Risico op zware mensenrechtschendingen
Kinderen die in conflictgebieden wonen, lopen meer dan ooit het risico slachtoffer te worden van zware mensenrechtenschendingen zoals moord, verminking, seksueel geweld en ontvoering. Het aantal zware geweldplegingen tegen kinderen steeg van 10.000 in 2010 naar 25.000 nu. Ook zijn zij het meest kwetsbaar wanneer basisvoorzieningen - zoals voeding en medische zorg - wegvallen. Als kinderen aan hun lot ontsnappen, hebben ze vaak jarenlang last van trauma’s. De lichamelijke, maar vooral ook geestelijke effecten kunnen hele generaties doorwerken.
Internationaal actieplan
Het onderzoeksrapport Stop the War on Children komt naar buiten aan de vooravond van de grote veiligheidsconferentie in München (15-17 februari). Het bevat een internationaal actieplan waarmee Save the Children wereldwijd oproept kinderen in conflictgebieden te beschermen. Als onderdeel van het 100-jarig bestaan wordt op 16 mei in het Vredespaleis in Den Haag een internationaal event georganiseerd waar aandacht wordt gevraagd voor kinderen in conflicten.
'Daders moeten worden gestraft'
Pim Kraan, directeur van Save the Childeren: ‘Wij roepen landen op de internationale wetten die er zijn te handhaven. Save the Children vindt dat daders moeten worden gestraft en er moeten instrumenten komen om burgerslachtoffers te kunnen registeren. Kinderen moeten centraal staan bij wederopbouw. Daar hoort ook het bieden van psychosociale zorg bij, het opleiden van lokale maatschappelijk werkers en het helpen van kinderen met een handicap.’