Skip to main content
Kinderen en

Kinderen en jongeren in Nederland - Iedereen verdient een eerlijke kans

Kinderen en jongeren in Nederland

Kinderen en jongeren in Nederland groeien niet allemaal op zonder zorgen, stress, de juiste financiële middelen en krijgen helaas niet allemaal gelijke kansen. Wij zagen dat er voor twee doelgroepen (nog) te weinig gedaan wordt. Namelijk voor gevluchte kinderen én (financieel) kwetsbare kinderen en jongeren in Nederland. Save the Children is er voor alle kinderen in de wereld, dus ook voor kinderen in Nederland. We hebben daarom een aantal programma’s ontwikkeld om kwetsbare kinderen in Nederland te helpen.
 
Eén daarvan is TeamUp, voor gevluchte kinderen in Nederland – en daarbuiten. Dit programma hebben we samen met War Child en UNICEF Nederland ontwikkeld. Met onze ervaren facilitators helpen we gevluchte kinderen met gestructureerde sport-en spelactiviteiten sociaal en emotioneel te ondersteunen. Dit doen we in opvanglocaties en op scholen door heel Nederland in de leeftijd van 6 – 18 jaar.
 
Met Speaking Minds helpen we gemeenten en provincies met jongerenparticipatie. Het programma betrekt moeilijk bereikbare jongeren op een praktische en betekenisvolle manier bij gemeentelijk en provinciaal beleid. Naast dat jongerenparticipatie een fundamenteel recht is, draagt Speaking Minds ook bij aan de persoonlijk, sociale, emotionele en morele ontwikkeling van jongeren. Jongeren denken bij Speaking Minds mee over gemeentelijk beleid op het gebied van armoede, schulden, jeugdzorg en gezondheidszorg. Speaking Minds is er voor kinderen en jongvolwassenen in de leeftijd van 12-21 jaar. 

Projecten in Nederland

TeamUp: voor gevluchte kinderen in Nederland – en daarbuiten

War Child, UNICEF Nederland en Save the Children bundelen hun jarenlange wereldwijde expertise en ontwikkelden een programma voor gevluchte kinderen in Nederland.


 

LEES VERDER

TeamUp op School

TeamUp op School is actief op ruim dertig scholen. Het programma richt zich op het stimuleren van de sociaal-emotionele ontwikkeling en versterkt daarmee het welzijn van kinderen.


 

LEES VERDER

Speaking Minds laat jongeren meepraten over lokaal beleid

Praktisch opgeleide jongeren worden het minst betrokken in het maatschappelijk debat. Daardoor wordt hun mening niet gehoord, wat een schending is van het kinderrechtenverdrag. De erkende Speaking Minds-methode laat hen meepraten over beleid. Zo tonen we hen dat hun mening ertoe doet, verkleinen we de kloof tussen hen en hun gemeente of provincie en maken we jeugdbeleid effectiever.

LEES VERDER

Berichten over Nederland

Wereldarmoededag: Oproep aan de politieke partijen

17 Okt 2023

In een klas van 32 kinderen, leven er gemiddeld 2 in armoede in Nederland. Artikel 26 van het kinderrechtenverdrag zegt dat alle kinderen recht hebben op sociale voorzieningen. In Nederland gaat dit niet altijd goed.
Lees meer

Miljoenennota kabinet lost noodsituatie kwetsbare kinderen niet op

19 Sep 2023

De aankondigingen tijdens Prinsjesdag baren ons grote zorgen. De meest kwetsbare kinderen worden in de nieuwe begroting over het hoofd gezien.

Lees meer

Een gezonde en duurzame wereld is een kinderrecht

18 Sep 2023

Overheden moeten erkennen dat niets doen aan de klimaatcrisis een schending van de rechten van het kind is. Ze moeten actie ondernemen om milieuvervuiling en klimaatverandering te bestrijden, zo heeft het VN Kinderrechtencomité bevestigd.

Lees meer
banner

Geef kwetsbare kinderen een eerlijke kans op een toekomst.

Jouw hulp is dringend nodig. Help je mee?

JA, IK DONEER