Skip to main content
c20cfc36-54ae-4440-a7e1-6035219249db.jpg.webp

Wat is er gebeurd met de 15,3 miljoen euro voor Beiroet?

Vrijdag 11 November 2022

Het is 4 augustus 2020. In de haven van Beiroet klinkt een enorme explosie. De knal is in de hele stad en ver daarbuiten voelbaar. Via Giro555 kwam Nederland in actie voor de mensen in Beiroet. Wat werd er met het geld gedaan?

De haven van Beiroet is verantwoordelijk voor driekwart van Libanons import en bijna de helft van de export. En die was volledig vernietigd. Niet alleen dat, er is schade in een straal van acht kilometer. Overal ligt puin. Woningen, kantoren én ziekenhuizen zijn zwaar beschadigd of ingestort. Dat laatste betekent: minder medische zorg voor de slachtoffers en andere zieken.  

Onder de noemer ‘Samen in actie voor Beiroet’ voerden de hulporganisaties achter Giro555 actie voor de slachtoffers van de Beiroet-explosie. Met het opgehaalde bedrag van 15,3 miljoen euro boden de organisaties onder andere voedsel- en hygiënepakketten, onderdak, medische zorg, noodonderwijs en psychosociale steun. Lees hier meer over in de eindrapportage.  

Layla kreeg psychosociale steun van Save the Children 

Layla vierde haar achtste verjaardag. Nadat ze de kaarsjes op haar taart had uitgeblazen, ging Layla met haar moeder op bezoek bij de buurvrouw. Op dat moment vond de explosie plaats. Haar vader kon hen niet bereiken aan de telefoon en rende naar huis. Hij vond Layla hysterisch huilend op de schoot van haar moeder, maar beiden waren fysiek in orde. Het huis was beschadigd, maar hun grootste zorg is de psychologische en emotionele impact die de ervaring op Layla heeft gehad. Save the Children heeft Layla en haar familie gedurende een periode van 3 maanden mentale en psychosociale ondersteuning geboden. 

Lees hier meer>>