Skip to main content
288ba6a5-4683-41c9-83e0-16e921611b9c.png.webp

Liveblog aardbeving Turkije en Syrië

Donderdag 13 April 2023

Maandag 6 februari zijn Turkije en Syrië geraakt door een zware aardbeving met een kracht van 7,7 op de Schaal van Richter. Wij zijn op dit moment actief in de getroffen gebieden om noodhulp te bieden. 

Op deze pagina houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

13 april - Tweede Kamerleden op bezoek in Turkije 
Alexander Hammelburg van D66 en Songül Mutluer van de PvdA zijn op dit moment op bezoek bij Save the Children in Turkije.  Daar ontmoeten ze medewerkers die nog steeds hulp bieden aan de slachtoffers van de aardbeving. "Het is nog veel erger dan de beelden die je op tv hebt gezien," vertelt Hammelburg. "Het wordt heel duidelijk dat er nog jaren hulp nodig is bij het opbouwen." 

MicrosoftTeams-image-3-2

7 maart 12:20 - Nog steeds behoefte aan basisvoorzieningen 
 

Eén maand na de aardbevingen in Syrië en Turkije zijn kinderen en hun ouders nog steeds aan het overleven. Kinderen hebben nog steeds dringend behoefte aan basisvoorzieningen als voedsel, water, onderdak, warme kleding, mentale en medische noodhulp. In totaal zijn 24,4 miljoen mensen getroffen, waarvan tenminste 6,2 miljoen kinderen. Tot dusver hebben we in totaal al 74.859 mensen bereikt, waarvan 47.859 direct met essentiële goederen en nog eens ongeveer 27.000 mensen indirect door hen de informatie te verstrekken die ze nodig hebben om te kunnen overleven. 

23 februari 12:29 - Impact van een aardbeving 
Medewerker Dan Stewart is in Turkije op het moment dat de tweede aardbeving plaatsvindt. Hij vertelt wat voor impact dit heeft op kinderen en welke steun wij bieden.

22 februari 15:41 - Nieuwe tussenstand 
 

De teller staat op dit moment op €108.501.189. Een geweldig bedrag! Heel erg bedankt voor alle donaties. 

 

Doneren is nog mogelijk!

21 februari 14:19 - Herleving van trauma 
Een deel van ons personeel in Hatay kon niet snel genoeg het pand verlaten en moest schuilen onder tafels. Voor hen, net als voor miljoenen kinderen en hun gezinnen, is deze nieuwe aardbeving een herleving van hun trauma van de afgelopen weken. We maken ons zorgen over de impact op kinderen, die nog maar net een nieuw gevoel van zelfvertrouwen beginnen te krijgen.

20 februari 19:48 - Nieuwe aardbeving 
Het grensgebied in Turkije en Syrië is weer getroffen door een aardbeving met een sterkte van 6,4 op de schaal van Richter. Save the Children is op dit moment ter plaatse om de nodige hulp te bieden. Medewerker Dan Stewart is op dit moment in Hatay. "Kinderen zijn al ontzettend bang en nu moeten ze het nog een keer doormaken. Het is belangrijk direct in actie te komen om weer onderdak en noodhulp te bieden."

20 februari 12:31 - Mentale gezondheid kinderen in gevaar 
De mentale gezondheid en het welzijn van zeven miljoen kinderen lopen de komende jaren gevaar na de verwoestende aardbevingen van vorige week in Turkije en Syrië. Psychologen vertellen dat kinderen nu al tekenen van acute stress vertonen. Ze hebben nachtmerries, worden snel agressief of zijn erg teruggetrokken. 

Save the Children is bezig om kinderen en hun gezinnen mentale steun te bieden. Wij hebben psychologen in dienst, die met kinderen praten over wat hen is overkomen. Daarnaast hebben we ook kindvriendelijke ruimtes, waar kinderen kunnen spelen alles even kunnen vergeten. Deze kinderen worden begeleid door experts. 

15 februari 22:45 - Bijna 89 miljoen ingezameld na actiedag Giro 555 
Aan het einde van de Nationale Actiedag van Giro 555 is de tussenstand € 88.921.469. Bedankt voor alle grote en kleine giften en acties die jullie hebben georganiseerd om dit bedrag met elkaar in te zamelen voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië  🙏 ❤️

15 februari 13:46 - Tussenstand Giro555 
Op dit moment is de tussenstand €41.926.170. Wat een geweldige opbrengst! 

MicrosoftTeams-image-15

15 februari 9:18 - Onze noodhulp in Turkije 
Randa Ghazy, een werknemer bij Save the Children, vertelt welke noodhulp wij bieden in Turkije. 

15 februari 5:55 - Nationale Actiedag Giro 555 van start 
 

De Giro555 Nationale Actiedag is begonnen. Om 5:55 drukten de dj's van NPO FunX en 3FM om het startbedrag van vandaag bekend te maken. Tot nu toe is er 28.626.926 euro opgehaald. Doneer nu op Giro 555 om het bedrag zo hoog mogelijk te laten eindigen.

14 februari 17:23 
Vandaag deden verschillende Tweede Kamerleden, waaronder Jesse Klaver, de oproep om te doneren aan Giro555. Bekijk op Instagram wie er allemaal bij waren. 

Jesse-Klaver-Giro555

14 februari 15:59 - We bieden 24 uur per dag noodhulp in Turkije en Syrië 
 

Save the Children en haar partners werken snel en 24 uur per dag om kinderen en hun families in Turkije en Syrië onmiddellijk noodhulp te bieden. In Syrië verlenen wij hulp via vier lokale partners en zijn wij van plan dit de komende dagen uit te breiden tot 6-8 partners.

14 februari 10:27 - Het Ministerie van Buitenlandse Zaken stelt geld beschikbaar 
De komende zes maanden trekt Save the Children samen met partners van de Dutch Relief Alliance en uit Syrië op om noodhulp te verlenen. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken stelt 3 miljoen euro beschikbaar voor deze Joint Response van de Dutch Relief Alliance.

13 februari 13:42 - Tussenstand Giro555 
De teller staat ondertussen op €24.731.078. Wij zijn ontzettend dankbaar voor al jullie steun!

13 februari 9:37 - Wij delen hulpmiddelen uit 
In Hatay hebben wij matrassen en dekens uitgedeeld. 

Goederen-brengen-in-Hatay_1

12 februari 10:30 - Wij blijven onze hulp doorzetten 
komende dagen en weken zullen we doorgaan met het uitdelen van voedsel, artikelen voor tijdelijk onderdak en essentiële noodhulpgoederen, waaronder dekens, warme kleding, slaapzakken, kachels en luiers om kinderen en hun gezinnen warm en veilig te houden in de ijskoude omstandigheden. Daarnaast zullen wij ook mentale zorg bieden aan kinderen en hun gezinnen, zodat ze deze traumatische ervaring een plek kunnen geven.

11 februari 17:13 - Mensen in actie voor Giro555 
De Giro555 bus stond vandaag tussen 15.00-17.00 bij het Beatrixtheater in Utrecht. Daarmee wordt vandaag de inzamelingsactie van Tamer Alaloush ondersteund. Alaloush ontvluchtte zijn vaderland Syrië en woont nu met zijn vrouw en twee jonge dochters in Nederland. De familie van zijn vrouw woont in Hama en verblijft sinds de aardbeving noodgedwongen in een tent. Alaloush is de dag na de ramp meteen in actie gekomen. Met anderen samen vraagt hij aan passanten op Utrecht CS om via een tikkie te doneren aan Giro555. 

Muzikanten zingen het lied 'Aman Aman'. Daarmee halen ze flink wat geld op. 

Giro555-actie-logo

11 februari 15:28 - Wat vinden Syrische jongeren in Nederland van de aardbeving? 
Onze jongerenambassadeurs Naya en Rasha zijn allebei uit Syrië gevlucht. Ze vertellen dat deze situatie veel met hen doet. 

11 februari 12:02 - Tussenstand Giro555 
De teller staat op dit moment op €16.214.067! Bedankt voor uw steun aan de slachtoffers van de aardbeving. 

11 februari 10:14 - Onze hulp in Turkije en Syrië 
Turkije
In Turkije werken we, samen met onze partners ter plaatse, in de zwaarst getroffen provincies, zoals Hatay en Gaziantep. Hoewel ons kantoor in Hatay volledig is vernietigd, hebben we al meer dan 500 warme maaltijden uitgedeeld. We hebben ook 2.000 babykits geleverd aan de Turkse stad Malatya, klaar om onmiddellijk te worden uitgedeeld. Onze Emergency Health Unit, een team van gespecialiseerde gezondheidswerkers, is ook aangekomen in Turkije en is onderweg naar Hatay om de gezondheidsbehoeften van de getroffenen te beoordelen. Zij zullen ook helpen bij het uitbreiden van medische hulp in het rampgebied.

Syrië 
In Syrië werken we samen met vier partners ter plaatse. We hebben 7.500 mensen bereikt met kant en klare maaltijden, meer dan 500 mensen hebben warme dekens gekregen en we hebben 300 mensen van tenten voorzien. Daarnaast hebben we eten geleverd aan 200 zoek- en reddingsteams en brandstof aan twee ziekenhuizen in de omgeving. In Raqqa, in de noordoostelijke regio van Syrië, hebben onze teams ook dekens en slaapmatten uitgedeeld aan 100 kinderen en vrouwen. Hun huizen zijn te zwaar beschadigd en hierdoor is het niet veilig is om terug te keren.

11 februari 9:20 - 7 miljoen kinderen getroffen door aardbevingen 
 

Rond 23 miljoen mensen zijn getroffen door de aardbevingen in Turkije en Syrië. Onder hen zijn tenminste 7 miljoen kinderen.

Met onze noodhulp verwachten we 1,6 miljoen mensen te bereiken, waarvan 675.000 kinderen. 1.1 miljoen mensen in Syrië, waarvan 550.000 kinderen en 500.000 mensen in Turkije waarvan 125.000 kinderen.

10 februari 20:40 - Heel Nederland leeft mee met de mensen in Turkije en Syrië 
 

Heel Nederland leeft mee met de mensen in Turkije en Syrië. Veel mensen hebben familie wonen in de getroffen gebieden en zijn daarom erg bezorgd.

Overal in het land worden inzamelingsacties opgezet om zoveel mogelijk geld op te halen voor alle slachtoffers. Alleen al via het platform www.inactievoorgiro555.nl zijn binnen een paar dagen al bijna 1600 acties aangemeld. 

10 februari 17:17 - Directeur Pim Kraan bij OP1 
Afgelopen woensdag zat onze directeur, Pim Kraan, bij OP1. In dit fragment legt hij uit wat de situatie is in Syrië. 

10 februari 16:42 - Ward is gered uit het puin 
De zesjarige Ward* zat vast onder het puin van zijn huis in Syrië. Het plafond is op zijn hoofd gevallen, waardoor hij nu veel pijn heeft. Zijn vader slaagde erin een opening in het puin te forceren en Ward eruit te trekken. Helaas hebben twee van zijn broers en zussen het niet overleefd. "Ik ben niet verdrietig, ik ben bang," vertelt Ward. 

Save de Children steunt Ward en zijn gezin met eerste hulp, eten en noodpakketten. 

CH1771880-Ward-6-sits-in-the-rubble-near-his-home-that-collapsed-in-the-earthquake

10 februari 16:12 - Kinderen vertellen over de aardbeving 
Save the Children heeft een tijdelijke opvang opgezet in Noordwest Syrië. Daar vertellen meerdere kinderen hoe ze de aardbeving hebben ervaren en wat ze op dit moment nodig hebben. 

10 februari 14:36 - Mentale noodhulp van essentieel belang voor kinderen 
 

De psychologische tol die kinderen voor deze ramp betalen is enorm. Veel kinderen hebben familie en vrienden verloren door de aardbevingen. En de kinderen zijn bang voor de naschokken die onverminderd door gaan. Deze kinderen hebben gespecialiseerde mentale zorg nodig om de langetermijngevolgen voor hun gezondheid, welzijn en ontwikkeling te voorkomen. Daarom zal Save the Children zodra de situatie het toelaat, de hulp uitbreiden met mentale noodhulp en de opzet van zogenaamde Child Friendly Spaces.

Een Child Friendly Space is een plek waar kinderen onder begeleiding van onze hulpverleners kunnen spelen, sporten, muziek maken, tekenen of leren. Het kan een tent zijn in een vluchtelingenkamp, maar ook een ruimte in een dorpshuis. Voor de kinderen is het fijn om hier met leeftijdgenoten actief bezig te zijn en zo hun zorgen te vergeten. Ouders kunnen hun kind(eren) met een gerust hart achterlaten, zodat ze even wat tijd voor zichzelf hebben om zo zelf even op adem te kunnen komen. Ze krijgen ook de ruimte om over hun ervaringen en gevoelens te praten met begeleiders.

10 februari 14:03 - Collega Okke doet een oproep tot donatie op Giro555 
Onze Nederlandse collega is op dit moment in Turkije. Hij beschrijft wat hij om zich heen ziet. 

10 februari 13:34 - ‘Grensovergangen naar Noordwest-Syrië moeten open voor alle hulptransporten’ 
 

In Noordwest-Syrië hebben miljoenen kinderen nu voedsel, onderdak en warme kleding nodig. In een gebied dat amper wordt bereikt doordat het aantal grensovergangen beperkt is, levert dit extra lijden op.  

‘De situatie in het noordwesten van Syrië is momenteel als geen andere crisis ter wereld. Van het verlies van familieleden en huizen tot geen voedsel of schoon water, de effecten van deze ramp hebben elk kind getroffen’, zegt Martine Bergwerff, noodhulpcoördinator Save the Children. ‘De grensovergangen naar Noordwest-Syrië moeten open voor alle transport van hulpgoederen’.  

10 februari 09:45 - Tijdelijke opvang 
De elf maanden oude Nada* slaapt in dekens in een tijdelijke opvang van Save the Children in Aleppo, Noordwest Syrië. 

CH1771493-Nada-11-months-sleeping-in-blankets-in-the-shelter

10 februari 7:23 - Waarom geld de voorkeur heeft boven goederen 
 

In NRC legt Save the Children Nederland noodhulpcoördinator Stijn Koster uit waarom hulporganisaties momenteel liever geld ontvangen dan goederen: “Het is ingewikkeld, tijdrovend en duur om spullen vanuit Nederland op de juiste plek in Turkije of Syrië te krijgen. Behalve het transport zelf, heb je veel mensen nodig die spullen sorteren, schoonmaken en uitdelen. En vergeet niet, in Turkije kun je ook dekens en medicijnen kopen. De gedachte is dat je zo ook de lokale economie stimuleert.”

9 februari 22:39 - Kant-en-klare maaltijden voor kinderen en hun families in Noordwest-Syrië 
 

In Syrië heeft Save the Children samen met de lokale partners kant-en-klare maaltijden uitgedeeld aan 7.500 mensen.  Daarnaast hebben we 500 tenten, 500 kits met dekens en warme kleding uitgedeeld. En 200 maaltijden voor reddingswerkers. Zij hebben afgelopen nacht net als zoveel mensen in het gebied in auto’s geslapen. 

9 februari 22:06 - We delen warme kleding uit in Syrië zodat de kinderen een beetje warm blijven 
Save the Children Nederland-medewerker Caroline Scheffer sprak vandaag met het Jeugdjournaal om te vertellen over de situatie van de kinderen in Syrië: "We delen voedsel, warme dekene en warme kleding uit aan kinderen en hun ouders. We zorgen ervoor dat ze in deze hele koude periode een beetje warm blijven. Voor kinderen die hun ouders zijn kwijt geraakt, kijken we of er iemand is die voor ze kan zorgen. Als dat niet het geval is, vangen we ze zelf op, zodat we ze in ieder geval een veilige plek kunnen geven."

9 februari 16:15 - Interview met Amir 
De elfjarige Amir uit Syrië vertelt dat hij samen met zijn broers en zussen moest vluchten uit hun huis. 

9 februari 14:14 - Eerste tussenstand Giro555: 9 miljoen euro 
 

De eerste tussenstand van Giro555 is binnen. De samenwerkende hulporganisaties hebben inmiddels € 9.021.272 opgehaald. Bedankt voor uw steun. 

9 februari 13:43 - Warme maaltijden voor inwoners Hatay 
 

Medewerkers van Save the Children en partnerorganisaties in de Turkse provincie Hatay serveren aan zo’n 500 mensen warme maaltijden. De mensen die door de aardbevingen niet meer naar huis kunnen, hebben tijdelijk onderdak gevonden in sportcentra. Afgelopen nacht vroor het nog in de zuidelijkste provincie van Turkije.

CH1771281-Save-the-Children-staff-distributing-hot-meals-to-500-people-affected-by-the-earthquake-in-Hatay-South-Turkiye

9 februari 13:18 - Nog steeds kinderen onder het puin 
 

Berna Köroğlu, noodhulpcoördinator voor Save the Children in Turkije, is in de aardbevingen getroffen provincie Hatay: “Er zijn gelukkig al veel kinderen gered. Maar ik heb ook ouders gesproken wiens kinderen nog onder het puin liggen. Zo’n aardbeving meemaken is traumatisch.” 

“De hygiënische voorzieningen zijn matig en de voedselvoorzieningen beperkt”, zegt Köroğlu. “Daarnaast is het belangrijk dat er snel mentale noodhulp komt voor kinderen. Het is heel traumatisch om je huis en je school te zien instorten. Hulp is hard nodig. Daarom moet de internationale gemeenschap alles in het werk stellen om de lokale humanitaire hulpverleners te ondersteunen.”

9 februari 9:47 - We werken de klok rond om hulp te bieden 
 

Save the Children is momenteel samen met onze bestaande partners actief in de getroffen gebieden Turkije als Syrië. Beschadigde wegen, vliegvelden, communicatiekanalen, slecht weer en aanhoudende naschokken bemoeilijken het reddingswerk. Onze medewerkers en die van onze partners werken de klok rond om kinderen en hun families zo snel mogelijk noodhulp te kunnen bieden.

In Turkije ondersteunen we kinderen en hun families in zwaarst geraakte provincies als Hatay en Gaziantep. We ondersteunen samen met lokale partners (Support to Life en de Turkse Rode Halve Maan) de nationale rampenbestrijding.

In Syrië bieden we levensreddende noodhulp via onze bestaande partners in Noordwest-Syrië. In eerste instantie in Idlib en omgeving. In het Noordoosten van de regio Raqqa hebben onze teams dekens en slaapmatten uitgedeeld aan 100 kinderen en vrouwen wiens huizen zo beschadigd zijn dat ze niet meer veilig zijn om in te wonen.

8 februari 16:54 - Directeur Pim Kraan vanavond bij OP1 
Onze directeur Pim Kraan is vanavond om 22.30 bij OP1 om het laatste nieuws over Turkije en Syrië te bespreken. Hij heeft hier een unieke kijk op, als voormalig brandweerman en degene die het Urban Search and Rescue Team heeft opgericht.

8 februari 16:33 - Interview met Firas 
De tienjarige Firas woont in Syrië. Hij vertelt over de aardbeving en beschrijft hoe bang mensen waren. Save the Children beoordeelt nu welke hulp Firas nodig heeft. 

8 februari 15:59 - Reddingswerkers Noordwest-Syrië hebben tekort aan basisapparatuur 
 

De search & rescue is nog steeds bezig in Noordwest-Syrië. Slecht weer bemoeilijkte eerder het weer van reddingswerkers. De reddingswerkers hebben een tekort aan basisapparatuur zoals graafmachines en benzine. Lokale gemeenschappen proberen de reddingswerkers waar ze kunnen bij te staan. Turkije opent extra grensposten bij de grens met Syrië om morgen snellere toevoer van basisapparatuur en hulpgoederen mogelijk te maken. 

8 februari 14:58 - "We hebben geen toegang tot gas, elektriciteit en basisvoorzieningen" 
 

Mustafa* 41 (naam is gewijzigd) uit Gaziantep over de aardbeving: 

“Ik werd wakker van het geluid van de tv die op de grond viel. Ik verzamelde mijn vijf kinderen en familie en verliet het gebouw. Nu zitten we in geprefabriceerde containers waar meer dan 20 kinderen en hun families ondersteuning nodig hebben. We hebben geen toegang tot gas, elektriciteit en basisvoorzieningen. We zijn allemaal van streek. De zoon van mijn neef is te bang om in gesloten ruimtes te zijn en slaapt nu alleen in de auto.”

8 februari 12:37 - Extra zorgen over ontheemde mensen in kampen Noordwest-Syrië 
Save the Children maakt zich met name zorgen over de mensen die al ontheemd zijn en door 12 jaar conflict in het land in kampen in Noordwest-Syrië wonen. Er zijn bijna 3 miljoen binnenlandse ontheemden in NW-Syrië, waarvan 1,8 miljoen in kampen in het door de aardbevingen getroffen gebied. 

In Noordwest-Syrië werkt Save the Children nauw samen met partnerorganisaties om de omvang van de schade in te schatten om steun te bieden die kinderen hard nodig hebben naarmate de situatie duidelijker wordt. 

8 februari 7:01 - Giro555 is geopend voor de slachtoffers van de aardbeving 
De samenwerkende hulporganisaties openen Giro555 voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. De Nationale Giro555 actiedag voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrie is op woensdag 15 februari.  

7 februari 12:41 - Internationale gemeenschap moet meteen in actie komen 
 

Okke Bouwman, Nederlandse media directeur van Save the Children Syrië, vertelt: "Twaalf jaar conflict in Syrië heeft kinderen en hun families aan de rand van de afgrond gebracht. De economie is ingestort en gezinnen hadden deze winter al moeite om hun kinderen te voeden, warm te houden en naar school te sturen. Nu zitten kinderen vast onder puin, zijn ze gescheiden van hun ouders en verzorgers of weten ze niet zeker of ze vannacht een warme slaapplaats zullen hebben. De naschokken houden aan en brengen nog meer angst en onzekerheid. Deze kinderen hebben onze onmiddellijke steun nodig - de internationale gemeenschap moet nu in actie komen om hen te helpen."

7 februari 12:05 - Het is belangrijk dat er snel gehandeld wordt 
Save the Children Nederland-directeur Pim Kraan: “Het is belangrijk dat er snel gehandeld wordt. De eerste uren na een aardbeving is het nog mogelijk dat mensen levend onder het puin vandaan kunnen worden gehaald. Save the Children heeft daarom maandag direct 2 miljoen US Dollar vrijgemaakt uit eigen middelen en onze mensen in Syrië zijn al aanwezig op de rampplek in Noordwest-Syrië, ook hebben we staf verplaatst naar Gaziantep (Turkije) om vanuit daar de hulp te coördineren. Snelheid is alles, dat zeg ik als voormalig brandweerman en dat zeg ik ook als degene die het Urban Search and Rescue Team heeft opgericht.” We delen winterkleding, dekens, en overige non-food zaken uit die in onze opslag liggen. Over een paar dagen komt er meer aan uit onze pakhuizen uit de regio.

7 februari 11:38 - Direct in actie dankzij Internationaal Kindernoodhulpfonds 
 

Dankzij het Kindernoodhulpfonds van Save the Children zijn we in staat direct te reageren in acute noodsituaties zoals de aardbeving in Turkije en Syrië. Dit fonds bestaat uit donaties van mensen wereldwijd. Steun ons Kindernoodhulpfonds om direct levensreddende hulp te kunnen bieden.

CH1769837-Earthquake-destruction-in-North-West-Syria

7 februari 11:27 - hevige naschokken 
 

Het was een ijskoude nacht voor de slachtoffers van de aardbeving. Het was -7 graden in Gaziantep (vlakbij het epicentrum). Veel kinderen en hun families hebben de nacht moeten doorbrengen zonder dak boven hun hoofd. 

Vanochtend is het oosten van Turkije opgeschrikt door hevige naschokken. De sterkste had een kracht van maar liefst 5.7 op de Schaal van Richter. Dit bemoeilijkt de noodhulp. De aardbeving en de naschokken kunnen voor heftige mentale problemen zorgen. Daarom bieden wij naast fysieke noodhulp, ook mentale noodhulp.

7 februari 10:27 - Save the Children maakt 2 miljoen US dollars vrij uit noodhulpfonds voor slachtoffers aardbeving 
In reactie op de verwoestende aardbevingen die Turkije en Syrië maandag troffen, maakt Save the Children uit haar internationale Kindernoodhulpfonds 2 miljoen US dollars (1,9 miljoen euro) vrij voor de hulpverlening. In Turkije heeft Save the Children een noodhulp respons team opgericht dat nauw zal samenwerken met de overheid en andere aanwezige hulporganisaties.

Focus ligt op het opereren vanuit Gaziantep en de Turkse provincie Hatay. Het kantoor van Save the Children in Hatay is volledig verwoest door de aardbevingen, vandaar dat nu gewerkt wordt vanuit een zogenaamde Child Friendly Space. Ook in Noordwest Syrië wordt hulp verleend. Save the Children focust op het distribueren van winterkleding, dekens, en overige non-food waaronder spullen voor het creëren van tijdelijk onderdak, zoals dekzeilen, touw en dergelijke.

Onze noodhulpcoördinator Martine Bergwerff vertelt bij Tijd voor MAX hoe groot de impact van deze aardbeving is op kinderen en hun families. "Naast medische hulp, water en kleding, moeten we niet vergeten dat er ook andere steun nodig is. Ze zijn wakker geworden in een nachtmerrie en het gaat heel lang duren totdat kinderen hier weer bovenop zullen komen." 

Verder vertelt ze dat Save the Children al heel lang werkt in Turkije en Syrië en meteen in actie is gekomen. "We delen winter- en noodpakketten uit."

6 februari 16:53 
Martine Bergwerff, noodhulpcoördinator bij Save the Children, is vanavond om 17.10 te gast bij Tijd voor MAX om meer te vertellen over de aardbevingen in Turkije en Syrië. 

6 februari 15:24 
 

Save the Children Nederland directeur Pim Kraan: “De aardbevingen in Turkije en Syrië van vanochtend zijn de volgende ramp voor honderdduizenden kinderen en hun families bovenop de uitdagingen die zij al jaren elke dag ervaren. Ook in het door oorlog geteisterde Syrië is de bevolking hard getroffen. Bovenop de winterkou is het van groot belang dat deze kinderen en hun gezinnen zo snel mogelijk onderdak hebben, schoon drinken, warme kleren en eten. Save the Children werkt al jaren in deze regio samen met lokale organisaties en is sinds vanochtend op volle toeren bezig om te helpen waar mogelijk.”  

6 februari 13:59 
Onze medewerker Caroline Scheffer was vorige week in Syrië om onze programma's te bezoeken. Ze vertelt hoe groot de impact van de aardbeving zal zijn op de Syrische kinderen.

"Deze allesvernietigende aardbeving is letterlijk de volgende klap voor honderdduizenden kinderen in Syrië en de vraag is hoeveel rampen deze kinderen nog kunnen verduren. Vorige week zag ik met eigen ogen tijdens een bezoek hoe erbarmelijk de situatie is voor kinderen en hun families in Noord-Oost Syrië - elke dag is het een uitdaging om warm te blijven, genoeg te eten en een veilige toekomst op te bouwen. Ik heb diep respect voor onze collega’s die vandaag opnieuw weer onvoorwaardelijk klaarstaan om deze kinderen te helpen te overleven. Het is belangrijk dat de kinderen in Syrië niet worden vergeten bij de hulp die wordt geleverd. Mijn gedachten zijn bij alle kinderen en hun gezinnen en bij onze collega’s die dag en nacht werken om deze ramp te bestrijden."

6 februari 13:20 
 

We verwachten dat er grote behoefte is aan hulpgoederen. Denk bijvoorbeeld aan voedsel, hygiëne kits, dekens en warme kleding tegen de vrieskou, noodonderdak zoals tenten. 

De komende dagen en uren zijn cruciaal voor het redden van de kinderen en hun families die onder het puin liggen. Tegelijkertijd zal er ook aandacht moeten komen voor psychosociale- en traumazorg voor de nabestaanden en de kinderen die door de ramp zijn geraakt.

6 februari 12:22 
Wij zijn op dit moment in Syrië en Turkije ter plaatse om noodhulp te bieden. We werken samen met partnerorganisaties om mensen te voorzien van basisbenodigdheden en medische hulp. Duizenden kinderen en hun families zitten op dit moment zonder huis in de vrieskou.