Skip to main content
Sarah op school

Onderwijs, een belangrijk kinderrecht

Kinderen zijn de timmerlieden, advocaten, verplegers en de astronauten van morgen. Om er voor te zorgen dat de kinderen zich nu kunnen ontwikkelen zodat ze straks mee kunnen doen in de maatschappij, is onderwijs nodig.

Onderwijs is immers de basis van alles. Goede lesstof prikkelt en leert kinderen waar ze goed in zijn. Onderwijs zorgt voor normen en waarden, leert samenwerken, het ontwikkelt een analytisch denkvermogen. Het maakt kinderen tot zelfstandig denkende burgers en dat is van levensbelang voor elke maatschappij.

Voor veel kinderen is het echter geen uitgemaakte zaak dat ze naar school gaan. Hun ouders zijn te arm, de school is gebombardeerd of ze zijn simpelweg als meisje geboren. Andere kinderen zijn op de vlucht, of er is helemaal geen school of leraar in de buurt.

children-learning-at-a-floating-school

Wat doet Save the Children?

Vanwege dat alles doet Save the Children veel meer dan alleen klaslokalen bouwen of herstellen.
Save the Children zorgt voor boeken en materialen, traint leraren en overheden en zorgt ervoor dat gemeenschappen doordrongen zijn van het belang van (beroeps)onderwijs voor jongens en meisjes. We geven kinderen die soms al jaren op de vlucht zijn weer toegang tot scholing, in de kampen of op andere plekken waar ze opgevangen worden. En Save the Children blijft ervoor vechten dat strijdende partijen in een conflict scholen niet meer als doelwit of als uitvalsbasis gebruiken. Zodat kinderen veilig naar school kunnen.

Op die manier moet onderwijs een onlosmakelijk onderdeel worden van elk kinderleven, waar ook ter wereld. Daar hebben kinderen recht op. Help je ons daarbij?

ousmane-aged-11-at-school

Steun onze educatieve programma's

Jouw hulp is dringend nodig. Help je mee?

Doneer vandaag nog