Skip to main content
ch1731054-ferdows-was-injured-during-conflict-in-afghanistan-and-still-struggles-to-cope-with-the-traumatic-events.jpg

Sta jij stil bij de kinderen in Afghanistan?

Op dit moment voltrekt zich in Afghanistan een kinderrechtenramp. Slechts 3% van de gezinnen heeft voldoende geld voor basisbehoeften als eten, water en onderdak. Meisjes hebben minder bewegingsvrijheid omdat ze alleen nog maar samen met een man de straat over mogen en geen (middelbaar) onderwijs meer mogen volgen. Jongens verruilen steeds vaker de schoolbanken voor werk in binnen- of buitenland. Kinderen worden verkocht of uitgehuwelijkt zodat hun ouders minder monden te voeden hebben. 

 

Onze jongerenambassadeurs in Nederland stellen de vraag: sta jij stil bij de kinderen in Afghanistan?  
  

 

Rapport: Breekpunt: de situatie van kinderen in Afghanistan na 1 jaar Talibanbewind 
Save the Children deed onderzoek naar de situatie van kinderen in Afghanistan na 1 jaar Talibanbewind, waarna Afghanistan in een economische crisis is gestort. Maar liefst 97% van alle huishoudens leeft in armoede – met desastreuze gevolgen voor kinderen. We spraken met meer dan 1.500 jongens en meisjes in Afghanistan. Hieruit volgde het rapport ‘Breekpunt: de situatie van kinderen in Afghanistan na 1 jaar Talibanbewind’. 

Uit het onderzoek blijkt dat meer dan een jaar na de machtsovername door de Taliban, de levens van kinderen in Afghanistan ingrijpend zijn veranderd. Een diepe economische crisis, de ergste droogte in 30 jaar en maatschappelijke beperkingen hebben geleid tot armoede, honger en isolement. Kinderen, vooral meisjes, bevinden zich op een breekpunt. Hun veiligheid, ontwikkeling en gezondheid staan onder druk.  

Aanbevelingen 
Om ervoor te zorgen dat de problemen van kinderen in Afghanistan worden opgelost, moeten zowel de internationale gemeenschap als de Taliban hun huidige koers veranderen. Save the Children doet de volgende oproep:  

  • Er moet voldoende geld beschikbaar worden gesteld om kinderen te helpen.  
  • Regeringen en hulporganisaties moeten een langetermijnplan maken voor Afghanistan.  
  • De Taliban moeten de rechten van meisjes en vrouwen respecteren.  

Medewerker Anne Marie Kueter bezocht onze programma's in Afghanistan

Na de overname van de taliban bleef Save the Children als een van de weinige organisaties in Afghanistan. Anne Marie bezoekt onze mobiele gezondheidsklinieken, waar ze een zwangere vrouw tegenkomt. Ze vertelt hoe haar leven na de regimewisseling is veranderd. 

lees meer

Save the Survivors

Wereldwijd groeien meer dan 450 miljoen kinderen op in een conflictgebied. Save the Children doet er alles aan om deze kinderen en hun families te ondersteunen. We voorzien gezinnen in hun basisbehoeften en bieden psychosociale steun bij het verwerken van ingrijpende ervaringen. Daarnaast zorgen we ervoor dat er (politieke) aandacht is en blijft voor de situatie waarin deze kinderen zich bevinden, zoals in Afghanistan.

Meer weten? >

ch1730935-rahima-s-mental-wellbeing-was-impacted-when-she-was-forced-to-get-engaged-to-support-her-family-in-afghanistan.jpeg

“Pas toen de mobiele kliniek van Save the Children in ons dorp was, kwam ik erachter dat ik hulp kon krijgen bij het verwerken van deze traumatische gebeurtenis.”

Farah verliest twee kinderen bij een explosie. Lees haar verhaal hier>>