Skip to main content
ch1683700-sarah-11-walking-hand-in-hand-with-a-save-the-children-protection-officer-who-supported-her-daisy-malawi_3.jpeg

Wat hebben we bereikt in 2022

In 2022 konden wij kinderen over de hele wereld steunen. Zo konden wij er zijn voor kinderen in conflictsituaties, zoals in Oekraïne en Afghanistan. En gingen we de strijd aan tegen ondervoeding in landen als Somalië, Kenia en Ethiopië. De bijdragen aan ons Kindernoodhulpfonds, stelden ons in staat om snel te reageren op crisissituaties. Bijvoorbeeld in het door overstromingen getroffen Pakistan.

ch1332597-storia-di-joy.png

Januari

Er komt een einde aan de langste schoolsluiting ter wereld. Save the Children start in meerdere landen met ‘inhaalclubs’ voor kinderen om hun leerachterstand weer in te halen. De Giro555 actie ‘Samen in actie tegen corona’ bracht 9,4 miljoen euro op waarmee hulporganisaties, waaronder Save the Children, hulp boden in 14 landen.

ch1624134-zabi-3-peers-out-of-the-tent-where-she-lives-while-eating-some-bread_1.png

Februari

Afghanistan bevindt zich in een ongekend diepe crisis. Bijna alle inwoners, waaronder 14 miljoen kinderen, leven onder de armoedegrens en meer dan de helft van de bevolking heeft dringend levensreddende hulp nodig. Met de strenge winter voor de deur delen wij nood- en voedselpakketten uit. We beschermen families tegen de kou met warme dekens, brandstof en winterkleding en verlenen medische zorg.

 

CH1717~1.png

Maart

In Nederland brengt Save the Children ‘Het Regeerakkoord in Kindertaal’ uit: een kindvriendelijke leesbare versie van het regeerakkoord. Ook organiseren we in aanloop naar de Gemeenteraadsverkiezingen een debat met kinderen van de Agnesschool uit Ijsselstein, lokale fractieleden en Tweede Kamerleden.

TeamUp

April

 

Uit nieuwe VN-cijfers blijkt dat momenteel meer dan 2 miljoen Libanezen - ongeveer 57% van de bevolking - in kwetsbare situaties leven. Drie op de vier huishoudens heeft niet genoeg geld hebben om voedsel te kopen. Save the Children roept op tot onmiddellijke actie en duurzame oplossingen voor de lange termijn om deze humanitaire crisis het hoofd te bieden. De regering van Libanon en de internationale gemeenschap moeten samenwerken om ervoor te zorgen dat essentiële diensten niet bezwijken en om de veerkracht van huishoudens te versterken

tekeningen-kinderen

Mei

Tanks, helikopters, gewonden en beschadigde huizen. Dat is wat kinderen tekenen die vanuit Oekraïne de grens met Roemenië oversteken, op zoek naar een veilig heenkomen. Ambassadeur Nadia Moussaid bezoekt de grens en spreekt er met hulpverleners en kinderen. Save the Children heeft bijvoorbeeld een kindvriendelijke ruimte opgezet op het treinstation van Boekarest, een plaats waar dagelijks duizenden vluchtelingen aankomen. In deze ruimte kunnen kinderen onder begeleiding van onze hulpverleners spelen, muziek maken, tekenen en leren. 

image

Juni

India telt ruim 2 miljoen straatkinderen. Zo’n 80% van hen heeft geen identiteitsbewijs, waardoor zij voor de wet niet bestaan. Daarom startten wij in 2018 een interventie met steun van de Nationale Postcodeloterij, waarbij we in twee jaar tijd ruim 280.000 kinderen aan een identiteitskaart hebben geholpen. In juni 2022 besluit het hooggerechtshof in India dat de overheid deze procedure standaard moet gaan inzetten. Geweldig nieuws, want met een identiteitskaart kunnen kinderen zich inschrijven op gesubsidieerde scholen, aanspraak maken op een plek in een opvanghuis en een zorgverzekering krijgen.  

tijdlijn.jpeg

Juli

Op 19 juli is de samenwerkingsovereenkomst tussen TeamUp en het COA (Centraal Orgaan Asielzoekers) verlengd tot 31 december 2024. Met deze verlenging blijft TeamUp voor de aankomende 2,5 jaar spel- en bewegingsactivitieiten aanbieden aan kinderen van 6 tot en met 17 jaar oud. TeamUp is een samenwerking tussen Save the Children, UNICEF Nederland en War Child. Het TeamUp-programma biedt met spel- en bewegingsactiviteiten psychosociale steun aan kinderen. 

cross

Augustus

Overstromingen door moessonregens hebben honderdduizenden huizen in Pakistan onder water gezet en volledige steden en dorpen weggespoeld. We leveren voedselpakketten, tenten en keukenartikelen. Daarnaast richten we tijdelijke onderwijsruimtes in. Ook voor spoedeisende hulp en andere gezondheidszorg, waaronder psychosociale steun en kinderbescherming, kunnen kinderen en hun ouders bij ons terecht.

tijdlijn.jpeg

September

De Hoorn van Afrika wordt geteisterd door de ergste droogte in 40 jaar. Oogsten zijn mislukt en vee is gestorven, met een enorme voedselcrisis als gevolg. Ook andere gebieden wereldwijd kampen met een voedselcrisis. In Somalië, Kenia en Ethiopië is het aantal mensen dat extreme honger lijdt in een jaar tijd meer dan verdubbeld. Save the Children behandelt ondervoede kinderen, bijvoorbeeld met Plumpy Nut. We realiseren ook duurzame oplossingen om ondervoeding te voorkomen, zoals het beschikbaar stellen van zaden of kleinvee. 

flood

Oktober

Bijna een derde van de kinderen wereldwijd heeft te maken met armoede en de gevolgen van klimaatverandering, zoals overstromingen, droogtes en stormen. Dit blijkt uit onderzoek van Save the Children. In totaal vertelden meer dan 50.000 kinderen en jongeren, veelal in de leeftijd van 8 tot 17 jaar oud, hoe deze crisis hun leven beïnvloedt. Hun bevindingen zijn samengevat in het rapport Generation Hope. Om de oproep van kinderen kracht bij te zetten, werd het rapport aangeboden aan Tweede Kamerleden Agnes Mulder (CDA), Laurens Dassen (Volt), Joris Thijssen (PvdA) en Pieter Grinwis (ChristenUnie).

In Nederland publiceren we de podcastreeks #praatmetmij om mentale gezondheid onder jongeren bespreekbaar te maken. 

lkr

November

Wereldwijd groeit 1 op de 6 kinderen op in een conflictgebied. Dit zijn circa 450 miljoen kinderen. Deze kinderen maken zeer ingrijpende dingen mee, die een bedreiging vormen voor hun fysieke en mentale gezondheid. Om aandacht te vragen voor wat deze kinderen allemaal moeten doorstaan, startten wij onze nieuwe campagne 'Save the Survivors'. Belangrijkste boodschap: kinderen zijn sterk en veerkrachtig, maar hebben daar ook hulp bij nodig. Hulp gericht op basisbenodigdheden, als schoon drinkwater, voedsel en medicijnen. Maar zeker ook psychosociale steun om hun ingrijpende ervaringen beter het hoofd te kunnen bieden.

7c5f7a90-1755-473f-af39-a11b27cacd3b

December

In veel landen begint de winter en dalen de temperaturen tot onder het vriespunt. Save the Children deelt extra hout en dekens uit, bijvoorbeeld in Oekraïne. In Nederland geven jongeren uit Spijkenisse, Bladel en Rijswijk adviezen aan lokale bestuurders in ons project ‘Speaking Minds’. Via dit project laten we praktisch opgeleide jongeren in Nederland al sinds 2016 meepraten bij beleidsvoering. Zo adviseerden jongeren uit Spijkenisse de wethouder over hoe hij kan zorgen dat jongeren niet met geldproblemen te maken krijgen.

 

De helden van 2022! 
Met steun van donateurs stonden wij kinderen wereldwijd bij. Zo kregen zij de kans om te spelen, zich veilig te voelen, te leren en gezond te blijven. Maar de echte kracht, die kwam vanuit kinderen zelf. Overal bouwden zij dit jaar aan een betere wereld. Maak kennis met de helden van 2022!