Onze steun in Turkije en Syrië

Op 17 mei 2023 is het 100 dagen na de zware aardbeving in Syrië en Turkije.  Maar liefst 17,9 miljoen mensen zijn getroffen en 56.737 mensen verloren het leven.  

De aardbeving heeft op heel veel manieren gevolgen gehad voor gezinnen. Een groot aantal mensen heeft geen huis meer, zijn hun baan kwijtgeraakt en hebben verwondingen opgelopen. Daarnaast was de aardbeving ook traumatiserend voor veel kinderen. Wij zijn nog steeds in beide landen actief om kinderen en hun families te steunen.  
  
Save the Children is al jaren in de getroffen regio aanwezig, mede dankzij de vele donaties konden we na de aardbeving snel in actie komen. 

In totaal hebben wij met onze respons tot nu toe 366.182 mensen bereikt, waarvan 129.842 mensen in Turkije en 236.340 in Syrië. Hiervan hebben wij er ruim 30.000 bereikt met financiering die we vanuit Giro555 hebben ontvangen.
 
Turkije 
Tot nu toe hebben we in Turkije meer dan 129.842 mensen bereikt, waaronder 73.865 kinderen. We distribueerden dekens, onderdakpakketten, hygiënekits (waaronder essentiële artikelen als zeep, shampoo, afwasmiddel en waspoeder) en waardigheidskits (waaronder maandverband en ondergoed). We werken samen met de regering van Turkije om de hulp in goede banen te leiden. Direct na de aardbeving hebben wij onder andere babykits, warme maaltijden en medische hulp geboden in de getroffen gebieden. Nu bieden wij ook mentale steun, contant geld, onderwijs, schoon water en activiteiten in de noodopvang.  

Syrië  
In Syrië verleent Save the Children hulp via dertien lokale partners in de door de aardbeving getroffen gouvernementen. Tot nu toe hebben we in totaal al meer dan 236.340 mensen bereikt met kritieke steun, waaronder 109.494 kinderen. Save the Children en partners hebben noodvoedselrantsoenen, dekens, tenten en warme kleding verstrekt. We zorgen ervoor dat kinderen en hun families schoon, gezond en beschermd blijven tegen ziekten en aandoeningen door veilig drinkwater en essentiële hygiëne- en sanitaire voorzieningen te verstrekken. We geven geld aan gezinnen die hun huis en bezittingen hebben verloren, zodat ze voedsel, medicijnen en andere benodigdheden kunnen kopen.  

We verlenen mentale steun en richten veilige ruimten in voor kinderen en hun verzorgers. We helpen kinderen en hun families toegang te krijgen tot (mentale) gezondheidszorg.  

‘Samer’ wordt door hulpverlener ‘Feras’ naar de kindvriendelijke ruimte gedragen vanwege zijn gewonde been. 

Mentale zorg
‘Samer’ 6, heeft zijn hoofd verwond en zijn been gebroken toen zijn huis tijdens de aardbeving instortte. Zijn moeder Nadia* 23, zegt dat zijn ervaringen zijn mentale toestand hebben beïnvloed. Het gezin verloor hun huis en verblijft nu in een tent van Shafaq, de partnerorganisatie van Save the Children. Shafaq biedt ook psychosociale steun, een kindvriendelijke ruimte en entertainmentactiviteiten in het kamp voor overlevenden van de aardbeving. Samer en zijn broers en zussen nemen deel aan de activiteiten en Samer geniet van de knutselactiviteiten. Hij kreeg ook verf en papier, dat hij meenam naar zijn tent om mee te spelen. Naast de tent en toegang tot psychosociale hulp en kindvriendelijke activiteiten, heeft de familie matrassen, kleding en handdoeken gekregen. 

  

Save the Children medewerkers delen dekens en andere benodigdheden uit. 

Hoewel alles in eerste instantie gericht was op acute levensreddende interventies, hebben we de respons nu uitgebreid met:  

  • Distributie van hygiënekits, watertransport, slibverwijdering en afvalverwijdering. 

  • Leveren van medische benodigdheden en in moeilijk bereikbare gebieden zorg verlenen via een mobiele kliniek 

  • Leveren van leermiddelen en creëren van veilige leeromgevingen voor kinderen.  

  • Kinderen met een handicap toegang geven tot diensten en hen helpen de nieuwe uitdagingen van de aardbeving het hoofd te bieden. 

  • Het geven van counselingsessies en mentale ondersteuning aan kinderen  

  • Contant geld, zodat gezinnen zelf kunnen bepalen wat ze nodig hebben  

 
Heel veel dank
Dankzij jullie steun hebben wij direct hulp kunnen bieden en zijn wij nog steeds elke dag bezig om gezinnen in Turkije en Syrië te ondersteunen. Elke donatie heeft een verschil gemaakt. Heel erg bedankt!

>