TeamUp op School biedt psychosociale steun aan kinderen in het primair onderwijs. Het programma bestaat uit non-verbale sport-, spel- en bewegingsactiviteiten, gekoppeld aan acht psychosociale thema’s. Zoals ‘Vriendschap en Vrienden, gericht op samenwerken en een ander helpen, ‘Stress’ gericht op ontspannen en plezier maken en het thema ‘Conflict’ gericht op rekening houden met elkaar. Spelenderwijs leren kinderen omgaan met hun emoties, krijgen meer vertrouwen en sociale contacten en bouwen zo aan hun toekomst. TeamUp op School is gestart in het nieuwkomersonderwijs, maar is geschikt voor alle kinderen.
De TeamUp-sessies (+/- 45 minuten) worden op een vast moment in de week begeleid door onderwijsprofessionals op school. Zij ontvangen training en coaching vanuit TeamUp.

We hebben onszelf voor TeamUp aangemeld omdat een ander programma dat bij ons op school gebruikt wordt, erg gericht is op taal. Daarom zochten we iets voor de sociaal-emotionele ontwikkeling waarbij je non-verbaal met kinderen activiteiten kunt doen.”
Leerkracht Nathalie over TeamUp
Nieuwkomersonderwijs
Kinderen met een vlucht- of migratieachtergrond zijn vaak blootgesteld aan ingrijpende gebeurtenissen en stress, ook na aankomst in Nederland. Daar krijgen zij te maken met nieuwe stressfactoren, zoals een nieuwe school, regelmatig verhuizen en zorgen om (achtergebleven) familie en vrienden. De bewegingsgerichte aanpak van TeamUp helpt hen om stress en spanning in hun lichaam los te laten. De trauma-sensitieve benadering van TeamUp creëert een gevoel van verbondenheid, veiligheid en zelfvertrouwen. Hierdoor leren kinderen omgaan met hun gevoelens en kunnen zij weer even kind zijn.
Regulier onderwijs
Na jaren succes in het nieuwkomersonderwijs is TeamUp nu ook beschikbaar voor reguliere basisscholen. De trauma-sensitieve benadering maakt het programma geschikt voor alle kinderen en in het bijzonder voor kinderen die stressvolle of ingrijpende ervaringen hebben meegemaakt. Dit geldt ook voor kinderen die opgroeien in uitdagende omstandigheden, zoals armoede en discriminatie. Daarnaast is het programma zeer geschikt voor kinderen die doorstromen vanuit het nieuwkomersonderwijs of de Nederlandse taal nog niet goed beheersen.
Aanbod TeamUp op School
Heb je interesse om te starten met TeamUp bij jou op school? TeamUp op School biedt vanaf schooljaar 2023-2024 twee trajecten aan:
- BASIS TRAJECT: Onderwijsprofessionals worden opgeleid tot facilitator om zelf TeamUp te geven op hun school. Gedurende dit traject ontvangen de facilitators training en coaching van Trainers van TeamUp. Direct na de StartUp training kunnen deelnemers starten met het uitvoeren van TeamUp.
- EXPERT TRAJECT: Een train-de-trainer traject, waarmee scholen/schoolbesturen de expertise van TeamUp in huis halen. Na afronding van het traject kunnen deelnemers in de rol van TeamUp trainer hun eigen collega’s trainen en coachen. Daarnaast kan de trainer ook op andere scholen binnen hetzelfde schoolbestuur worden ingezet.

TeamUp helpt om stress te verlichten omdat je activiteiten doet en daarna ontspant. Met TeamUp meer dan met sport omdat ik in TeamUp niets moet. Ik ben vrij.
Deelnemer TeamUp, 11 jaar
Waarom TeamUp op School werkt
Onderzoek toont aan dat onderwijsprofessionals behoefte hebben aan tools om sociaal-emotioneel leren bij kinderen te bevorderen (M. Beernink, 2020). Een externe evaluatie (van den Berg, 2020) laat zien dat TeamUp op School het psychosociale welzijn van kinderen verbetert door:
- Versterking van sociale en psychische veiligheid: Kinderen en leerkrachten ervaren TeamUp als een moment van plezier en ontspanning.
- Bevordering van groepsvorming: Kinderen gaan nieuwe sociale verbindingen aan, waarbij taal- en cultuurbarrières doorbroken worden.
- Omgaan met emoties: Kinderen melden dat TeamUp hen helpt om te gaan met gevoelens van woede, angst en frustratie en fungeert als een uitlaatklep voor energie, spanning en stress.
- Verhoging van assertiviteit: Sommige kinderen worden assertiever door deelname aan het programma.
Observaties en interviews tonen aan dat TeamUp volgens kwaliteitsstandaarden wordt geïmplementeerd en een veilige omgeving biedt, waardoor kinderen die extra ondersteuning nodig hebben tijdig gesignaleerd kunnen worden.
Alle TeamUp brochures
TeamUp is een psychosociaal programma van Save the Children en War Child in samenwerking met de CED-Groep.