“Ik zie kinderen die, ondanks hun vlucht en onzekere situatie, heel flexibel zijn”
Myrthe begon als TeamUp vrijwilliger in Sneek, maar door haar fulltimebaan moest ze helaas tijdelijk stoppen. Op het moment dat ze hoorde dat de noodopvang in Leeuwarden werd geopend, vond ze het zo belangrijk dat TeamUp ook op deze locatie kon starten, dat ze zich weer aanmeldde en iets kan betekenen voor gevluchte kinderen in Nederland.
Positiviteit in een onzekere omgeving
Een reguliere opvanglocatie brengt al veel onzekerheid met zich mee, maar een noodopvanglocatie zelfs nog meer. Myrthe: “Toen ik in de noodopvang begon als vrijwilliger, vond ik het schrijnend om er te zijn. Er is veel onzekerheid en de locatie is niet optimaal. Daarnaast is het verloop van kinderen groot. Daarom behandelen we bij TeamUp vaak het thema ‘kennismaken’. Er komen telkens nieuwe kinderen bij of gaan juist weer weg. In de noodopvang is het daarom belangrijk dat je er als vrijwilliger voor zorgt dat de kinderen zich welkom voelen. Gelukkig werkt TeamUp overal hetzelfde, wat erg fijn is. Dus als kinderen doorstromen naar andere locaties waar TeamUp zit, is er veel herkenning.”
Juist omdat de omgeving zo onzeker is was het voor Myrthe heel duidelijk dat ze TeamUp vrijwilliger wilde blijven;
Mijn persoonlijke motivatie is altijd geweest dat ik wil dat kinderen die gevlucht zijn zich welkom voelen in Nederland. Het is gewoon heel belangrijk werk, het geeft veel energie en op persoonlijk vlak leer je ontzettend veel. En ik zie kinderen die ondanks hun vlucht en onzekere situatie heel flexibel zijn.
Uitbeelden in plaats van praten
Wel moest Myrthe in het begin erg wennen toen ze bij TeamUp als vrijwilliger begon. Bij TeamUp wordt er weinig taal gebruikt en draait het om gebaren, bewegingen en non-verbaal communiceren, zodat alle kinderen mee kunnen doen. Myrthe: “Toen ik begon moest ik echt leren hoe je bepaalde dingen uitbeeldt. Daarnaast vond ik het moeilijk dat er onderling soms frictie is tussen de kinderen. Dit komt omdat ze elkaars taal niet altijd spreken. Maar dankzij de TeamUp trainingen die je krijgt, kun je goed handelen in dit soort situaties.”
Trainingen voor facilitators
Facilitators worden altijd getraind om o.a. om te gaan met moeilijke situaties die zich voor kunnen doen tijdens de sessies. Myrthe: “Als facilitator heb je heel veel invloed op een groep. Zeker ook doordat je wekelijks bij elkaar bent. Je ziet hierdoor de kinderen echt ontwikkelen en het zelfvertrouwen groeien gedurende de weken. Dat vind ik zo mooi om te zien.”
Daarnaast hebben vrijwilligers een signalerende rol bij TeamUp. Hierover vertelt Myrthe: “Aan het begin kunnen kinderen vaak afwachtend, verlegen zijn of zelfs een beetje boos zijn. Kinderen hebben hele primaire emoties. Toch zie ik ze echt groeien, ook onderling als groep. Ze zijn altijd zo blij als we binnenkomen. Dan roept iedereen: 'TeamUp! TeamUp!' Op zo'n moment zie je waar je het voor doet.”