Skip to main content
35bdccda-4679-4dda-a640-8f97e9c6cb01.jpg.webp

Dagboek: Save-collega's Anne & Caroline bezoeken kinderen in Noordoost-Syrië (deel 1)

Vrijdag 17 Maart 2023

“Ik ben overtuigd: met onze hulp werken kinderen aan hun toekomst”

Collega’s Anne Jansen en Caroline Scheffer bezochten onlangs in Noordoost-Syrië. Save the Children helpt daar kinderen om hun mentale welzijn, veerkracht en toekomstperspectief te verbeteren. Na twaalf jaar oorlog zijn veel families het land ontvlucht en talloze kinderen en volwassenen zijn ontheemd. Nog eens duizenden buitenlandse kinderen en vrouwen verblijven in kampen na het conflict met ISIS. Zoals in Roj kamp. Anne en Caroline hielden een dagboek bij over hun ervaringen.  

Caroline: “Ik voel een gezonde spanning voor deze reis. Op weg naar het kantoor van Save the Children trekt er een interessant landschap aan ons voorbij; mooi en dor, maar er zijn ook sporen van oorlogsgeweld. Deze sombere beelden worden afgewisseld door groene vlaktes waar herders hun schapen laten grazen.  

Het stadje waar we de komende dagen verblijven voelt verlaten. De toekomst in Syrië ziet er somber uit, zeker nu met de hoge inflatie, waardoor nog altijd veel mensen elders veiligheid zoeken. Op deze plek was geen echt conflict en het is dus veilig, maar tegelijkertijd rijden we door straten die zijn overdekt met golfplaten. Alsof we door tunnels rijden. Dit zou tegen droneaanvallen zijn.  
Na aankomst op het lokale kantoor krijgen we een uitgebreide briefing voor de komende dagen, dan bezoeken we meerdere locaties waar kinderen hulp krijgen van Save the Children.” 

Dit is deel 1 van het dagboek van Anne en Caroline. 

Deel 2
Deel 3
Deel 4