Skip to main content
677dbff2-c23f-454c-b471-8fccb6f62b4e.jpg.webp

Save the Children steunt evacuees verwoeste Kakhovka-dam

Donderdag 8 Juni 2023

16.000 mensen moeten verhuizen of hebben dringend humanitaire hulp nodig. Save the Children is al ter plaatse.

Naast al het oorlogsgeweld hebben de Oekraïense bewoners van het gebied rond de Kakhokva-dam er een groot probleem bijgekregen: in de vroege ochtend van 6 juni werd de dam in het oosten van Oekraïne verwoest en een groot gebied is al overstroomd. De autoriteiten hebben bevestigd dat naar verwachting 16.000 mensen moeten verhuizen of dringend humanitaire hulp nodig hebben. Save the Children is al ter plaatse.

Evacuaties aan de gang
De door de regering gefaciliteerde evacuaties zijn aan de gang. De autoriteiten van de Russische strijdkrachten hebben ook evacuaties aangekondigd op de linkeroever. In overstroomde gebieden zijn mijnen drijvend waargenomen.

Vloedgolf heeft ernstige humanitaire gevolgen
De vloedgolf kan ernstige humanitaire gevolgen hebben. Steden 35 km stroomafwaarts melden al overstromingen. Er zijn veel bevolkingscentra langs de Dnipro ten zuiden van de dam en het is mogelijk dat water- en rioleringssystemen overbelast raken. In sommige gebieden kunnen overstromingen in de laaglanden leiden tot vernietiging van de landbouw tijdens een belangrijk seizoen, en dus tot verlies van bestaansmiddelen.

Tekort aan drinkwater verwacht
Oekraïense ambtenaren schatten dat 80 nederzettingen binnen de zone van snelle overstromingen zullen vallen, waaronder de stad Kherson. De hydro-elektrische dam maakt deel uit van de Oekraïense energie-infrastructuur en voorziet meer dan 3 miljoen mensen van elektriciteit. Naast de directe overstromingen worden er ook tekorten aan water verwacht in de getroffen regio's, maar vooral op de Krim, die sterk afhankelijk is van water uit de Kakhovka-dam.

ch1828737.aspx%3Fwidth%3D1200%26height%3D800%26ext%3D.jpg.webp


Medewerkers van Save the Children's partnerorganisaties registreren gezinnen die ontheemd zijn geraakt door overstromingen, voor geldhulp op het treinstation van Mykolaiv, waar evacuatietreinen uit Kherson aankomen.

Hulp van Save the Children in het gebied 
 

Onze woordvoeder Helma Maas lichtte bij NPO radio 1 onze hulp toe: “Save the Children is in het Oekraïense Mykoliav en Cherson aanwezig om hulp te verlenen aan de geëvacueerden. We sturen er extra mensen naartoe. De snelste vorm van hulp geven is ergens zichtbaar gaan staan. In Mykolaiv staan we op het treinstation. Daar registeren we de mensen die helemaal geen hulp hebben en doen we een snelle check wie hulpbehoevend is. We zijn erop voorbereid om zo'n 1000 families cash geld te kunnen geven, zodat ze een aantal dagen door kunnen komen. Ook hebben we water, voedselpakketten en een paar honderd veldbedden: dingen die mensen in de eerste dagen nodig zullen hebben." Beluister het hele fragment.

Naast bovenstaande hulp hebben we de volgende voorraden klaar staan:

  • 5.000 voedselpakketten (niet kant-en-klaar) zijn beschikbaar in het magazijn en klaar voor distributie.
  • 9.000 liter drinkbaar water (460 flessen x 19,5 liter) samen met 1.000 hygiënepakketten
  • Het team bereidt de distributie voor van nog eens ongeveer 50.000 liter drinkbaar water (2.500 flessen x 19,5 liter) en 5.000 voedselpakketten (niet gekookt), samen met 12.000 hygiënekits.
  • 300 opvouwbare bedden zijn beschikbaar voor distributie, afhankelijk van de exacte locatie van de behoeften
  • UASBC, een lokale partner, is gemobiliseerd met de toezegging voor snelle geldregistratie in Kherson en Mykolaiv.
  • Niet-cluster geschikte reizigerskits (Amazon GIK) worden gedistribueerd naar de hubs via voorraad donatiecertificaten.

Save the Children is een van de Giro555 organisaties die in Oekraïne aanwezig zijn.