Skip to main content
ec100e7f-6506-4080-ab27-608a8ecb8428.jpg.webp

5 miljoen kinderen in Afghanistan op rand van hongersnood door droogte

Vrijdag 22 April 2022

Ongeveer twee op de drie Afghaanse kinderen heeft dagelijks niet genoeg te eten. Het land kampt met één van de ergste droogtes in decennia. Voor gezinnen die afhankelijk zijn van landbouw heeft dat desastreuze gevolgen. 

Disclaimer: ondertussen is het aantal kinderen dat honger lijdt al gegroeid. Lees het artikel daarover hier.

5 miljoen kinderen  
Ongeveer 61% van de huishoudens in Afghanistan is afhankelijk van landbouw voor hun levensonderhoud. Veel gezinnen zijn arm en door aanhoudende droogte bevinden zich nu 5 miljoen kinderen op de rand van hongersnood. Gewassen zijn verwoest en waterbronnen zijn opgedroogd.  

Vee verkopen 
Mohammed*, 46 jaar, woont met zijn vrouw en kinderen in de landelijke Faryab provincie in het noorden van Afghanistan. Het gezin is afhankelijk van landbouw voor hun voedsel en inkomen. Mohammeds gewassen mislukten door de droogte. Hierdoor werd hij gedwongen zijn vee te verkopen. Hij heeft nu nog maar één koe over, maar die zal hij ook moeten verkopen. Save the Children geeft deze familie geld, zodat ze eten kunnen kopen.  

“Ik verdiende geld met landbouw en de verkoop van melk van mijn vee. Vroeger verbouwden we tarwe en meloenen. Maar zonder regen is het land droog en kunnen we niets verbouwen,” legt Mohammed uit.  

Faryab: verwoeste provincie  
Faryab was al verwoest door de oorlog, en de droogte brengt nog meer verdriet. De provincie is het hardst geraakt: 65% van de bevolking heeft te maken met voedselonzekerheid. Meer dan een kwart van de mensen is afhankelijk van hulp.  

“De droogte brengt zoveel problemen met zich mee,” vertelt Mohammed, “de kinderen worden zwak en dun.”  

Politieke en economische onrust verergert de situatie 
De huidige droogte valt samen met de politieke en economische onrust in Afghanistan. Na de machtsoverdracht afgelopen augustus, hebben internationale regeringen essentiële financiële steun ingetrokken en tegoeden bevroren. De economie en de basisvoorzieningen om kinderen te beschermen, naar school te laten gaan en te voorzien van gezondheidszorg zijn sindsdien grotendeels ingestort. 

Vorige maand hebben meerdere overheden 2,4 miljard dollar toegezegd voor humanitaire hulp in Afghanistan en omliggende landen. Dat laat een gat van 2 miljard dollar achter in de humanitaire respons. Als er geen actie wordt ondernomen om de economie te stabiliseren, zullen steeds meer kinderen op de rand van honger en armoede komen te staan. 

Directeur van Save the Children Afghanistan, Chris Nyamandi: “Met de Afghaanse tegoeden die nog steeds zijn bevroren, hebben veel families geen manier om weer op de been te komen. Humanitaire hulp kan helpen in noodsituaties, maar het kan de economie niet herstellen.”  

Save the Children in Afghanistan 
Save the Children biedt gezinnen hulp, waaronder het geven van contant geld.  Dit voorkomt dat gezinnen hun toevlucht nemen tot wanhopige maatregelen, zoals minder maaltijden per dag nuttigen of hun kinderen van school halen zodat ze kunnen werken. Daarnaast behandelen we in onze mobiele gezondheidsklinieken kinderen tegen ondervoeding, helpen we kinderen en leerkrachten in afgelegen gebieden met lesmateriaal en bieden we kinderen in Child Friendly Spaces een veilige plek om te leren, spelen en zich beschermd te voelen. Sinds september 2021 heeft Save the Children in Afghanistan meer dan een half miljoen kinderen bereikt.