Skip to main content
CH1663521-Save-the-Children-staff-prepare-essential-food-delivery-that-will-travel-from-Romania-to-Ukraine

Veronica ging naar Roemenië

In april ging Veronica naar de grens bij Siret, om daar te helpen met vertalen en om gegevens te verzamelen over waar mensen die Oekraïne ontvluchten, behoefte aan hebben.  

Veronica-DSC-0006-NL-Paspoort-35x45-mm

Over Veronica

Veronica werkt voor Save the Children in Nederland, maar zodra de oorlog in Oekraïne uitbrak, besloot ze om naar Roemenië te gaan om daar vluchtelingen te helpen. Roemenië is een tweede thuis voor haar, ze is opgegroeid in Moldavië, en is een Roemeense burger. Ze voelt zich verbonden met de regio. 

Veronica vertelt over haar tijd in Roemenië
"Mensen gaan de grens over in hun eigen auto’s, gedeelde voertuigen of te voet. Ze worden in Roemenië verwelkomd, door een grote groep van medewerkers en vrijwilligers van lokale autoriteiten en niet-gouvernementele organisaties, zoals Save the Children. Er staan allerlei tenten waar mensen informatie kunnen krijgen, maar waar ook water, eten en andere benodigde artikelen worden uitgedeeld. Ik ben hier om mijn Roemeense, Russische en Oekraïense basistaalvaardigheden te gebruiken, door ons team en vrijwilligers te ondersteunen bij het verzamelen van gegevens. We willen namelijk graag van de mensen die vluchten weten waar ze behoefte aan hebben. In de hele regio gebruiken we één enquête om snel gegevens te verzamelen. We brengen trends in kaart, die betrekking hebben op de behoeften van gezinnen tijdens hun vlucht. De gegevens helpen bij het bepalen welke hulp we moeten bieden, en zorgen ervoor dat we degenen helpen die het meest nodig hebben.   

Ik heb met veel families gepraat. Bijna allemaal moeders met kinderen, vaak tantes, oma’s en opa’s. Sommige hadden een duidelijk idee van waar ze heen gingen; Roemenië of een ander land in de Europese Unie. Maar veel wisten niet of ze in Roemenië zouden blijven en voor hoelang. Er zijn ook families die om verschillende redenen tijdelijk terugkeren naar Oekraïne.”    

staff

Leren van de kennis van anderen  
In de hoofdstad Boekarest heeft Veronica een ontmoeting met medewerkers van Save the Children die al jaren in Roemenië werken.  

“We leren van hun ervaringen en kennis over de lokale context. Ook bespreken we de volgende stappen van onze hulp. Dit is nodig om tegemoet te komen aan de behoeften van het grote aantal kinderen en hun families die op doorreis zijn. En ook aan degenen die besluiten om voor langere tijd in Roemenië te blijven. In de tussentijd hebben we goedkeuring gekregen op de voorstellen die we hadden ingediend bij grote donateurs, dus we hebben de middelen om te helpen daar waar dat het meest nodig is. Het is heel geruststellend om de solidariteit en vrijgevigheid van het grote publiek in veel landen in Europa en over de hele wereld te zien. We zijn vastbesloten om onszelf verantwoordelijk te houden voor de beloften die zijn gedaan aan onze supporters, medewerkers, donateurs, regerings- en niet-gouvernementele partners. Maar in de eerste plaats: aan kinderen en gezinnen in nood.”