Skip to main content
8ba36abc-5b91-494a-87bc-aaf807ed3763.jpg.webp

Kinderbeschermingsteams in Afghanistan helpen kwetsbare kinderen

Dinsdag 26 April 2022

Zeeshan, een 4-jarig jongetje uit Afghanistan, heeft succesvolle operatie gekregen om zijn hernia te verhelpen.

Hij werd als baby met een hernia geboren en zijn ouders – gevlucht voor droogte en oorlog - hadden geen geld om voor een operatie te betalen. Save the Children heeft voor de operatie en het vervoer naar het ziekenhuis kunnen betalen, met behulp van onze kinderbeschermingsteams. 

De vader van Zeeshan, Kamran moest met zijn vrouw en kinderen vluchten voor de oorlog en droogte, en kwamen terecht in de provincie Balkh in een arm dorp. De twee oudste zonen van het gezin verdienen geld met het verzamelen van plastic flessen en metalen objecten, die ze kunnen doorverkopen. Hiervan kunnen ze maar net rondkomen. Er zijn geen scholen in de buurt, dus de kinderen van Kamran gaan niet naar school.  

Kamran, de vader van Zeeshan, vertelt: “Zeeshan had veel pijn, hij leed al vier jaar. We hebben hem die vier jaar niet naar een dokter gebracht omdat we het ons niet konden veroorloven. We waren gevlucht uit ons dorp vanwege oorlog en droogte, en we moesten rondkomen van het geld dat we verdienden met het inzamelen van plastic flessen en stukjes metaal. We maakten ons grote zorgen om Zeeshan. Sommige periodes at hij niets. Ik was toen zo gefrustreerd om hem zo te zien” 

Hulpverleners van het kinderbeschermingsteam van Save the Children hadden vastgesteld dat Zeeshan risico loopt vanwege zijn onbehandelde medische toestand. Onze teams werkten samen met lokale autoriteiten en gezondheidsinstellingen om een ziekenhuis te vinden dat de vereiste operatie kon uitvoeren. Nadat het ziekenhuis was bevestigd, organiseerde Save the Children het vervoer voor Zeeshan en zijn moeder en dekte de kosten van de operatie en het herstel. Zeeshan is goed hersteld van de operatie en heeft geen pijn meer. 

Kinderbescherming 

Met financiering van de Europese Unie (EU) biedt Save the Children bescherming aan kwetsbare kinderen en hun families in de Balkh provincie, waaronder aan Zeeshan. We identificeren kinderen die risico lopen op gezondheidsproblemen, verwaarlozing, uitbuiting, geweld of misbruik. Vervolgens wordt een actieplan gemaakt om deze kinderen te helpen. Dit gebeurt samen met familieleden en andere belangrijke mensen in de gemeenschap, zoals leraren en artsen. Zo zorgen we ervoor dat ook op de lange termijn de kinderen de ondersteuning krijgen ze nodig hebben om veilig en beschermd te zijn. 

Humanitaire crisis in Afghanistan 

Afghanistan is momenteel één van de ergste humanitaire crises ter wereld. De politieke en sociaaleconomische ontwikkelingen van 2021 hebben geleid tot een snel verslechterende situatie. Hierdoor is er nog meer onrust ontstaan in een land dat al tientallen jaren te maken heeft met conflicten, natuurrampen, chronische armoede en uitbraken van ziekten. Op dit moment zijn twee op de drie kinderen afhankelijk van humanitaire hulp om toegang te krijgen tot voedsel, water, medicijnen en onderwijs. Veel gezondheidsinstellingen zijn gedwongen hun deuren te sluiten na de opschorting van hulp door internationale donoren. Degenen die openblijven, zijn onderbemand en hebben weinig tot geen noodzakelijke apparatuur en medicijnen. Veel gezondheidspersoneel wordt al maanden niet betaald. Ongeveer de helft van de bevolking die medische hulp nodig heeft, kan dat niet krijgen.  

Save the Children in Afghanistan 

Save the Children beschermt sinds 1976 kinderen en kinderrechten in heel Afghanistan, ook tijdens perioden van conflict, regimewisseling en natuurrampen. Toen de crisis in augustus 2021 escaleerde, heeft Save the Children haar hulp uitgebreid om het toenemende aantal kinderen in nood te ondersteunen. Save the Children levert onder andere gezondheidszorg, voedsel, onderwijs, kinderbescherming, onderdak, water en sanitaire voorzieningen. 

De namen van de personen in dit artikel zijn veranderd om hun identiteit te beschermen 

Een geïntegreerd programma in 8 provincies gericht op kinderen en hun familie

Het programma richt zich op primaire gezondheidszorg, preventie en behandeling van ondervoeding, onderwijs en kinderbescherming.

Lees meer