. Save the Children is een onpartijdige humanitaire organisatie, dat wil zeggen dat we geen partij kiezen in een conflict. We volgen het VN-Kinderrechtenverdrag en de Geneefse Conventies. We zijn er voor kinderen, alle kinderen. We zetten ons voor hen in, zodat ze veilig en gezond kunnen opgroeien, overal ter wereld.
 
Hoe spreekt Save the Children zich uit?
We hebben een oproep gedaan tot een onmiddellijk staakt-het-vuren om te voorkomen dat er nóg meer kinderen getroffen worden en om ervoor te zorgen dat we zo snel mogelijk hulp kunnen bieden. Wij vinden dat alle partijen hun uiterste best moeten doen om Israëlische én Palestijnse kinderen te beschermen en zich te houden aan het internationaal recht. Er moet onmiddellijke humanitaire toegang zijn om noodhulp mogelijk te maken.

Onlangs heeft ons kabinet zich onthouden van stemming in de Verenigde Naties over een humanitair staakt-het-vuren. Wij waren verbijsterd over dit besluit. Daarom hebben wij de petitie ‘Stop de oorlog tegen kinderen’ opgezet. De afgelopen weken hebben we samen met Amnesty International, PAX, The Rights Forum en Oxfam Novib petities opgehaald om de Nederlandse regering op een staakt-het-vuren te laten aandringen. Samen hebben we 200.000 handtekeningen overhandigd aan de leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Daarvan heeft Save the Children voor ruim 28.000 handtekeningen gezorgd. Wij willen iedereen die de petitie heeft ondertekend heel hartelijk danken. 

Steunen jullie zowel Israëlische als Palestijnse kinderen?
Save the Children steunt kinderen die het meest kwetsbaar zijn en geen toegang hebben tot basisvoorzieningen zoals gezondheidszorg, voedsel, schoon water, bescherming en onderwijs. De bezetting op de Westelijke Jordaanoever, met inbegrip van Oost-Jeruzalem, en in Gaza heeft geleid tot een langdurige humanitaire crisis met een onevenredig grote impact op kinderen. Uit ons onderzoek van vorig jaar bleek dat vier op de vijf kinderen in de Gazastrook na 16 jaar blokkade leven met depressie, verdriet en angst. Ook in Israël zijn kinderen slachtoffer van het escalerende geweld. Het conflict heeft grote gevolgen voor hun geestelijke gezondheid en welzijn. Scholen zijn gesloten. Net als kinderen overal, moeten ook kinderen in Israël worden beschermd - een punt dat we hebben benadrukt en zullen blijven benadrukken.
 
Save the Children biedt hulp in gebieden waar onze teams aanwezig zijn of toegang toe hebben. Dit bepaalt waar wij onze fondsen en hulpverlening inzetten. Omdat wij al sinds 1953 actief zijn in de Palestijnse gebieden, kunnen we daar - zodra het veilig is - snel in actie komen. Wanneer we vanuit Israël verzoeken krijgen om Israëlische kinderen te steunen, dan zullen we ook daar onze hulpverlening in gang zetten.

 

ch1888445-save-the-children-staff-preparing-aid-kits-to-be-shipped-to-gaza-as-part-of-the-country-response-to-the-humanitarian-situation-there.png

 

De Israëlische regering staat nu toe dat er dagelijks brandstof Gaza binnenkomt. Toch blijft deze hoeveelheid beperkt door het lastige screeningproces aan Israëlische zijde. Dit tekort veroorzaakt enorme problemen bij de distributie van hulpgoederen eenmaal in Gaza, belemmert zoek- en reddingsacties en het functioneren van ziekenhuizen en andere essentiële diensten en faciliteiten.

Wat hebben wij tot nu toe gedaan? 
Tot nu toe hebben wij 199.000 mensen bereikt, waaronder 104.000 kinderen, door:

 • Samen te werken met partners ter plaatse om voorraden toe te sturen naar schuilplaatsen en aan huishoudens in Gaza. We hebben in totaal 53.000 flessen water, 4.900 voedselpakketten, 6.300 hygiënepakketten en 2000 onderwijspakketten uitgedeeld in opvangkampen 

 • Het uitdelen van 200 babypakketten en 260 recreatiepakketten, om gezinnen met jonge kinderen bij te staan

 • Het geven van psychosociale hulp aan 11.400 kinderen 
 • 29.400 mensen bereikt met contant geld

 • Het geven van psychosociale- en kinderbeschermingstrainingen voor ambulancemedewerkers

 • Ondanks de grote uitdagingen, operationeel door te blijven werken in het noorden van Gaza via een partner ter plaatse. Zij organiseren recreatieve activiteiten met kinderen in 13 opvangcentra in Noord-Gaza en voerden een bewustmakingscampagne over beschermende maatregelen voor kinderen die van hun ouders zijn gescheiden of hun ouders hebben verloren 

 • Het voorzien van reserveonderdelen die nodig zijn voor reparaties aan sanitaire voorzieningen in opvanghuizen 

 • Het houden van kleinschalige hygiënevoorlichtingssessies om gezinnen te helpen zo gezond mogelijk te blijven en ziektes en aandoeningen te voorkomen

 • Het verstrekken van geldhulp aan gezinnen op de Westelijke Jordaanoever. We hebben hiermee tot nu toe meer dan 34.000 mensen bereikt

 • Levering van meer dan 170 hulpmiddelen ter ondersteuning van kinderen met handicaps en verwondingen na aanvallen

Daarnaast hebben we in Nederland:

 • Media-aandacht gegenereerd; 
 • Gesproken met politici en de Tweede Kamer
 • Meer dan €72.000 opgehaald bij de benefietavond in de melkweg

Hoe verloopt onze hulp verder?

Zodra toegang mogelijk is en brandstof beschikbaar is, zijn we klaar om onze respons in Gaza verder op te schalen door middel van de geplande activiteiten: 

 • Het uitdelen van meer essentiële goederen zoals water, voedsel, sanitaire voorzieningen, kookgerei en andere huishoudelijke benodigdheden

 • Het uitdelen van warme kleding, dekens en contant geld zodat gezinnen voedsel, medicijnen en andere benodigdheden kunnen kopen

 • Het aanschaffen van essentiële medische apparatuur en het inzetten van onze Emergency Health Unit: teams van medische experts die zo snel mogelijk zorg verlenen op de moeilijkst bereikbare plekken. 

 • Verdere psychosociale hulp voor kinderen en verzorgers 

 • Het opzetten van kindvriendelijke ruimtes, zodat kinderen een veilige ruimte hebben om te spelen en te herstellen 

 • Zorgen dat kinderen weer toegang krijgen tot onderwijs, door tijdelijke leerruimtes op te zetten en beschadigde scholen te repareren 

team-egypte-gaza_1.png

Het laatste nieuws rond Gaza:

Uitgehongerde families in Gaza eten vogelvoer om te overleven

26 Feb 2024

Gezinnen in Gaza zijn gedwongen om uit wanhoop de restjes eten van dieren en bladeren te eten. 1,1 miljoen kinderen in Gaza loopt het risico om te sterven van de honger. Uithongering als oorlogsmethode is strikt verboden. 

Lees meer

Onze hulp in Gaza tot nu toe

20 Feb 2024

Het is nu bijna 5 maanden sinds de escalatie van het conflict in Gaza. Niet eerder hebben wij zo’n grote humanitaire catastrofe op zo’n klein gebied gezien. Wij werken rond de klok om zoveel mogelijk hulp te bieden.  

Lees meer

Medewerker van Save the Children gewond door bombardement in Rafah

12 Feb 2024

Vannacht is zwaar gevochten in Rafah in Gaza, nabij de Egyptische grens. Een gebouw van hulporganisatie Save the Children is beschadigd geraakt toen een moskee op 100 meter afstand gebombardeerd werd. In het gebouw bevinden zich internationale en nationale medewerkers met hun kinderen. 

Lees meer

Mogelijke inval in Rafah betekent dodelijke val voor meer dan miljoen Gazanen

9 Feb 2024

Meerderheid van de kinderen in Gaza is nu gevangen in een gebied van slechts 62 vierkante kilometer zonder mogelijkheid om te vluchten. 

Lees meer

Nederland, stop met het bevorderen van de humanitaire ramp in Gaza

25 Jan 2024

Save the Children doet samen met 15 andere humanitaire- en mensenrechtenorganisaties de oproep aan alle VN-lidstaten om te stoppen met het ondersteunen van de crisis in Gaza door wapenoverdrachten. 

Lees meer

Gaza: 10.000 kinderen gedood in 100 dagen oorlog

12 Jan 2024

Meer dan 10.000 kinderen zijn gedood door Israëlische luchtaanvallen en grondoperaties in Gaza in 100 dagen van geweld, volgens het ministerie van Volksgezondheid in Gaza. Bovendien zijn er duizenden vermisten, vermoedelijk begraven onder puin.

Lees meer