Skip to main content
Hans en Ger header en quote

‘Het is tijd om wat terug te geven aan de wereld’

Ruim 50 jaar zijn ze al samen en in al die jaren reisden ze de hele wereld over. Vooral Azië wist hun hart te stelen. Toch zien Hans Orlemans (..) en Ger Beukenkamp (76) naast al die prachtige culturen, bezienswaardigheden en natuur ook de keerzijde. Hans: ‘In veel landen waar we zijn geweest is zo ontzettend veel armoede. Voor ons is het nu tijd om iets terug te doen; zeker voor al die kinderen. Daarom staat Save the Children sinds kort als belangrijkste erfgenaam in ons testament.’

Hans en Ger wonen samen met kat Kleintie midden in Amsterdam. Hoewel beide mannen een succesvolle carrière beleefden - Ger zit er als scenarioschrijver trouwens nog middenin - groeiden ze na de oorlog op met weinig. Ger in Amsterdam-Noord als zoon van een zeilmaker en Hans in Tiel als zoon van een handelaar in snoep. 

Op televisie
Ger: “Na een korte carrière in de chemie en scheikunde, nam een andere passie het langzaamaan over. Van jongs af aan had ik al iets met schrijven, maar geen seconde heb ik gedacht dat je daar ook je brood mee kon verdienen. Vanaf m’n 17e schreef ik wel al recensies voor huis-aan-huisblad de Noord-Amsterdammer. Ook zat ik bij een amateur theaterclubje waarvoor ik m’n eerste stukken schreef. Pas vanaf 1980 - toen m’n eerste stuk op televisie verscheen - werd scenarioschrijven echt m’n beroep. Ook heb ik daarnaast altijd les gegeven in scenarioschrijven en tekstanalyse op de toneelschool. Nog steeds werk ik met veel plezier. Natuurlijk is het niet meer zo wild als vroeger, maar ik zou er echt niet zonder kunnen.”

‘Op m’n 16e was ik klaar met de handelsschool en nam ik de zaak over’

Snoep en acupunctuur 
Hans: “Mijn carrièrepad was eigenlijk van jongs af aan al bepaald. Mijn vader overleed op z’n 35e. Ik was toen negen. Hij was net een snoep-groothandel begonnen en de familie wilde graag dat ik dat voortzette. Door geld bij elkaar te sprokkelen - we waren echt arm in die tijd - kon ik naar een dure kostschool; een handelsschool in Sint Michelsgestel. Op m’n 16e was ik klaar om de zaak over te nemen. Leuk vond ik het niet, wel kreeg ik er steeds meer lol in en wist ik het bedrijf heel succesvol te maken. Op m’n 28e ontmoette ik Ger en we kregen een relatie. Toen hij op een gegeven moment graag naar de toneelschool in Amsterdam wilde, heb ik de hele boel verkocht en zijn we vertrokken. Wel startte ik op m’n 40e een heel nieuwe carrière als fysiotherapeut en acupuncturist. Vooral voor dat laatste woonden we zelfs een tijdje in China en Sri Lanka. Ik moest toch checken of het allemaal wel klopte met die naaldjes!”

‘Toen ik dat lemen schoolgebouwtje binnenliep, zag ik letterlijk het verschil tussen die toeristen en de werkelijkheid’

Iets betekenen voor kinderen
Nu beide mannen terugkijken op een rijk leven met prachtige reizen door landen waar ook veel armoede is, voelen Ger en Hans dat ze iets terug willen doen. Ger: “Dat we iets voor kinderen willen betekenen wisten we gelijk. Zij hebben de toekomst! Je zou heel graag willen dat ieder kind – zij zijn immers onschuldig - gelijke kansen heeft op deze wereld. Mijn trigger om actie te ondernemen kwam tijdens een reis in India. Op nog geen honderd meter van een grote toeristentrekpleister stond een klein schooltje. Toen ik dat lemen gebouwtje binnenliep, al die kindjes op houten krukjes en kistjes zag zitten, zag ik letterlijk het verschil tussen die toeristen en de werkelijkheid. Natuurlijk weet je wel dat het er is, maar dit was echt een eyeopener.”

Plan op maat
Hans: “Eenmaal weer thuis kwam ik door een tip in contact met het Kiran Fonds; een kleinschalige stichting in Haaksbergen die kinderen helpt in Nepal. Inmiddels ben ik er (vrijwillig) bestuurder en zie ik met eigen ogen hoe arme kinderen via educatie, kost en inwoning weer een toekomst krijgen. Met onze nalatenschap wilden we dit heel graag op grotere schaal doen en daarvoor zijn we om de tafel gegaan met de Rabobank. Zij kwamen met een plan op maat, helemaal toegespitst op onze wensen. Voor ons stak Save the Children in dat plan er ver bovenuit. Toen wisten we het 100% zeker: daar gaat onze nalatenschap straks naartoe.”

Zo werkt nalaten en schenken
Denk u erover om net als Hans en Ger Save the Children op te nemen in uw testament? Anne-Marie Jongepier denkt graag met u mee over de verschillende mogelijkheden. Bel of mail haar gerust voor een vrijblijvend gesprek bij u thuis of op ons kantoor (070 -3384448 of via [email protected])