Skip to main content
Medewerker Anne

Medewerker Anne Marie Kueter bezocht onze projecten in Afghanistan

Woensdag 16 November 2022

Toen de Taliban in augustus vorig jaar de macht overnamen in Afghanistan, zijn veel organisaties uit dat land vertrokken. Save the Children is gebleven en probeert er, onder complexe omstandigheden, het leven van kinderen dragelijk te houden. 

Geen gemakkelijke opgave in een land waar zware ondervoeding heerst, de economie is ingestort, geweld altijd dichtbij is en meisjes en vrouwen onderdrukt worden. Collega Anne Marie Kueter, Senior Programma Manager, bezocht Afghanistan en ons project gefinancierd door de Europese Unie.

anne-marie-vierkant

“Vanuit Kabul vlieg ik samen met Maryam, mijn Pakistaanse collega die hier voor het EU project werkt en drie Afghaanse collega’s van ons Child Protection team naar Kandahar. Dit is na Kabul een van de grootste steden van het land."

Anne Marie Kueter 

Kandahar is een conservatieve provincie en om zo min mogelijk op te vallen moeten Maryam en ik een blauwe Afghaanse boerka aan. De boerka lijkt wat klein voor mijn hoofd. Je kunt alleen voor je uit kijken, onhandig als je benieuwd bent naar hoe de wereld in Kandahar eruit ziet. 

Mobiele gezondheidsklinieken
We vertrekken naar het kantoor van Save the Children en rijden daarna naar een van onze mobiele klinieken. Ons team is elke dag op een andere plek net buiten de stad aanwezig om primaire gezondheidszorg te bieden aan de lokale bevolking. Het dichtstbijzijnde ziekenhuis is voor veel mensen te ver en bovendien is zorg daar niet gratis en daardoor voor de meeste mensen geen optie. 

De mobiele kliniek bevindt zich in een ommuurde compound waarop een klein gebouw staat met twee vertrekken, opgebouwd uit modder. De patienten worden eerst gescreend en er wordt gekeken wie er dringend hulpt nodig heeft; deze patienten worden meteen doorgestuurd om de dokter te zien. Bij aankomst zitten er zeker 70 vrouwen met kinderen te wachten. 

Ondervoede kinderen
In twee van de tenten worden kinderen gewogen en gemeten. Ondervoede kinderen worden geregistreerd en krijgen speciale voedingssupplementen mee naar huis om aan te sterken.  Deze kinderen komen elke week terug om gewogen te worden totdat ze zijn aangesterkt. Kinderen die ernstig ondervoed zijn én longontsteking of diarree hebben, worden doorgestuurd naar de dichtsbijzijnde voedingskliniek, waar ze worden opgenomen. In een volgende tent worden vaccinaties gegegeven, de vaccins worden elke ochtend opgehaald en vervoerd in een speciale koelbox. 

Kandahar-field-visit-Illustration-V2.aspx%3Fwidth%3D1200%26height%3D1500%26ext%3D.jpg.webp

Ik spreek bij de kliniek met ‘Dunya,’ een moeder van vier kinderen en hoogzwanger

Ik spreek bij de kliniek met ‘Dunya,’ een moeder van vier kinderen en hoogzwanger. Ze zit al in de negende maand van haar zwangerschap en is naar de kliniek gekomen met hevige pijn. Omdat we alleen met dames in de kamer zijn, tilt ze haar boerka op. Een mooi gezicht, versierd door hartvormige oorbellen en een bloemenhanger om haar nek.*


Dunya vertelt dat haar man werkt als dagloner. "Hij verdient ongeveer €5,40 per dag. Dat is te weinig om als gezin rond te komen. Het was makkelijker om aan een baan te komen voor de regimewisseling." 

Ze komt al sinds het begin van haar zwangerschap bij Save the Children's mobiele gezondheidskliniek en heeft prenatale zorg ontvangen van de verloskundige. Die heeft haar net verteld dat de baby niet goed ligt om natuurlijk geboren te worden. Het is waarschijnlijk dat de oorzaak te weinig beweging is. Dunya vertelt dat ze de afgelopen maanden in een zittende positie heeft doorgebracht om aan een borduurstuk te werken; "Ik werk meestal zes maanden aan één borduurwerk dat ik vervolgens verkoop voor €118. Het is alleen moeilijk geworden om dit werk te doen omdat het pijn doet aan mijn ogen en mijn vingers." We zien dat haar handen inderdaad zijn bedekt met eelt en blauwe plekken.

Community Based Education
Naast mobiele klinieken implementeert Save the Children ook ‘Community Based Education’ klassen in Afghanistan, waarbij onderwijs wordt gegeven in dorpen zonder formele scholen. Hiervoor worden in bestaande gemeenschapsgebouwen klaslokalen ingericht. We geven trainingen aan docenten, die vervolgens basisonderwijs geven aan meisjes en jongens. Als er kleine renovaties, drinkwater en/of sanitaire voorzieningen nodig zijn, helpen wij daarbij.

In radioprogramma Nieuwsweekend (NPO Radio 1) vertelde Anne Marie over haar reis.  


*De illustratie is fictief