Skip to main content
8559f99e-5179-482b-a9c9-1da38a2e2385.jpg.webp

Chan werd behandeld door dokters van Save the Children

Donderdag 29 September 2022

Sinds begin dit jaar zien de gezondheidscentra in Abyei, Zuid-Soedan, een toename van ondervoeding als gevolg van het conflict.

Begin dit jaar waren Aweng en haar kinderen, waaronder Chan, ze genoodzaakt om te vluchten door gewelddadigheden in hun woonplaats Agok in Zuid-Soedan. Ze moesten hun hele hebben en houden achterlaten: vee en gewassen waar ze van rondkwamen. 

Na dagen onderweg kwamen ze uiteindelijk aan bij een kamp, maar door gebrek aan ruimte en materiaal om een tijdelijke tent op te zetten, besloten ze verder te trekken naar een van hun familieleden in Abyei. Hier wonen ze nu samen met 17 andere mensen in een klein huis bestemd voor drie personen.  

Door de slechte leefomstandigheden werd Chan* na een week ziek. Aweng* nam hem mee naar een artsenpost van Save the Children, ondersteund door de Europese Unie. Daar bleek dat hij malaria had en ondervoed was.

zuid-soedan_1

Aweng maakte zich zorgen om Chan, want ze had niet genoeg geld om hem te behandelen en voor medicijnen. Via de artsenpost van Save the Children kon Chan gratis worden behandeld met Plumpy Nut en medicijnen krijgen, waardoor Chan weer kon opknappen.  

Situatie in Zuid-Soedan 
Sinds begin 2022 wordt er in het Abyei-gebied gevochten, met vele slachtoffers als gevolg. De meerderheid van de mensen vluchtte naar de stad Abyei, terwijl anderen hun toevlucht zochten in gebieden verder naar het zuiden, zoals Twic County en Warrap.  

Save the Children in Zuid-Soedan 
Save the Children biedt met steun van de Europese Unie gratis gezondheidsdiensten aan mensen in Abyei om het hoge aantal ziekten en ondervoeding in het gebied te verminderen. Save the Children zorgt voor follow-up van kinderen die een behandeling ondergingen. De ouders krijgen ook voorlichting over hoe je ondervoeding herkent en voorkomt bij kinderen onder de vijf jaar. Ook ondersteunen we families met benodigdheden zoals muskietennetten en zeep. Sinds begin dit jaar zien de gezondheidscentra een toename van ondervoeding als gevolg van het conflict.  


*Namen zijn gefungeerd voor de veiligheid van de geïnterviewden

EU programma in Zuid-Soedan

Om het aantal ziekte- en sterftegevallen onder de bevolking te verminderen, bieden Save the Children en GOAL levensreddende en geïntegreerde gezondheidszorg, inclusief preventie en behandeling van ondervoeding, aan de meest kwetsbare bevolkingsgroepen. Dit kunnen wij doen met behulp van financiering van de Europese Unie en onze relaties. 

Lees meer