Skip to main content
SENANG

SENANG

In 2023 is in Thailand het nieuwe programma ‘SENANG’ van Save the Children gestart, met steun van de Europese Unie. Het project loopt in de provincies Pattani, Yala en Narathiwat en Songkhla, in het diepe zuiden van Thailand. Kinderen ontwikkelen tijdens SENANG hun visie op vrede en veiligheid en krijgen de materialen om met hun gemeenschap de dialoog aan te gaan en te werken aan vrede.

Sinds 2004 worden de provincies in het zuiden van Thailand geteisterd door ethno-nationalistische conflicten. Het gaat hierbij om de systematische discriminatie van de Maleis-moslimmeerderheid. De Thaise staat wilt dat de Maleis-moslims de Thaise identiteit overnemen. Taal, religie en onderwijs staan centraal in dit conflict. Veel onderwijs voor kinderen is daardoor verstoord en er zijn al meer dan 7.000 mensen overleden als gevolg van het conflict. Het heeft de betrekkingen tussen gemeenschappen beschadigd, het onderwijs verstoord en veroorzaakt nog altijd mentale problemen voor kinderen en jongeren.

Wat is SENANG?
SENANG staat voor ‘Supporting an Enabling Atmosphere for Children and Youth Network for peace building Goals’. Tegelijkertijd betekent SENANG ‘sereniteit’ en ‘geluk’. Het is een van oorsprong Maleis woord dat tegenwoordig ook vaak in de Nederlandse taal wordt gebruikt.

Het is een driejarig project van Save the Children dat zich richt op jeugdparticipatie in de vredesopbouw. Wij helpen kinderen in eerste instantie om door middel van kunst en cultuur hun visie op vrede te vormen. Vervolgens ondersteunen wij kinderen te pleiten voor de preventie van conflicten en vredesopbouw binnen hun gemeenschappen. Daarnaast willen we dat kinderen en jongeren worden meegenomen in officiële vredesonderhandelingen. Het SENANG-project geeft jongeren zo de kans zich beter te vertegenwoordigen bij vredesopbouw en het oplossen en voorkomen van conflicten. Samen met onze partner Peace Resource Collaborative Foundation (PRC) creeën wij een gunstig klimaat voor meer participatie van kinderen en jongeren, waar hun stem wordt gehoord en zij worden erkent als drijvende krachten achter verandering. Zo willen wij dat uiteindelijk alle kinderen (bijna 750.000) in de zuidelijke provincies indirect kunnen profiteren van het programma en de kans krijgen zich om SENANG te voelen.

Naam: Supporting an Enabling Atmosphere for Children and Youth Network for peace building Goals (SENANG)

Looptijd: 3 jaar 1.1.2023 – 31.12.2025

Hoofddonor: EU (foreign policy instruments)

Locatie: Thailand en Filippijnen

Partner ter plaatse: Peace Resource Collaborative Foundation (PRC)