Skip to main content
ch1909312

'Uitgebreide grondoperatie' in Gaza zet nog meer kinderlevens op het spel

Zaterdag 28 Oktober 2023

Kinderen lopen een verhoogd risico op overlijden, lichamelijk letsel, ernstig emotioneel leed en langdurige ontheemding na de aangekondigde "uitgebreide grondoperaties" door Israëlische troepen in de Gazastrook.

Kinderen zullen de dupe worden van de "intensivering van de aanvallen" in Gaza, met waarschijnlijk meer doden, gewonden en ontreddering, aldus de hulporganisatie, die oproept tot een onmiddellijk staakt-het-vuren.

De aankondiging kwam na berichten over toegenomen luchtaanvallen, waarbij internet en mobiele telefonie volledig werden platgelegd. We hebben het contact met het team in Gaza verloren.

Hoewel de omvang en de aard van deze operatie onduidelijk zullen blijven, zullen in het geval van een volledige invasie op de grond, meer dan een miljoen kinderlevens - bijna de helft van de 2,3 miljoen inwoners van Gaza - op het spel staan. Dit is inclusief een onbekend aantal gegijzelde kinderen die vanuit Israël naar de Gazastrook worden gebracht.

Eerder vandaag stuurde Shadi*, een teamlid van Save the Children in Gaza, een bericht waarin hij zei: "Ik probeer mensen te bereiken, maar er is totaal geen verbinding... We kunnen allemaal sterven, we kunnen overleven, we kunnen.... bid voor ons."
 
We zijn geschokt door het snel escalerende geweld en de diepgaande humanitaire ramp die zich in Gaza voltrekt.

Jason Lee, Landendirecteur van Save the Children in de bezette Palestijnse gebieden:
"Dit is pure horror voor alle kinderen en hun ouders. In de hele Gazastrook zitten meer dan een miljoen kinderen vast in het midden van een actief conflictgebied, zonder veilige plek om naar toe te gaan en zonder route naar veiligheid. De communicatie ligt plat, kinderen zijn afgesneden van de wereld en geïsoleerder dan ooit tevoren. Ze kunnen niet met hun dierbaren praten of zelfs maar een ambulance bellen.”

"De Gazastrook is een kleine, dichtbevolkte stedelijke omgeving zonder uitweg. Elke militaire grondoperatie in Gaza brengt kinderen onmiddellijk in gevaar en heeft verwoestende gevolgen voor de toegang tot gezondheidszorg, water, onderdak en voedsel.”  
 
"Burgers en infrastructuur die essentieel is voor hun leven, zoals ziekenhuizen en scholen, moeten gespaard blijven van geweld. Het conflict heeft in minder dan drie weken al meer dan 3000* kinderen gedood. Ondanks dat Save the Children en duizenden anderen oproepen tot een dringend staakt-het-vuren, zien we een toename van militaire operaties. We roepen alle partijen in het conflict op om onmiddellijk stappen te ondernemen om de levens van kinderen te beschermen, en de internationale gemeenschap om deze inspanningen te ondersteunen, zoals hun plicht is."