Skip to main content
the widows settlement in arsal

Dakloze kinderen

Wereldwijd zijn er miljoenen kinderen die geen dak boven hun hoofd hebben. Kinderen die op straat leven, lopen extra risico om misbruikt en mishandeld te worden. Save the Children zet zich in om voor deze kinderen een pleeggezin te vinden, onderwijs te bieden en een identiteitsbewijs te geven. 

Identiteitsbewijs
De meeste dakloze kinderen hebben geen bewijs van hun bestaan, waardoor ze geen recht hebben op onderwijs, medische zorg en arbeidsrechten. Dit maakt hun kwetsbaar voor uitbuiting en mensenhandel. Als een kind vermist raakt, is het veel moeilijker om hen te vinden en te identificeren. 

Miljoenen kinderen nu recht op een identiteitsbewijs
Save the Children zet zich in voor deze kinderen en zorgt ervoor dat ze een identiteitsbewijs krijgen. In India hebben we in 2018, in samenwerking met de Nederlandse Postcode Loterij, meer dan 280.000 kinderen een identiteitsbewijs kunnen geven. 

Daar bleef het niet bij. Op de achtergrond bleven wij pleiten voor deze kinderen. In 2021 nam het Hooggerechtshof in India kennis van deze situatie en zo ging het balletje rollen. Het Hooggerechtshof van India heeft de Indiase overheid nu verplicht om kinderen een identiteitskaart te geven. Dat is geweldig nieuws, want het ID-bewijs is noodzakelijk voor een schooldiploma, om te kunnen stemmen, voor pensioenopbouw, belastingaangifte, een rijbewijs, een bankrekening en een mobiel telefoonnummer.

Kortom, dankzij deze wetsverandering kunnen Indiase kinderen nu deel worden van de maatschappij en zo hun toekomst opbouwen. Met alle rechten die daarbij komen kijken. 

LEES MEER

Pleeggezin
Wanneer onze medewerkers in contact komen met dakloze kinderen, proberen wij een pleeggezin te vinden voor hen. In eerste instantie proberen wij familie te vinden, maar als dit niet lukt zoeken wij verder. Pleeggezinnen worden vervolgens door ons ondersteund met basisbenodigheden en mentale zorg. 

arira-69-supports-four-children

Arira, 69 jaar, woont in Mozambique en is haar man verloren door geweld. Ondanks alles is zij daarna toch pleegmoeder geworden van vier kinderen. 

Arira en haar pleegkinderen krijgen regelmatig psychosociale steun, eten en kleding. Haar kinderen krijgen allemaal via Save the Children onderwijs en het hele gezin heeft nu identiteitsbewijzen. "Ik heb hoop voor hun toekomst," vertelt Arira. "Als ze hun doelen navolgen, komt het goed." 

ch1656839

Steun ons werk voor dakloze kinderen

Doneer vandaag nog