Skip to main content
CH1679170-Water-delivery-in-Ukraine-Donetsk-region

Stijn ging naar Polen

Stijn Koster is 32 jaar en werkt al 6 jaar bij Save the Children in Den Haag als coördinator noodhulp.

Stijn

Over Stijn

Hij is gewend om bij rampen razendsnel in actie te komen. Tot nog toe was dat vooral via het opstellen van projectvoorstellen en het zoeken naar goede partnerorganisaties. Maar nu is hij zelf bezig met de coördinatie van de noodhulp in Polen, voornamelijk op het gebied van logistiek.

Omdat er veel vluchtelingen naar Polen gaan of via Polen reizen, moest daar in rap tempo heel veel voor worden geregeld. Stijn vertrok naar warschau om te helpen bij het opzetten van programma's en hulpverlening voor de gevluchte gezinnen. Hij houdt hier een paar dagen een dagboek over bij.

6 April
Ik zit nu ongeveer een week in Warschau, waar we in Polen onze basis hebben in een gedeelde werkplaats. Save the Children zat al in zo’n 120 landen wereldwijd, en nu ook in Polen. Sinds anderhalve maand zijn we nu actief hier in het land en er komt ongelooflijk veel kijken bij het opzetten van een nieuw kantoor en tegelijkertijd op grote schaal te moeten opereren. Mijn rol als Operations Coordinator bestaat voornamelijk uit het soepel laten verlopen van wat er allemaal moet gebeuren. Het is veel ad hoc werk, zoals het regelen van appartementen, het zoeken naar leveranciers, plaatsen van bestellingen en het importeren van goederen en ervoor zorgen dat documenten vertaald worden. In het kort is het coördineren dat mensen, goederen en diensten op de juiste plek geleverd zijn. Ik zal hier nog vijf weken blijven, totdat een ander teamlid mijn functie overneemt.

9 April
We hebben enkele nieuwe auto’s als een gift van een auto-leverancier gekregen. Hiervan worden er drie naar Oekraïne gestuurd, één wordt gebruikt door het Cross-Border team, één in Krakau en de overige drie in Warschau. Het zal enorm helpen met onze activiteiten op scholen en in ontvangst-centra.

14 april
Vandaag hebben we eindelijk onze formele registratie binnen van de Poolse autoriteiten. We moeten nog wel verzekering en bankrekeningen regelen. We zijn op grote schaal goederen aan het importeren, zodat we aan de behoeften van de mensen kunnen voldoen. Op dit moment zijn we op zoek naar meer teamleden, zodat we de invoer beter kunnen beheren. 
We werken normaal gesproken 6 dagen per week ruim 10 uur per dag, maar komend weekend hebben we 3 dagen vrij voor Pasen. Ik maak hier gebruik van door even wat tijd met de familie in Nederland door te brengen.

25 april
Dit weekend is het orthodox Pasen, waardoor er in Oekraïne veel gesloten is – ook veel reisbewegingen van en naar Oekraïne liggen daarmee stil. Iedereen die naar Oekraïne reist doet dit normaal via Krakau, om vervolgens met de trein naar Rzeszow te gaan en vanuit daar met een VN Shuttle naar Lviv in Oekraïne. De collega die in Krakau zat is terug naar huis, dus vanaf vandaag spring ik daar in om het Cross-Border team te ondersteunen. Het wordt een drukke tijd voor ons, maar we gaan door met het coördineren van hulp en ondersteuning aan de Oekraïense vluchtelingen.