Skip to main content
3dc5a4ab-8245-432f-8085-b0f57f7aba8e.jpg.webp

‘Syrische kinderen in Nederland willen af van het label vluchtelingenkind’

Woensdag 21 April 2021

10 jaar geleden kwamen de eerste Syrische kinderen op de vlucht voor de oorlog naar Nederland . Ze voelen zich inmiddels thuis, maar het label ‘vluchtelingenkind’ daar willen ze van af.
 

Uit onderzoek van Save the Children naar de psychosociale gezondheid van Syrische kinderen in Nederland blijkt dat ze ondanks extreme uitdagingen, de stress en het verlies tijdens de oorlog in Syrië veerkrachtig zijn. Ze hebben zich goed gevestigd in Nederland en zijn goed geïntegreerd in de Nederlandse samenleving. Ze zitten vol zelfvertrouwen en hopen in Nederland te kunnen blijven. Maar desondanks is het leven in Nederland uitdagend. Zeker op mentaal en psychosociaal gebied. Zo voelt 65 procent van de Syrische kinderen en jongeren in Nederland zich weleens gediscrimineerd.

In gesprek met experts
Vandaag gingen verschillende organisaties in gesprek over de aanbevelingen uit het onderzoek.  Experts van Vluchtelingenwerk Nederland, Trias Pedagogica, ARQ Kenniscentrum Migratie, Defense for Children, Nidos, Save the Children /Team Up-programma, GZA, Rode Kruis Nederland, LOWAN en Erasmus University bespraken de aanbevelingen en wat deze betekenen voor beleid en de praktijk van psychosociale zorg in Nederland.

Geen vluchtelingenkind of oorlogsslachtoffer
Twee jongeren uit Syrië deelden hun ervaringen. Een van de belangrijkste aanbevelingen van de jongeren was dat kinderen niet langer als vluchtelingenkind of oorlogsslachtoffer willen worden bestempeld. Liever zijn ze gewoon kind, zonder vluchtelingen- of oorlogsstempel. Alleen zo zal het respect voor de kinderen en hun families bij het Nederlandse publiek vergroten en de sociale cohesie versterken. Iets waar we met z’n allen verantwoordelijk voor zijn.

Laagdrempelige psychosociale hulp
Een andere aanbeveling van de jongeren was dat toegang tot psychosociale hulp laagdrempeliger moet zijn. Dit om zo de verkracht en plek van de jongeren in de maatschappij te versterken. De psychosociale hulp moet niet ophouden wanneer ze de opvangcentra verlaten. In de fase erna is deze ondersteuning minstens zo belangrijk. Op school, maar ook thuis. Ouders spelen een belangrijke rol in de psychosociale zorg. Verder moet de GGZ voor kinderen en ouders met een vluchtelingenachtergrond net zo toegankelijk zijn als de huisarts en de tandarts.

Psychosociale zorg moet hoger op politieke agenda
Er moet nog veel gebeuren om het gevoel van psychosociale veiligheid bij jongeren te versterken om zo hun integratie in de samenleving te bevorderen. Er zijn veel initiatieven, maar de financiering ontbreekt vaak. We roepen de Nederlandse overheid op meer te investeren in de psychosociale behoeften van kinderen met een vluchtelingen achtergrond in Nederland. Help ons hierbij en teken de petitie.