TeamUp: psychosociale steun door spel en beweging voor kinderen getroffen door conflict en migratie
TeamUp draagt via spel en beweging bij aan het psychosociale welzijn van kinderen die gevlucht zijn en kinderen met een migratieachtergrond. Het programma is speciaal ontwikkeld voor kinderen van 6 tot 18 jaar. Bij TeamUp leren kinderen spelenderwijs omgaan met emoties zoals angst, boosheid en verdriet. De vaardigheden die ze opdoen zijn gekoppeld aan sociaal-emotionele thema’s en komen van pas in hun dagelijks leven.
De TeamUp-sessies vinden plaats op vaste dagen en tijden met dezelfde begeleiders. Dit zorgt voor stabiliteit, structuur en een gevoel van veiligheid en verbondenheid. Nieuwe kinderen kunnen direct meedoen, omdat TeamUp non-verbaal is. Kinderen kunnen vanaf de eerste dag meespelen en bewegen.
Ontstaan TeamUp
Het programma is ontstaan in 2015 als reactie op het verhoogde aantal asielaanvragen. Save the Children, UNICEF Nederland en War Child bundelden samen hun krachten in het psychosociale programma TeamUp. Dankzij hun jarenlange ervaring en wereldwijde expertise weten de drie organisaties hoe belangrijk het is om juist deze kinderen vroegtijdig te helpen. Kinderen zijn veerkrachtig, maar ze moeten wel de kans krijgen om hun ervaringen te verwerken.
TeamUp in Opvanglocatie
TeamUp biedt sinds 2016 spel- en bewegingsactiviteiten aan gevluchte kinderen in opvanglocaties. Duizenden kinderen werden al bereikt door TeamUp. TeamUp is actief op opvanglocaties door het hele land. Vrijwillige en betaalde begeleiders voeren hier activiteiten uit.
TeamUp op School
Sinds 2017-2018 wordt TeamUp ook geïmplementeerd in het primair (nieuwkomers)onderwijs. Veel onderwijsmethoden voor sociaal-emotionele ontwikkelingen zijn erg talig. TeamUp slaat vanwege de non-verbale aanpak goed aan bij kinderen die de Nederlandse taal nog niet goed spreken.
TeamUp Wereldwijd
TeamUp heeft zich wereldwijd uitgebreid en is nu actief in veel landen met verschillende partners. Het programma wordt geïmplementeerd in scholen, vluchtelingenkampen en opvangcentra, met lokale trainers die begeleiders opleiden in de TeamUp methodiek.
Word TeamUp vrijwilliger en maak écht het verschil
Als vrijwilliger bij TeamUp zet je je vier uur per week in om gevluchte kinderen door middel van spel- en bewegingsactiviteiten weer kind te laten zijn. Je werkt in een hecht team en krijgt training en begeleiding. Iedere week tover je een glimlach op de gezichten van gevluchte kinderen en versterk je hun mentale welzijn. Sluit je aan en help in een opvanglocatie bij jou in de buurt. HELP MEE>