"Wees niet verbaasd als kinderen van asielzoekers op straat staan"
In het aanmeldcentrum in Ter Apel is het al een aantal keren voorgekomen dat er te weinig plek is en kinderen op stoelen moesten overnachten om te voorkomen dat ze buiten in het gras moesten overnachten. De harde asielparagraaf en aangekondigde bezuinigingen in het ‘akkoord op hoofdlijnen’ voorspelt een zorgelijke politieke toekomst. Daarom organiseerden wij een actie voor de ingang van Tweede Kamer.
Onze directeur Pim Kraan is niet te spreken over het asielbeleid. De asielopvang wordt namelijk enorm versoberd: “Ons doembeeld is dat we toestanden gaan zien zoals je nu ook in Brussel Noord ziet. Daar slapen asielzoekers op straat en kunnen ze zich niet wassen. De wereld is niet dusdanig maakbaar dat je met een hard asielbeleid op stel en sprong kinderen die op de vlucht zijn weg kunt laten verdwijnen. De politiek moet dus niet verbaasd zijn asielzoekende ouders met hun kinderen straks op straat staan en de opvangcrisis verder verergert.”
Bestuurscrisis
Save the Children denkt graag mee in oplossingen. Pim Kraan: “We begrijpen de noodzaak om te bezuinigen. De huidige crisis is vooral een bestuurscrisis. Met name in de asiel crisisnoodopvang valt winst te behalen. Vanwege het gebrek aan reguliere opvangplaatsen worden mensen opgevangen in veel duurdere locaties zoals hotels en cruiseschepen. Als 4.000 van de 8.000 in de crisisnoodopvang verblijvende asielzoekers een plaats zou krijgen in een reguliere COA-locatie, dan is er al een miljard euro bezuinigd. De spreidingswet maakt mogelijk dat deze plaatsen er komen, deze wet intrekken is niets anders dan het in stand houden van een door de overheid zelf veroorzaakte crisis. Nederland is in Europa maar een middenmoter als het gaat om het aantal asielaanvragen. Het aantal mensen opvangen is geen enkel probleem en kan makkelijk veel goedkoper, zonder dat er mensen op het gras in Ter Apel hoeven te slapen.”
Sport- en spelprogramma TeamUp
Om kinderen van asielzoekers ondersteuning te bieden organiseert Save the Children het Team Up programma, in ruim 40 Nederlandse opvanglocaties, waaronder Ter Apel, en 30 nieuwkomersscholen. Met gestructureerde sport-, spel- en bewegingsactiviteiten leren kinderen van 6 tot 18 jaar op deze manier hoe ze met hun gevoel moeten omgaan. De vaardigheden die ze hierbij opdoen, zijn gekoppeld aan sociaal-emotionele thema’s. Die komen weer van pas in hun dagelijks leven. De Team Up activiteiten vinden wekelijks plaats, op een vaste dag en vast tijdstip. Team up is een samenwerking Unicef Nederland, War Child en Save the Children.