Skip to main content
ch1844005-melek-38-gul9-mehmet3-receive-hygiene-kits.png

Onze hulp na de aardbeving in Syrië en Turkije 

"Toen de aardbeving plaatsvond, kraakte ons huis en begon het te schudden. Ik was bang en mijn hart klopte zo snel," herinnert Kareem* zich. "Ik stond op het balkon, mijn moeder hield me vast en mijn vader hield mijn broers en zussen vast. Daarna gingen we naar beneden, zodat het huis niet op ons zou vallen, en toen gingen we naar het huis van mijn opa."

Sinds die nacht woont de familie in een tent op het erf van Kareems opa. "Na de aardbeving werd ik bang en kon ik niet slapen... Vandaag ben ik niet meer bang voor de aardbeving."

 

ch1820711-kareem-9-smiles-at-the-camera-on-his-way-to-school.png

De negenjarige Kareem, wiens huis in het noordwesten van Syrië werd verwoest door de aardbevingen in februari 2023. Momenteel bezoekt hij een van de kindvriendelijke ruimtes van Save the Children. 

 

Miljoenen kinderen zoals Kareem zijn nog steeds lichamelijk en geestelijk aan het herstellen van de verwoestende aardbevingen die slechts zes maanden geleden het zuiden van Turkije en het noorden van Syrië hebben getroffen. De aardbevingen troffen bijna 18 miljoen mensen in beide landen - waaronder 6,2 miljoen kinderen - in een gebied dat al te lijden had onder conflicten, klimaatverandering en economische ongelijkheid. 56.000 mensen verloren het leven en miljoenen raakten dakloos.  

Onze hulp
Binnen enkele uren na de ramp begonnen teams van Save the Children -zij aan zij met partners ter plaatse- te werken om een scala aan hulp te bieden. Dit omvatte het uitdelen van tenten en dekens, het verstrekken van voedsel en hygiënepakketten, het installeren van watertanks en het inrichten van kindvriendelijke ruimten om kinderen weer een beetje normaal te laten leven.  

Hoewel de situatie van Kareem verbetert, heeft hij - en andere kinderen zoals hij - nog steeds veel steun nodig. Hun herstel is nieuw en fragiel, en de problemen in de hele regio zijn complex, wijdverspreid en voortdurend in ontwikkeling. Zowel in Turkije als in Syrië worstelen gemeenschappen om schoon water te krijgen, een bad te nemen en toegang te krijgen tot fatsoenlijke toiletten. Ook voedsel en andere essentiële goederen zijn onbereikbaar. De zomerhitte heeft het risico op cholera, dysenterie en huidziekten verhoogd. Mentaal lijden veel kinderen nog steeds en er is dringend behoefte aan meer veilige plekken waar ze kunnen spelen, leren en opgroeien.

 

Onze hulp in Turkije en Syrië

 

Onze hulp in Turkije 
In Turkije hebben we van februari tot eind juni 316.958 mensen bereikt, waaronder 163.852 kinderen.  

Waar we in de eerste fase na de aardbeving de slachtoffers alleen konden voorzien van basisvoorzieningen zoals water, voedsel en onderdak, hebben we dat dankzij uw steun kunnen uitbreiden met onder andere psychosociale steun, onderwijs en financiële steun. Hieronder en greep van onze werkzaamheden in Turkije het afgelopen jaar:

 • Uitdelen van dekens, heaters en warme kleren ter voorbereiding op de koude winterdagen
 • Bouwen van een veilig opvangkamp, waarin we 550 families hebben kunnen opvangen 
 • Bijstaan van kinderen en families met een lichamelijke beperking door toiletten en douches toegankelijker te maken
 • Het leveren van contact geld om lokale inkomsten te genereren en daarmee te zorgen dat families de middelen hebben om zichzelf te kunnen onderhouden 
 • Opzetten van kindvriendelijke ruimtes, waar kinderen psychosociale hulp krijgen maar ook weer kunnen spelen
 • Heropbouwen van 16 scholen, het opzetten van tijdelijke studieruimtes, het uitdelen van schoolspullen, leraren trainen en shuttlebussen inzetten om leerlingen en leraren te vervoeren. 

Onze hulp in Syrië 
Save the Children heeft in Syrië hulp geboden aan 665.900 mensen, waaronder 348.589 kinderen. Dit is wat wij het afgelopen jaar hebben kunnen doen:

 • Het verstrekken van essentiële benodigdheden zoals matrassen, warme kleding, voedsel en brandstof

 • Het opzetten van veilige schuilplaatsen

 • Scholen gerepareerd 

 • Psychosociale ondersteuning en andere gezondheidsdiensten aangeboden

 • Hulp geboden aan kinderen met een handicap

Ons werk was gericht op het herstellen van de normale levensomstandigheden en het bieden van ondersteuning voor zowel onmiddellijke behoeften als langetermijnherstel.

Giro 555  
Save the Children werkt zowel in Turkije als Syrië in door de aardbeving getroffen gebieden. Save the Children en haar partners waren in staat om snel te reageren om dringende hulp te bieden aan families en om te voorzien in de onmiddellijke behoeften. Samen met partners deelt Save the Children levensreddende voedselrantsoenen, kits met non-foodartikelen zoals dekens en kleding en contant geld uit. Ook wordt ondersteuning geboden aan kwetsbare gezinnen door middel van gezondheidszorg, educatie, psychosociale ondersteuning en kinderbeschermingsdiensten. Het doel van de activiteiten is om de toegang tot diensten te verbeteren om de dringende behoeften van families te verbeteren, maar ook om de weerbaarheid van het huishouden te vergroten. Sinds de aardbeving zijn in Turkije en Syrië 982.858 mensen bereikt waarvan ruim 100.000 met giro555-fondsen.