Skip to main content
Smile

10 positieve veranderingen voor kinderen in 2023

Woensdag 27 December 2023

Van ziekte bestrijdende kettingen in Kenia tot scholen die worden beschermd in Burkina Faso: hier zijn 10 positieve veranderingen voor kinderen die in 2023 hebben plaatsgevonden.  

1. De VN erkent het recht van kinderen op een schone, gezonde en duurzame omgeving Regeringen zullen moeten erkennen dat niets doen aan de klimaatcrisis een schending van de kinderrechten is, dankzij het VN-document dat in augustus werd gepubliceerd. Dat is een grote overwinning voor kinderrechtenorganisaties, zoals wij. Kinderen moeten nu worden meegenomen in milieuwetgeving en kinderactivisten moeten worden beschermd.   

2. 4,000 kinderen hebben meegedaan aan TeamUp in Nederland 
Dit jaar hebben er 4,000 kinderen meegedaan aan TeamUp in Nederland. TeamUp draagt via spel en beweging bij aan het psychosociale welzijn van gevluchte kinderen. Het programma is speciaal ontwikkeld voor kinderen van 6 tot 18 jaar. Spelenderwijs leren kinderen bij TeamUp omgaan met emoties. 

3. Honderden kinderen zijn genezen van longontsteking in Kenia dankzij een slimme ketting 
Een innovatieve kralenketting zorgt voor een revolutie in het vinden en behandelen van longontsteking bij kinderen in afgelegen gebieden van Kenia. Hierdoor zijn in de eerste tien maanden bijna 200 levens gered.   

Het project 'Beads by Breath' heeft dit jaar de diagnose, behandeling of verwijzing naar gezondheidsklinieken mogelijk gemaakt voor 198 kinderen met longontsteking. Vrijwilligers op het gebied van de gezondheidszorg gebruiken kralen om de snelle ademhaling te tellen en te detecteren, wat een vroeg waarschuwingssignaal is voor de ziekte. Dit is een goedkope oplossing voor afgelegen gebieden waar longontsteking een van de grootste doodsoorzaken voor kinderen onder de vijf jaar is.  

4. Wij hebben het 7.000ste kind herenigd met zijn familie na scheiding door conflict 
De dertienjarige Simon* werd gescheiden van zijn familie toen er eerder dit jaar gevechten uitbraken in Soedan. Hij vluchtte zonder begeleiding naar de grens met Zuid-Soedan, waar de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) hem doorverwees naar Save the Children. 

Medewerkers van Save the Children zijn er onlangs in geslaagd hem te herenigen met zijn volwassen broer Samuel*. Daarmee komt het totale aantal kinderherenigingen dat wij sinds 2017 in Zuid-Soedan hebben mogelijk gemaakt op 7.000. 

5. Bijen helpen afgelegen gemeenschappen op de Salomonseilanden bij het aanpakken van de gevolgen van klimaatverandering 
Honingbijen helpen de natuur te herstellen en zorgen ervoor dat de inkomens van gezinnen op de Salomonseilanden weer omhooggaan. Dit komt allemaal door een innovatief programma van Save the Children en Mai-Ma’asina Green Belt. Het project leidt boeren, vooral vrouwen en jongeren, op om voor de bijen te zorgen. Ze verdienen geld door honing te verkopen op markten en de bijen bestuiven op hun beurt mangroven. Deze bossen slaan koolstof op, produceren voedsel en dienen als natuurlijke buffers voor cyclonen en stormen.  

6. Betere bescherming van de geestelijke gezondheid van kinderen in de Filippijnen 
Na maanden van campagne voeren door Save the Children en andere NGO's, keurde de Filippijnse Senaat in september een wetsvoorstel goed om de geestelijke gezondheidszorg voor kinderen te verbeteren. 

De Wet zal leiden tot investeringen op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg op scholen, waaronder het inhuren van meer ondersteunend personeel in de geestelijke gezondheidszorg en het garanderen dat elke school in het land een zorgcentrum heeft. Kinderen krijgen ook de kans om deel te nemen aan de vormgeving van het programma via overleg met de relevante beleidsmakers. Dit is belangrijk nieuws, want in het jaar 2021-2022 hebben 404 studenten zelfmoord gepleegd en 2,147 studenten een poging tot zelfmoord gedaan. Dit beleid zorgt ervoor dat deze jonge mensen al sneller de hulp krijgen die ze nodig hebben.  

7. Voor het eerst keizersneden beschikbaar in vluchtelingenkamp Rwanda
Doordat er nu keizersneden beschikbaar zijn in Mahama Refugee Camp II, zijn de levens van 200 baby’s gered en is de gezondheid van hen en hun moeders verbeterd. Hiervoor moesten vrouwen bij complicaties bevallen in een ziekenhuis 35 kilometer verderop. Dit was een reis ongeveer 1,5 uur reizen over een extreem hobbelige weg. Veel vrouwen kwamen te laat aan, waardoor hun eigen leven en dat van hun baby in gevaar kwamen.  

Dankzij het nieuwe medische centrum van Save the Children, dat dagelijks tot drie keizersneden kan uitvoeren, zijn de levens van minstens 200 baby's gered.  

8. Positieve vooruitgang voor kinderen op COP28 
Leiders op de COP28 hebben ingestemd met een ‘expertdialoog’ over de oneerlijke gevolgen van de klimaatverandering voor kinderen. Dit dialoog zal plaatsvinden op de klimaatveranderingsconferentie van Bonn in 2024. Dit betekent dat er voor het eerst in bijna dertig jaar tijd wordt vrijgemaakt om de specifieke kwetsbaarheden en behoeften van kinderen te bespreken. Wij hopen dat dit het begin zal zijn van het betrekken van kinderen bij onderhandelingen en discussies. 

9. Bescherming van scholen op de politieke agenda in Burkina Faso 
Het beschermen van scholen tegen aanvallen staat nu bovenaan de politieke agenda in Burkina Faso. Sinds juli dit jaar was maar liefst een kwart van de scholen in Burkina Faso vanwege conflicten gedwongen te sluiten, waardoor een miljoen kinderen hun recht op onderwijs werd ontnomen. Save the Children zal samen met andere organisatie een leidende rol hebben bij het oprichten en monitoren van de stuurgroep Safe Schools Declaration (SSD).  

10. Pleegouderschap in Ivoorkust 
De regering in Ivoorkust heeft een wet aangenomen om pleeggezinnen te reguleren, zodat kinderen die geen zorg van hun biologische ouders hebben, nu kunnen worden verzorgd in een gezinsstructuur in plaats van in institutionele zorg. Dit is een enorme overwinning voor kinderen in Ivoorkust, vooral voor kinderen die betrokken zijn bij kinderarbeid en voor de extra kwetsbare groep niet-begeleide kindermigranten.