Skip to main content
CH1553547-Woman-sanitises-hands-at-vaccination-centre-Nepal.jpg

Eindrapportage 'Samen in actie tegen corona'

Woensdag 12 Oktober 2022

Onder de noemer ‘Samen in actie tegen corona’ voerden de hulporganisaties achter Giro555 actie. Met het opgehaalde bedrag van 9,4 miljoen euro verleenden de organisaties medische noodhulp en ondersteuning in lage-inkomenslanden.

Code zwart
Corona werd in korte tijd een pandemie die de hele wereld trof. Het virus bracht (en brengt nog steeds) overal ter wereld de meest kwetsbare mensen in gevaar. Nederlanders konden al snel rekenen op een vaccin, maar voor inwoners van lage- en middeninkomenslanden was het maar de vraag of zij een inenting kregen. 

In mei 2021 werd in India code zwart bereikt. Vervolgens werd buurland Nepal hard getroffen. En ook in andere kwetsbare delen van de wereld greep het virus snel om zich heen. Bovendien voltrok zich wereldwijd een ramp achter de coronaramp. In landen waar een strikte lockdown gold, verloren veel mensen hun werk en inkomen. De indirecte gevolgen? Toenemende armoede, kinderarbeid, schooluitval, seksueel en huiselijk geweld.  

9,4 miljoen euro
Een mondiaal vaccinatieprogramma leek de oplossing, want alleen door zo snel en zo veel mogelijk mensen te vaccineren, kon de wereld terug naar ‘normaal’. Daarom sloegen de samenwerkende hulporganisaties achter Giro555, op 12 mei 2021, de handen ineen. Onder de noemer ‘Samen in actie tegen corona’ voerden zij actie. Het doel? Medische noodhulp aan coronaslachtoffers verlenen in zwaar getroffen landen en vaccinaties beschikbaar maken voor iedereen die dat wilde. 

De hulp
De Nationale Actie liep door tot 30 september 2021 en bracht ruim 9,4 miljoen euro op. Met dit geld bood Giro555 in meer dan twintig landen coronahulp. De hulporganisaties ondersteunden de gezondheidszorg met medische apparatuur en medicijnen, verzorgden de distributie, opslag en registratie van de vaccins en gaven training en voorlichting over (het belang van) vaccineren. 

In totaal zijn ruim 8 miljoen mensen direct bereikt met hulp van Giro555 (indirect zijn dat er veel meer). Daarnaast zijn ruim 100 miljoen mensen bereikt met voorlichting. De hulporganisaties achter Giro555 zetten ruim 3.1 miljoen coronavaccinaties en trainden 3.789 mensen in het veilig zetten van deze vaccinaties. Daarbij zetten de hulporganisaties 5.651 vaccinatiecentra op en leverden zij onder meer 988 (mobiele) koelboxen en koelkasten, 200 handwasfaciliteiten en 5 miljoen naalden voor vaccinatie. Ruim 370.000 mensen ontvingen medische hulp bij een coronabesmetting.

Wil je meer weten over deze resultaten? En de uitdagingen waar de hulporganisaties mee te maken hadden? Lees erover over in de eindrapportage