Skip to main content
‘Als broodmager kind ging ik naar Zweden om aan te sterken’

‘Als broodmager kind ging ik naar Zweden om aan te sterken’

Donateur Frits (89) uit Kennemerland* maakt als kind de Tweede Wereldoorlog mee. Na de hongerwinter verblijft hij voor langere tijd in Zweden; een periode in zijn leven die diepe sporen achterliet.

Frits is 11 jaar tijdens de hongerwinter in 1944. Zijn vader overleed in de oorlog en samen met zijn moeder probeert hij te overleven in een tijd van armoede en voedseltekorten. “Ik zie nog voor me hoe het Rode Kruis voedselpakketten uit Zweden dropte.”

Meehelpen op de boerderij
Frits werd in die winter samen met zo’n 80 jongens uit Kennemerland, allemaal mager en ondervoed, naar Zweden gestuurd om aan te sterken. Frits: “Vrijwel zonder spullen reisde ik met de trein door Duitsland en Denemarken tot aan de veerboot naar Zweden. In Helsingborg worden ze opgevangen in een groot opvangcentrum van Rädda Barnen, de Zweedse Save the Children. “Ik weet nog de naam van de vrouw die me op kwam halen: Anna Rex. Ze kocht meteen extra kleding voor me; bestand tegen de Zweedse herfst en winter. Daarna kwam ik in Halmstad terecht op een boerderij, bestierd door twee neven. In het begin best onwennig, maar uiteindelijk had ik het erg naar m’n zin. De familie en huishoudster waren zo hartelijk en waar ik kon hielp ik mee op de boerderij. Een tijd die veel indruk op me maakte.”

In mei 1945 kwam de bevrijding. Frits werd teruggebracht naar Halmstad, naar het opvangcentrum van Rädda Barnen. Vanuit daar lieten ze hem terugreizen naar zijn moeder in Haarlem.

Zweedse huwelijksreis
Later keerde Frits tijdens de zomervakanties nog vaak terug naar Zweden. Vooral om te genieten van het boerderijleven en de prachtige meren. Hij nam er later zelfs z’n vrouw mee naartoe op huwelijksreis. “Ik wilde haar in Smäland heel graag voorstellen aan mijn ‘Zweedse familie’. Later zijn we ook met de kinderen nog vaak teruggegaan en is er nog steeds contact met Zweden.” 

Pas toen viel het kwartje
Toen Frits in 2015 bij een bijeenkomst van Rädda Barnen in Göteborg was en hun logo zag, viel het kwartje. “Pas toen besefte ik dat dit de Zweedse tak van Save the Children is! Vanaf dat moment wist ik, ik wil iets terugdoen in de vorm van een schenking. Ondanks alle pijn, verdriet en armoede van toen, kreeg ik toch de kans om de draad weer op te pakken. Mede dankzij de Zweedse solidariteit en warme opvang én de professionele hulp van Rädda Barnen.” 

*Om privacy redenen is de naam van Frits gefingeerd.  
 

AnneMarie-Jongepier-200-200

Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk

"Denkt u erover om na om Save the Children op te nemen in uw testament? Daar zijn we blij mee. Ik neem graag de tijd om samen te kijken naar uw wensen en naar de verschillende mogelijkheden. Een vrijblijvend gesprek op kantoor of bij u thuis, is altijd mogelijk."

Anne-Marie Jongepier
070 - 338 44 48
[email protected]