Skip to main content
ch11013460

Soedan

Sinds er een jaar geleden hevige gevechten uitbraken in Khartoum, de hoofdstad van Soedan, zijn de levens van miljoenen kinderen verscheurd en voor altijd veranderd.

Het is een jaar geweest van onvoorstelbaar verlies en van wijdverbreide schendingen van de kinderrechten.

  • Er zijn naar verluidt meer dan 15.000 mensen om het leven gekomen.
  • Ruim 8,6 miljoen mensen zijn gedwongen hun huizen te ontvluchten, waarvan 1,8 miljoen naar de buurlanden.
  • Meer dan 4 miljoen kinderen zijn nu ontheemd, waardoor dit de grootste ontheemdingscrisis ter wereld is.
  • Ruim 3,7 miljoen kinderen in Soedan zijn acuut ondervoed en nog eens 730.000 kinderen onder de vijf jaar lijden aan ernstige acute ondervoeding – de gevaarlijkste en dodelijkste vorm van extreme honger.
  • Ruim 10 miljoen kinderen hebben zich het afgelopen jaar binnen een straal van 5 km van de frontlinie van het conflict bevonden – het hoogste percentage kinderen dat hieraan wordt blootgesteld ter wereld.


De situatie
In april 2023 braken opnieuw heftige gevechten uit in Soedan. Het land wordt al decennialang geteisterd door bloedige onrust binnen de eigen grenzen. Er wordt strijd gevoerd tussen het leger en een paramilitaire groep om aan de macht te komen. De hele bevolking lijdt hieronder. Vooral de levens van miljoenen kinderen voor altijd veranderd. Ze raken verminkt, worden seksueel misbruikt of gerekruteerd om mee te strijden. 

 

Nieuws uit Soedan

We moeten het hebben over het H-woord: 10 vragen over hongersnood

11 Jul 2024

Op dit moment lopen honderdduizenden kinderen in Gaza en Soedan het risico van hongersnood. Maar wat betekent dat precies en waarom is de focus op hongersnood zo omstreden? 

Lees meer

Hulporganisaties brengen een gezamenlijk statement uit voor Soedan

1 Jul 2024

Méér hulp is nú nodig! In Soedan speelt zich de grootste vluchtelingencrisis ter wereld af. Nu dreigt het land ook te bezwijken onder de grootste hongersnood die we in decennia gezien hebben. Voor 355.605 kinderen is de honger zo levensbedreigend dat ze binnen enkele dagen zullen sterven. 

Lees meer

Ondanks ernstige schendingen weinig internationale aandacht voor Soedan

26 Jun 2024

Uit nieuwe VN-gegevens blijkt dat er in 2023 minstens 1.721 ernstige schendingen tegen 1.526 kinderen hebben plaatsgevonden. Dat is een enorm verschil met de 306 schendingen in 2022. 

Lees meer

Wat doet Save the Children? 

Save the Children werkt sinds 1983 in Soedan. Sinds het conflict is uitgebroken werken we keihard om kinderen de hulp te geven die ze nodig hebben. 

Gezondheidszorg
We geven medische hulp in mobiele gezondheidsklinieken in vluchtelingenkampen. Daar behandelen we onder andere kinderen voor ondervoeding. Naast fysieke hulp bieden wij ook mentale hulp in de klinieken. 


Contant geld
We geven contant geld aan gezinnen om hen te helpen voedsel, medicijnen en andere essentiële zaken te kopen. Op deze manier kunnen ouders zelf bepalen wat het hardst nodig is voor hun familie. 

Onderwijs
We hebben 65 versnelde leerprogramma's opgezet om kinderen bij wie hun onderwijs is verstoord, te helpen hun leerproces en ontwikkeling in te halen en voort te zetten. Het is heel belangrijk dat kinderen door kunnen gaan met leren, zodat ze kunnen blijven bouwen aan hun toekomst. 

Kindvriendelijke ruimtes
We hebben veilige ruimtes ingericht waar kinderen kunnen spelen. Hier leren ze omgaan met wat ze hebben meegemaakt, door middel van dansen, tekenen, sporten en andere activiteiten. Deze ruimtes helpen kinderen om hun emoties te verwerken en helpen de druk op ouders te verlichten en stress te beheersen. 

Familiehereniging
Als kinderen hun families kwijtraken tijdens de vlucht, hebben wij speciale teams die de ouders of andere familieleden opsporen. 

SimonDit hebben wij bijvoorbeeld voor de dertienjarige Simon gedaan. Toen er gevechten uitbraken vluchtte hij in paniek zonder zijn familie. Onze hulpverleners kwamen in contact met hem en spoorden zijn familie op. Simon is nu thuis bij zijn gezin nadat hij meer dan drie maanden alleen heeft gereisd en aan zijn familieleden heeft gedacht

Ons bereik
In 2023 hebben wij 1.958.440 mensen, waarvan 1.098.055 kinderen, bereikt met onze hulp. 

ch1926932

Steun ons werk in Soedan

Doneer nu