Skip to main content
CH184763

Mozambique

Mozambique is een land in het Zuidoosten van Afrika gelegen aan de kust van de Indische Oceaan. Er leven 32 miljoenmensen. Het land is rijk aan natuurlijke hulpbronnen en is zowel biologisch als cultureel heel divers. Door de uitgestrekte kustlijn met witte zandstranden heeft Mozambique één van de beste natuurlijke havens van Afrika en komt hier veel toerisme op af. Toch ziet de bevolking van Mozambique hier weinig van terug. Sterker nog, het is één van de armste landen ter wereld. Maar liefst 73% van de bevolking leeft in armoede. Door armoede, honger, conflict in het noorden van het land, en het toenemende aantal natuurrampen, zijn op dit moment maar liefst 732.000 mensen ontheemd en hebben 1.3 miljoen mensen, waaronder bijna 700.000 kinderen, humanitaire hulp nodig.   

De situatie in Mozambique 

Tot begin jaren ’90 woedde er een burgeroorlog in Mozambique, die nog steeds veel impact heeft op de bevolking. Zo hebben veel mensen trauma’s opgelopen, zijn ze werkloos geraakt en/of hebben ze weinig tot geen onderwijs kunnen volgen. Hierdoor is armoede, ondervoeding, ziekte en criminaliteit aan de orde van de dag voor veel mensen. De gemiddelde levensverwachting van de inwoners van Mozambique is slechts 60 jaar en maar liefst 1 op de 14 kinderen overlijdt voor zijn of haar vijfde verjaardag. 27% van de kinderen gaat niet naar school. Bijna 1 op de 4 kinderen die eigenlijk naar school zouden moeten gaan, werkt. Bovendien zijn 43% van de meisjes tussen de 15 en 19 is getrouwd.  

Ook klimaatverandering is steeds meer zichtbaar in het land. In maart en april 2019 werd het land getroffen door twee zware cyclonen; Idai en Kenneth. Deze richtten een enorme ravage aan in Mozambique.  

Alsof dat nog niet genoeg is, woedt er in de noordelijke provincie Cabo Delgado sinds 2017 een strijd tussen islamitische terroristen en de overheid, waardoor al zeker 2.600 doden zijn gevallen. Armoede is de voedingsbodem voor het conflict en kinderen blijken vaak het doelwit. Ze worden vermoord, ontvoerd en gedwongen hun huizen en gevoel van veiligheid achter zich te laten. Zo zijn al meer dan 336.000 kinderen ontheemd geraakt en vele kinderen hebbenpsychische klachten zoals angst, depressie of een posttraumatische stresstoornis (PTSS). 

Save the Children in Mozambique 

Save the Children helpt sinds 1986 in Mozambique. Zo zet Save the Children zich onvoorwaardelijk in voor de bescherming van kinderen in Cabo Delgado. Dit doen wij door familieleden terug te vinden en gezinnen weer samen te brengen. We verlenen psychosociale steun aan kinderen met trauma’s door misbruik of geweld en we ondersteunen basisonderwijs in het land. Verder zorgen we voor water en sanitaire voorzieningen en bieden we gezondheids- en voedselprogramma's voor moeders en (pasgeboren) kinderen aan. 

In 2020 hebben 952,742 mensen bereikt met onze hulp, waarvan 658,758 kinderen. Dit hebben we kunnen betekenen voor kinderen:  

  • 257,694  kinderen kregen toegang tot gezondheidszorg en kregen hulp bij ondervoeding   
  • 53,731  kinderen ondersteund in de bestrijding van armoede 
  • 359,532  kinderen kregen toegang tot onderwijs   
  • 22,360  kinderen werden beschermd tegen geweld en risico’s zoals kindhuwelijken en kinderarbeid.   

 

Foto (onder): Josh Estey/CARE

Programma in Mozambique

SRHR-HIV Knows No Borders

Afrika is het werelddeel dat het hardst getroffen is door HIV en aids. De focus van dit programma ligt op jonge mensen die kwetsbaar zijn voor besmetting van seksueel overdraagbare ziekten tussen de 10 en 29 jaar. Een van de hoofddoelen van het progamma is kwetsbare jongeren meer informatie en keuzevrijheid over hun seksuele gezondheidsrechten te bieden.

lees meer

Berichten over Mozambique

Mozambique: meer alleenstaande kinderen op de vlucht

10 Aug 2021

Het aantal kinderen dat alleen, zonder ouders of verzorgers, het conflict in Cabo Delgado in Mozambique ontvlucht is in de maand juli met 40 procent toegenomen. De toename, van 395 kinderen eind juni tot 550 eind juli, laat zien hoe groot de invloed van de oorlog is op kinderen.
Lees meer

Horror in Mozambique: alleenstaande kinderen op de vlucht na geweld in Palma

9 Apr 2021

Kinderen komen alleen aan in de Mozambikaanse kustplaats Pemba nadat ze op de vlucht zijn geslagen voor de brute aanvallen in Palma vorige week, signaleert Save the Children.
Lees meer

Mozambique: ‘Zelfs kinderen van 11 jaar slachtoffer gruwelijk geweld’

16 Mrt 2021

Het nieuws over gruwelijkheden waarbij zelfs kinderen doelwit zijn van extremisten, sijpelt door naar de hulpverleners van Save the Children.
 
Lees meer
CH184763

Help kinderen in Mozambique

Jouw hulp is dringend nodig. Help je mee?

Ja, ik doneer