Waarom TeamUp?
Wereldwijd zijn er miljoenen mensen gedwongen op de vlucht voor oorlog, geweld en vervolging. Bijna de helft hiervan is kind. Gevluchte kinderen hebben vaak veel meegemaakt. In het land van herkomst en tijdens de reis naar Nederland worden zij blootgesteld aan oorlog, geweld en stressvolle situaties. In Nederland stopt deze onzekerheid en stress niet. Kinderen moeten bijvoorbeeld vaak verhuizen of maken zich zorgen om hun ouders en vrienden. Hierdoor kunnen zij bang, onzeker of juist agressief worden. Ook de onzekerheid over een toekomst in Nederland zorgt vaak voor extra stress bij de kinderen.
De rechten van het kind
Volgens het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind moeten overheden kinderen beschermen en hun belang centraal stellen. Toch worden de psychosociale behoeften van gevluchte kinderen vaak over het hoofd gezien, waardoor problemen ontstaan die voorkomen kunnen worden.
Spelenderwijs leren omgaan met emoties
TeamUp doet hier iets aan en biedt kinderen een veilige ruimte om stress en spanning los te laten. Spelenderwijs leren zij omgaan met emoties zoals angst, boosheid en verdriet. De vaardigheden die ze bij TeamUp opdoen zijn gekoppeld aan sociaal-emotionele thema’s. Die komen weer van pas in hun dagelijks leven. Door de activiteiten voelen kinderen zich meer verbonden met hun leeftijdsgenoten en optimistischer.