Skip to main content
CH1660808-Inclusive-Education-Afghanistan-2022

EUROPESE UNIE PROJECT IN AFGHANISTAN, 2022-2024

In Afghanistan bieden we met steun van de Europese Unie primaire en mentale gezondheidszorg, werken we aan het voorkomen en behandelen van ondervoeding, geven we onderwijs en bieden we kindbescherming. Dit project is grotendeels een voortzetting van een eerder project gefinancierd door de Europese Unie.  

Gezondheidszorg  
Save the Children werkt in Afghanistan met mobiele gezondheidsteams: dit zijnvoertuigen met medisch getraind personeel en materialen die naar de gemeenschappen in de meest afgelegen gebieden toe komen. Een groot deel van de Afghaanse bevolking heeft namelijk geen toegang tot ziekenhuizen of gezondheidsklinieken. 18 miljoen mensen in Afghanistan hebben hulp nodig om voldoende gezondheidszorg te krijgen, dit is een toename van 20% sinds 2021. Vrouwen zijn om culturele redenen vaak beperkt in hun mobiliteit, families hebben moeite om ziektekosten te kunnen betalen of de afstand tot de meest nabijgelegen kliniek is simpelweg te groot om te overbruggen. Onderdeel van het programma is de verbetering van toegang tot water, sanitatie en hygiëne., Zo bouwen en onderhouden we waterpunten en sanitaire voorzieningen. Met ons programma ondersteunen wij gemeenschappen met zowel algemene gezondheidszorg als specifieke zorg, bijvoorbeeld behandeling van diarree en longontsteking bij kinderen. Alleen al in het eerste jaar van het project zullen we middels 20 mobiele gezondheidsteams meer dan 40,000 kinderen behandelen voor dit soort veelvoorkomende ziektes. Daarnaast is psychosociale zorg een belangrijk component van het project, omdat het belangrijk is om kwetsbare families en kinderen ondersteuning te bieden bij depressieve klachten, stress en angst.   

Voeding  
Het programma richt zich op het voorkomen en behandelen van ondervoeding. Dit doen we door middel van voorlichting maar ook door het aanbieden van gezondheidszorg, want zieke kinderen lopen namelijk een groter risico om ondervoed te raken. Daarnaast focussen we ons op het identificeren en behandelen van acute ondervoeding bij kinderen jonger dan vijf jaar, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Via dit project verwachten we meer dan 12,000 kinderen en meer dan 5,000 vrouwen te behandelen voor ondervoeding.   

Onderwijs & veiligheid  
We zetten ons ook in voor het verbeteren van de veiligheid, welzijn en veerkracht van meisjes en jongens. Dit doen we door de bescherming van kinderen te integreren in ons gehele programma en door onderwijs aan te bieden. Binnen dit project implementeert Save the Children ‘Community Based Education’ klassen, waarbij onderwijs wordt gegeven in dorpen zonder formele scholen. Hiervoor worden in bestaande gemeenschapsgebouwen klaslokalen ingericht. Via dit project ondersteunen we 262 van deze klassen, en bieden we onderwijs aan meer dan 9,000 kinderen.  

Daarnaast ondersteunt Save the Children formele scholen die opgeknapt moeten worden. We zorgen ervoor dat de klaslokalen die we opzetten en de scholen die we opknappen niet alleen inclusief zijn en goed onderwijs aanbieden, maar dat ze ook bescherming bieden zodat kinderen veilig naar school kunnen. Verder richt ons programma zich op voldoende gender sensitieve sanitaire voorzieningen, voorlichting over hygiëne en toegang tot schoon water voor kinderen op school. Ons zogenoemde “Education in Emergencies” pakket zorgt dus niet alleen voor verbeterde reken- en leesvaardigheden, maar ook voor veiligheid, weerbaarheid en stabiliteit voor kinderen in tijden van conflict, om zo de verschillende barrières voor meisjes en jongens om naar school te gaan aan te pakken.

 

Flag-of-Europe-svg_4

Projectnaam: Multi-sectoral response, providing emergency Health, Nutrition, Education, and Child Protection integrated with WASH and Mental Health and Psychosocial support in high need areas of Afghanistan 

Projectgebied: In de provincies Balkh, Faryab, Jawzjan, Kandahar, Kunar, Nangarhar and Sar-e-Pul   

Duur: 24 maanden, van 01/05/2022 tot 31/04/2024.  

Dit project wordt gefinancierd door de  Europese Unie  

Facebook - Twitter - Instagram