Skip to main content
c1c9a132-0126-41d7-974e-1fb772f928bf.jpg.webp

Mali

Mali is een land in West-Afrika. Het is bijna dertig keer zo groot als Nederland en telt bijna 18 miljoen inwoners. De bevolking van Mali is een van de jongste ter wereld, met een mediane leeftijd van slechts 16 jaar. De bevolking in Mali kent veel armoede en is in grote mate afhankelijk van ontwikkelingshulp.  Mali is een van de moeilijkste plaatsen ter wereld om een kind te zijn volgens de 2021 End of Childhood Index. Veel kinderen hebben te maken met extreme armoede, ondervoeding, en uithuwelijking op jonge leeftijd. Kinderen in Mali krijgen bovendien in toenemende mate te maken met de klimaatcrisis die een verwoestende cycli van droogte en overstromingen veroorzaakt.  
 
De situatie in Mali   
In 2020 kreeg Mali te maken met diverse uitdagingen, zoals de COVID-19 pandemie, sociaal-politieke uitdagingen, waaronder de lerarenstaking gedurende het grootste deel van het schooljaar, volksopstanden, de afwezigheid van een regering gedurende een lange periode en de staatsgreep die het land een vertraging van sociaaleconomische groei opleverde. Door de escalatie van het conflict in de afgelopen jaren kampt Mali met een ongekende noodsituatie, die alleen maar verergert. De onveiligheid lijkt zich bijvoorbeeld uit te breiden naar zuidelijke regio's die ooit werden beschouwd als veiliger en stabieler. In 2020 kwamen in Mali meer burgers om bij conflict gerelateerd geweld dan in enig ander jaar daarvoor.  
 
Door conflict, economische malaise en COVID-19, hebben 3.2 miljoen kinderen humanitaire hulp nodig. Zo is er onder andere een toename te zien van kinderen die worden verhandeld of verkocht, verkracht, uitgehuwelijkt, gedwongen tot seksuele of huiselijke dienstbaarheid, of gedwongen om te strijden voor gewapende groepen.
 
In totaal zijn er, in door conflicten getroffen gebieden, 1.230 scholen gesloten. Dit vertegenwoordigt 13% van alle scholen in die gebieden, waardoor meer dan 100.000 kinderen geen onderwijs kunnen krijgen. Door de sluiting van de scholen komen ook steeds meer kinderen in de informele goudmijnbouw terecht, vooral in Gao en Kidal, gebieden die grotendeels worden gecontroleerd door gewapende groepen. Naar schatting werken maar liefst zesduizend kinderen, vooral jongens, in de mijnbouw. Ze worden er blootgesteld aan de ergste vormen van kinderarbeid, economische uitbuiting, en fysiek, seksueel en psychisch misbruik. 
 
Save the Children in Mali 
Save the Children werkt al meer dan 35 jaar onvoorwaardelijk in Mali en ondersteunt programma's op het gebied van gezondheid en voeding, onderwijs, bescherming en levensonderhoud. Daarnaast proberen wij het beleid te beïnvloeden om een betere leefomgeving voor kinderen te creëren.  
 
In 2021 hebben we 812.181 mensen bereikt met onze hulp, waarvan 599.834 kinderen. Dit hebben we kunnen betekenen voor kinderen: 

  • 445.840 kinderen kregen toegang tot gezondheidszorg en kregen hulp bij ondervoeding  
  • 31.482 kinderen ondersteund in de bestrijding van armoede 
  • 127.123 kinderen kregen toegang tot onderwijs  
  • 7.675 kinderen werden beschermd tegen geweld en risico’s zoals kindhuwelijken en kinderarbeid.  
59af9363-a3c5-45cf-91c5-426fa0465ce7.jpg.webp

Geef een kind een kans

Jouw hulp is dringend nodig.

Ja, ik doneer