Skip to main content
ch1947907_mariya

Steeds meer explosieve wapens in bevolkte gebieden

Vrijdag 19 April 2024

Vorige maand zijn er zeker 57 kinderen gedood of verwond in Oekraïne. Dat is twee keer zoveel als in februari. De afgelopen twee jaar is er geen dag voorbijgegaan dat de sirenes niet klonken in Oekraïne. Dit kan niet langer zo doorgaan.

“De laatste tijd zien we een bovenmatig gebruik van explosieve wapens in bevolkte gebieden,” vertelt Sonia Khush, directeur van Save the Children in Oekraïne.  

Tot de slachtoffers behoren vier kinderen – de jongste een baby van drie maanden – die gewond raakten bij een aanval op 27 maart, na een bombardement overdag in Charkov, waarbij woningen, medische voorzieningen en scholen werden beschadigd. 

“Raketten, drones en bommen dwingen kinderen urenlang in ondergrondse schuilplaatsen door te brengen,” vertelt Khush. “Hun huizen en scholen worden vernietigd, en kinderen lopen het risico dat ze hun familieleden en vrienden kwijtraken, of dat ze zelf slachtoffer worden.”  

Save the Children 
Save the Children roept alle partijen op om zich te houden aan hun verplichtingen onder de internationale humanitaire en mensenrechtenwetgeving en zich te onthouden van het gebruik van explosieve wapens met grootschalige gevolgen in bevolkte gebieden. Burgers en burgerobjecten, vooral huizen, scholen en ziekenhuizen, moeten te allen tijde tegen aanvallen worden beschermd. 

Wij werken sinds 2014 in Oekraïne en hebben onze activiteiten opgeschaald sinds de oorlog in februari 2022 escaleerde. We werken nauw samen met meerdere partners om levensreddende hulp te bieden, zoals voedsel en water, geldoverdrachten en mentale zorg.