Skip to main content
ch1959565_yevhenii

2 jaar oorlog in Oekraïne: wat zijn de cijfers?

Zaterdag 24 Februari 2024

Twee jaar oorlog is twee jaar te veel. In Oekraïne zijn degenen die het zwaarst getroffen worden ook het minst verantwoordelijk: kinderen. Elke dag worden er door de aanhoudende vijandelijkheden meer dan drie kinderen gedood of gewond.  

Hoewel de actieve vijandelijkheden zich grotendeels in het oosten van het land afspelen, lopen alle kinderen in Oekraïne het risico op overlijden en letsel. Aanhoudende aanvallen op civiele infrastructuur blijven doorgaan en zorgen wekelijks voor tientallen doden en verwonden burgers in het hele land. 

De cijfers 

  • 17.7 miljoen mensen in Oekraïne hebben dringend humanitaire hulp nodig, inclusief onderdak, water en voedsel 

  • Meer dan 9.800 mensen, waarvan 560 kinderen, zijn vermoord 

  • Er zijn ruim 1.300 aanvallen op gezondheidszorgfaciliteiten geweest, waarbij 111 doden vielen 

  • Meer dan 3,800 scholen zijn verwoest of beschadigd door bombardementen 

  • Wereldwijd zijn er ongeveer 6,2 miljoen vluchtelingen uit Oekraïne geregistreerd, in de rest van het land zijn ongeveer 3,7 miljoen mensen ontheemd  

Save the Children is sinds 2014 actief in Oost-Oekraïne. Sinds de start van de oorlog hebben we onze activiteiten enorm opgeschaald. Sinds 24 februari 2022 hebben wij ruim 2,6 miljoen mensen bereikt in Oekraïne en buurlanden, inclusief ongeveer 1,1 miljoen kinderen. 

Wat doet Save the Children 
We voorzien in de onmiddellijke behoeften van kinderen en gezinnen door het verstrekken van geld, voedsel, schoon water, hygiëneartikelen en meer. Onze gespecialiseerde teams leveren ook sociale en recreatieve diensten via onze kindvriendelijke ruimtes en helpen kinderen toegang te krijgen tot veilig, inclusief kwaliteitsonderwijs. Bovendien werken we samen met scholen en buurthuizen om geestelijke gezondheidszorg en mentale steun te bieden. 

Solomia

Het is belangrijk voor kinderen dat ze de mogelijkheid hebben om te spelen. Op die manier kunnen ze hun ervaringen verwerken, door middel van spel. De zesjarige Solomia* is samen met haar ouders gevlucht naar een ander deel van Oekraïne. Solomia gaat regelmatig naar een kindvriendelijke ruimte. Daar kan ze haar emoties verwerken door middel van sport en spel. “We tekenen en spelen. We hebben net een kabouter gemaakt. Ik vind het heel leuk hier,” vertelt Solomia.  

Oproep 
De oorlog in Oekraïne is niet alleen een conflict tussen volwassenen, maar ook een strijd die de levens en toekomst van kinderen bedreigt. Kinderen zijn de toekomst van Oekraïne, maar hun ontwikkeling en toekomst worden ernstig belemmerd door voortdurende schendingen. Ze verdienen het om op te groeien in vrede en veiligheid. Daarom roepen wij dringend op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren.