Skip to main content
Zahra arriving home

Zahra werd bijna een kindbruid

De twaalfjarige Zahra* woont met haar ouders en haar drie broertjes en zusjes in Afghanistan. Haar vader Khody*, 43, heeft een chronische ziekte, waardoor hij alleen nog maar halve dagen kan werken. Dit betekent dat de familie niet genoeg geld heeft voor benodigdheden, zoals eten, medicijnen en brandhout. 

 

Een jaar geleden zat de familie in de schulden. Khody had veel geld geleend van buren en zijn zwager, zodat hij zijn familie kon onderhouden. Toen hij dit bedrag niet kon terugbetalen, besloot zijn zwager dat Zahra* wel als betaling kon dienen. Ze kon trouwen met zijn zoon. Khody voelde zich slecht over dit besluit, maar besloot toch dat er geen andere manier was. De zus van mijn vrouw vertelde me: “Er zijn veel meisjes. Ik probeer je te helpen omdat je de man van mijn zus bent. Dat is de reden dat ik je probeer te helpen”. Mijn zwager zei, “Je bent ziek en ik wil niet dat je leven erger wordt. Daarom doe ik dit om jou te helpen. In feite heb ik geen extra geld. Ik zal je zoveel betalen als ik kan krijgen.”

Zahra vertelt over het moment dat Khody en haar moeder, Afsana*, vertelde dat ze moest trouwen met haar neef. “Op die dag kwamen mijn ouders thuis met 5000AF (ongeveer 40 euro). Ze leken heel erg verdrietig. Ze vertelden dat ze mij aan een man zouden geven. Ik kon niet begrijpen hoe een meisje kon trouwen. Ik was nog zo jong. Ik voelde een fysieke pijn, ik was zo ontzettend verdrietig.”

Zahra

De twaalfjarige Zahra beschrijft dat ze een fysieke pijn voelde, toen ze hoorde dat ze moest trouwen.

 

De situatie eiste zijn tol voor het gezin. Khody omschrijft dat hij erg leed onder zijn beslissing. De onrust maakte Zahra’s elfjarige broertje, Fahim*, van streek. Hij was aan het huilen op straat, toen een Save the Children caseworker hem zag. Fahim vertelt wat er speelt in zijn gezin en dat zijn zus zal moeten trouwen. Hun zaak werd geregistreerd bij kinderbeschermingsteams en Save the Children gaf een tweedaagse training aan de ouders van Zahra. Na de training veranderde Khody van gedachten en weigerde het huwelijk. “Ik heb geleerd dat je alles moet doen om proberen te overleven; vraag om liefdadigheid, smeek, maar huwelijk je kind niet uit. Het is heel moeilijk en gevaarlijk voor het kind. Mannen moet hierover nadenken. Niks is moeilijker voor een meisje dan dit.” 

Save the Children gaf Zahra een ID kaart, zodat ze naar school kon. Khody heeft haar aangemeld voor een Turkse school. Zahra vertelt wat haar toekomstplannen zijn: “Als ik klaar ben met school wil ik dokter of ingenieur worden. Ik heb nog maar vier of vijf jaar te gaan.” 

Zahra

Zahra en Khody zitten naast elkaar, terwijl Zahra huiswerk doet.

Sinds september 2021 heeft Save the Children 913.000 kinderen bereikt, waaronder 508.000 kinderen, en meer dan 155.000 mensen voorzien van multifunctionele geldtransfers en geld voor voedsel. We identificeren ook kinderen die risico lopen op verwaarlozing, uitbuiting, geweld of misbruik. We werken ook samen met hun familie en andere leden van de gemeenschap om langetermijnoplossingen te bedenken, om ervoor te zorgen dat de kinderen veilig worden gehouden en dat hun rechten worden beschermd.


*Namen in dit artikel zijn veranderd voor de veiligheid van de geïnterviewden

Zahra

Help Save the Children in de missie om kindhuwelijken te beëindigen

DONEER