Skip to main content

De inwoners van Soedan verkeren in een ernstige humanitaire crisis. Sinds het uitbreken van het conflict in april 2023 zijn naar schatting meer dan 15.000 mensen omgekomen. Meer dan 3,7 miljoen kinderen zijn ondervoed en nog eens 730.000 kinderen onder de vijf jaar hebben te maken met de meest ernstige en dodelijkste vorm van ondervoeding. Het is een jaar geweest van onvoorstelbaar verlies en van wijdverbreide schendingen van de kinderrechten.

Wat is er aan de hand in Soedan?
Soedan heeft een lange geschiedenis van conflicten en instabiliteit die de bevolking al decennialang teisteren. De levens van miljoenen kinderen zijn hierdoor onherroepelijk veranderd. Veel kinderen zijn slachtoffer geworden van verminking, seksueel misbruik, of rekrutering als kindsoldaat.

In april 2023 bereikte het conflict een nieuw hoogtepunt, met verwoestende gevolgen voor de bevolking. Hoe heeft dit zo kunnen escaleren? In een tijdlijn leggen we uit welke gebeurtenissen hebben geleid tot de huidige situatie in Soedan.

1984

Save the Children start hulpverlening in Soedan na uitbraak onafhankelijkheidsoorlog in Zuid-Soedan.

een kolonne van trucks met wapperende vlaggen van Save The Children rijden over een weg

1989

Omar al-Bashir grijpt de macht in een militaire staatsgreep en wordt de president van Soedan. 

2003

Begin van het conflict in Darfoer, een regio in het westen van Soedan. Het conflict begon door etnische spanningen en economische ongelijkheid, wat leidde tot de opkomst van rebellenbewegingen tegen de Soedanese regering. De regering reageerde met steun aan de ‘Janjaweed-milities’, wat resulteerde in massale mensenrechtenschendingen en een humanitaire crisis. De militiegroep Janjaweed vermoordt naar schatting tussen de 200.000 en 400.000 burgers. Ondertussen gaat de onafhankelijkheidsoorlog in Zuid-Soedan ook nog door. 

2004

De Verenigde Naties beschuldigen de Soedanese regering en de milities die zij steunt, de Janjaweed, van genocide en massaverkrachting vanwege hun rol in het Darfoer-conflict.

2005

De onafhankelijkheidsoorlog in Zuid-Soedan eindigt met een vredesakkoord. Daarin staat dat Zuid-Soedan meer autonomie krijgt en er een referendum over de onafhankelijkheid komt.

2009

Een arrestatiebevel werd uitgevaardigd door het Internationale Gerechtshof voor president Omar Al-Bashir. Zonder resultaat: hij blijft aan de macht.  

2011

Zuid-Soedan scheidt zich naar aanleiding van een referendum af van Soedan en wordt een eigen land.

2013

Het conflict in de regio Darfoer gaat door, met voortdurende gevechten tussen regeringsmilities en rebellen. De humanitaire situatie blijft verslechteren.

2014

Soedan ervaart een ernstige economische crisis, verergerd door het verlies van olie-inkomsten na de afscheiding van Zuid-Soedan. De Verenigde Naties melden dat er 6,9 miljoen mensen in Soedan humanitaire hulp nodig hebben.

2018

De economische situatie verslechtert met stijgende inflatie en tekorten aan basisgoederen zoals brood en brandstof. Dit leidt tot protesten tegen de regering van Omar al-Bashir.

2019

Grootschalige protesten tegen het regime van Omar al-Bashir leiden tot zijn afzetting door het leger (SAF) en Rapid Support Forces (RSF), een paramilitaire groep die is ontstaan uit de Janjaweed-militie. Burgers maken zich zorgen omdat deze twee partijen ook betrokken waren bij het conflict in 2003. Er wordt een overgangsregering (tijdelijke regering) gevormd, waar zowel burgers als militairen aan deelnemen.

2020

De overgangsregering en verschillende rebellenfracties ondertekenen een vredesakkoord in oktober, waarmee geprobeerd wordt een einde te maken aan de decennialange conflicten in het land. 

2021

Op 25 oktober pleegt het leger een staatsgreep, ontbindt de overgangsregering en arresteert een aantal civiele leiders. Generaal Abdel Fattah al-Burhan, van SAF (het leger), neemt de macht over. Mohamed Hamdan Dagalo (ook wel ‘Hemedti’), van de paramilitaire groep RSF, wordt de tweede man.  

2023

In april breken er gevechten uit tussen de SAF en de RSF in Khartoum, omdat ze allebei de macht willen. De gevechten breiden zich razendsnel uit over het hele land en resulteerden in een humanitaire crisis, met veel slachtoffers en grote schade aan infrastructuur. Ook onze warenhuizen en scholen werden geplunderd en vernietigd.

2024

Soedan blijft verwikkeld in een bloedige strijd. Het conflict heeft geleid tot ernstige humanitaire crises, waaronder grote aantallen dodelijke slachtoffers, ontheemden en extreme honger.

Wat doet Save the Children? 

Tijdens al deze gebeurtenissen heeft Save the Children humanitaire hulp geboden in Soedan. Ook nu het conflict is geëscaleerd werken we keihard om kinderen de hulp te geven die ze nodig hebben. 

Gezondheidszorg
We geven medische hulp in mobiele gezondheidsklinieken in vluchtelingenkampen. Daar behandelen we onder andere kinderen voor ondervoeding. Naast fysieke hulp bieden wij ook mentale hulp in de klinieken. 


Contant geld
We geven contant geld aan gezinnen om hen te helpen voedsel, medicijnen en andere essentiële zaken te kopen. Op deze manier kunnen ouders zelf bepalen wat het hardst nodig is voor hun familie. 

Onderwijs
We hebben 65 versnelde leerprogramma's opgezet om kinderen bij wie hun onderwijs is verstoord, te helpen hun leerproces en ontwikkeling in te halen en voort te zetten. Het is heel belangrijk dat kinderen door kunnen gaan met leren, zodat ze kunnen blijven bouwen aan hun toekomst. 

Kindvriendelijke ruimtes
We hebben veilige ruimtes ingericht waar kinderen kunnen spelen. Hier leren ze omgaan met wat ze hebben meegemaakt, door middel van dansen, tekenen, sporten en andere activiteiten. Deze ruimtes helpen kinderen om hun emoties te verwerken en helpen de druk op ouders te verlichten en stress te beheersen. 

Familiehereniging
Als kinderen hun families kwijtraken tijdens de vlucht, hebben wij speciale teams die de ouders of andere familieleden opsporen. 

SimonDit hebben wij bijvoorbeeld voor de dertienjarige Simon gedaan. Toen er gevechten uitbraken vluchtte hij in paniek zonder zijn familie. Onze hulpverleners kwamen in contact met hem en spoorden zijn familie op. Simon is nu thuis bij zijn gezin nadat hij meer dan drie maanden alleen heeft gereisd en aan zijn familieleden heeft gedacht

Ons bereik in Soedan
Save the Children heeft in 2023 1.958.440 mensen, waarvan 1.098.055 kinderen, hulp geboden. 

ch1926932

Steun ons werk in Soedan

Doneer nu