Skip to main content
CH1793340-A-child-playing-and-walking-through-flood-water-and-mud-in-a-camp-for-internally-displaced-people-in-Idlib-Syria.JPG

Dagboek: In de uitbreiding van het kamp (deel 3)

Donderdag 23 Maart 2023

"We lopen de uitbreiding van het kamp in en de sfeer voelt meteen anders. De tenten staan verder uit elkaar en om elk blok tenten staat een hek. We gaan naar een locatie, met onder andere een school en ruimtes waar we programma’s aanbieden."

Eigenwaarde stimuleren 
Meiden kunnen er bijvoorbeeld kappers- of kookcursussen volgen. De meisjes van de kookcursus ontvangen ons enthousiast met een zelfgebakken taart en koekjes. Zij komen uit verschillende landen. Een van de meisjes wil heel graag naar huis en daar een restaurant openen met haar familie. Het doet me weer beseffen hoe beperkt deze kinderen worden in hun dromen en niet simpelweg kind kunnen zijn. Dankzij de trainingen leren zij nieuwe vaardigheden, het laat ze ook inzien dat ze iemand zijn die iets kan, ondanks de beperkte ruimte en middelen die ze hebben.” 

Caroline: “In de ruimte van de kappersopleiding hebben tien meiden bijna hun kapperscursus afgerond. De meisjes voelen zich hier veilig en zijn openhartig. Aan de muur hangen plaatjes van vrouwen met prachtige haarcreaties. Vol trots vertellen ze hoe ze dit nu ook kunnen maken. Knippen hebben ze niet geleerd, want scharen zijn worden als gevaarlijk gezien binnen het kamp. 

Positief opvoeden 
Wanneer we vervolgens bij de school komen, krijgt een groep moeders net een training over positief opvoeden. De moeders vinden het soms moeilijk om verbinding te vinden met hun kinderen. In de training leren ze over de verschillende ontwikkelingsfasen van hun kinderen, welk gedrag ze kunnen verwachten en hoe daar met positieve discipline op te reageren. Ik hoor dat de training werkt; de communicatie en vertrouwen tussen ouder en kind versterkt. 

Het belang van onze programma’s is zo ontzettend duidelijk. We stimuleren kinderen kind te zijn, op een positieve manier met elkaar om te gaan en zich zo goed mogelijk voor te bereiden op hun toekomst. Ik zie de meerwaarde van de trainingen, niet alleen om mogelijk iets van inkomsten te genereren, maar ook om het brein actief te houden. Het versterkt het gevoel van eigenwaarde. Ik ben iemand, ik kan iets en ik ben van waarde.   

Kinderen hebben veerkracht en hoop 
Kom ik er ook met hoop vandaan? Ja, ik zie dat ons werk werkt. Ik zie kinderen die vechtlust en veerkracht vertonen en hoop hebben om ooit een restaurant te openen in hun thuisland, of om danseres te worden. Maar ik blijf ook met een grote vraag zitten: wat is een langdurig houdbare oplossing voor deze kinderen? We zijn er voor de kinderen, maar opgroeien in een kamp waar je niet uit mag, dat is geen leven. Families terughalen naar hun thuisland, waar kinderen ondanks alles kind mogen zijn: absoluut. Daar moet elk land, en ook wij, ons voor inzetten. Kinderen hebben hier niet voor gekozen, bovendien blijkt keer op keer dat kinderen zich eenmaal terug in hun thuisland goed aanpassen.”  

Lees hier deel 1
Lees hier deel 2
Lees hier deel 4