Skip to main content
dba677b8-8f97-4c0d-a172-53d3b14e10db.jpg.webp

Cash geld van groot belang voor zwangere vrouwen in Afghanistan

Donderdag 28 April 2022

Save the Children geeft – met steun van de EU - contant geld aan zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven in Afghanistan.   

Deze vrouwen, die het financieel zwaar hebben, kunnen op deze manier zelf het beste bepalen waar ze het geld aan besteden, zoals aan voedzaam eten en gezondheidszorg. Toegang tot voedzaam eten en gezondheidszorg tijdens de zwangerschap, en in de eerste maanden na de geboorte van hun kind, is essentieel voor vrouwen en kinderen.  

Voedselprijzen zijn sinds de machtsovername door de Taliban echter extreem gestegen. Verwacht wordt dat 23 miljoen mensen – waaronder 14 miljoen kinderen – dit jaar honger zullen lijden. 95 procent van de bevolking heeft geen toegang tot gezonde voeding en het eten van voedzame maaltijden.  

De toegang tot gezondheidszorg is ook verslechterd. Veel gezondheidsinstellingen zijn gedwongen hun deuren te sluiten na de opschorting van hulp en nodige fondsen door internationale donoren. Degenen die openblijven, hebben weinig personeel en nauwelijks noodzakelijke apparatuur en medicijnen. Veel gezondheidspersoneel wordt al maanden niet meer betaald. Ongeveer de helft van de bevolking die medische hulp nodig heeft, kan dat niet krijgen. 

Rabia (35) ontving contant geld van Save the Children om voor haar 5-maanden oude zoontje Qasim te zorgen. Qasim had een longontsteking en met dit geld kon zij hem laten behandelen. Waar ze de laatste maanden basisbenodigdheden als olie en meel op krediet moest kopen, kon ze met het geld weer voedzame maaltijdenl voor hem kopen. Ze vertelt: “Alles is erger sinds de machtswisseling van Augustus 2021. De voedselprijzen zijn enorm gestegen. De situatie is slecht. Mijn zoon was ziek, met het geld heb ik hem kunnen laten behandelen en kon ik wat fruit en de nodige luiers kopen. Hij had een zeer ernstige longontsteking en verkeerde drie dagen in kritieke toestand. Gelukkig is hij nu beter”. 

CH1669118-Rabia
CH1669115-Qasim-used-a-cash-grant-from-Save-the-Children-to-treat-him

Save the Children beschermt sinds 1976 kinderen en kinderrechten in heel Afghanistan, ook tijdens perioden van conflict, regimewisseling en natuurrampen. Toen de crisis in augustus 2021 escaleerde, heeft Save the Children haar hulp uitgebreid om het toenemende aantal kinderen in nood te ondersteunen. Save the Children levert onder andere gezondheidszorg, voedsel, onderwijs, kinderbescherming, onderdak, water en sanitaire voorzieningen. 


De namen van de personen in dit artikel zijn veranderd om hun identiteit te beschermen 

Een geïntegreerd programma in 8 provincies gericht op kinderen en hun familie

Het programma richt zich op primaire gezondheidszorg, preventie en behandeling van ondervoeding, onderwijs en kinderbescherming.

Lees meer