Wat is TeamUp?
TeamUp is een psychosociaal programma dat spel- en bewegingsactiviteiten biedt aan kinderen die gevlucht zijn van 6 tot 18 jaar. Deze activiteiten worden wekelijks gegeven door vrijwillige- en betaalde begeleiders op ongeveer 60 (nood)opvanglocaties in het hele land. Elke activiteit heeft een thema en een doel. Door mee te doen, voelen kinderen zich veilig, beschermd, meer verbonden met hun leeftijdsgenoten en optimistischer. Spelenderwijs leren ze omgaan met emoties zoals boosheid, angst en verdriet.
Daarnaast ontwikkelen kinderen praktische vaardigheden zoals grenzen aangeven en samenwerken met anderen. Bij TeamUp wordt gecommuniceerd door samen te spelen en te bewegen, in plaats van te praten. Hierdoor kunnen alle kinderen vanaf dag één meedoen, ongeacht welke taal zij spreken.
Als ik kinderen bij TeamUp zie lachen en plezier maken, maakt het mij emotioneel en blij tegelijkertijd. Ik weet dat ze veel hebben meegemaakt en ze moeten nog steeds door veel van deze problemen heen. Wanneer ik ze dan de hele tijd zo blij zie, dan maakt het mij ook weer blij.
- Sukran, vrijwilliger bij TeamUp
Word vrijwilliger bij TeamUp en maak het verschil voor gevluchte kinderen!
Met slechts vier uur per week kun jij het leven van gevluchte kinderen ook een stukje mooier maken. Als vrijwilliger bij TeamUp begeleid je spel- en bewegingsactiviteiten, waarmee je deze kinderen de kans geeft om weer kind te zijn. Iedere dag tover je weer een glimlach op hun gezichten en versterk je samen met je team hun mentale welzijn. Je krijgt training en begeleiding van TeamUp en werkt op een opvanglocatie bij jou in de buurt. Door jouw inzet bied je hen niet alleen plezier, maar maak je ook écht een verschil. Meer informatie en aanmelden als vrijwilliger >
Ik ben TeamUp-vrijwilliger geworden omdat ik heel graag mijn steentje bijdraag aan een positievere en gezondere wereld. Omdat ik uit eigen ervaring weet hoe belangrijk het is dat je als kind al leert omgaan met je gevoelens, zodat je op latere leeftijd niet vastloopt met beperkende overtuigingen en gedachten. En echt je gevoelens kan herkennen en daar beter mee om kan gaan.
- Kirsten, vrijwilliger bij TeamUp
Waarom TeamUp?
Wereldwijd zijn er miljoenen mensen gedwongen op de vlucht voor oorlog, geweld en vervolging. Bijna de helft hiervan is kind. Gevluchte kinderen hebben vaak veel meegemaakt, zowel in hun land van herkomst als tijdens hun reis naar Nederland. In Nederland stopt deze stress en spanning vaak niet. Kinderen moeten bijvoorbeeld vaak verhuizen en zijn onzeker over hun toekomst. Voor het verwerken van hun ervaringen hebben zij een veilige plek nodig. TeamUp biedt deze veilige ruimte waar kinderen hun stress en spanning kunnen loslaten en weer kind kunnen zijn.
De rechten van het kind
Volgens het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind moeten overheden kinderen beschermen en hun belang centraal stellen. Toch worden de psychosociale behoeften van gevluchte kinderen vaak over het hoofd gezien, waardoor problemen ontstaan die voorkomen kunnen worden. TeamUp doet hier iets aan.
Ontstaan TeamUp
TeamUp werd in 2015 ontwikkelt door Save the Children, UNICEF Nederland en War Child als reactie op de grote toestroom van vluchtelingen, vergelijkbaar met de opvangcrisis van dit moment. Het programma heeft inmiddels meer dan 20.000 kinderen die gevlucht zijn bereikt in opvanglocaties in heel Nederland en wordt ook op nieuwkomersscholen gegeven.
Wat halen kinderen uit een TeamUp-sessie?
- Gevoel van veiligheid: kinderen ervaren een gevoel van veiligheid, werken aan persoonlijke en sociale vaardigheden en zijn beter beschermd tegen stress. Ze worden positief gezien en gehoord.
- Sociale verbondenheid: kinderen leren andere kinderen en volwassenen te vertrouwen, bouwen vriendschappen op en voelen zich verbonden met leeftijdsgenoten.
- Optimisme: kinderen ontwikkelen een positieve kijk op zichzelf en de wereld, maken plezier en krijgen meer zelfvertrouwen. Positieve ervaringen helpen negatieve herinneringen te overwinnen.
- Zelfregulering: kinderen leren grenzen stellen, aangeven, respecteren en hun eigen gedrag reguleren. Ze kunnen beter omgaan met emoties zoals angst, woede en verdriet.
- Stabiliteit: de sessies zijn op vaste dagen en tijden met dezelfde begeleiders, wat zorgt voor stabiliteit, structuur en een gevoel van veiligheid.
Toekomst en ambitie TeamUp
We blijven ons inzetten om TeamUp een vast onderdeel te maken van de asielopvang in Nederland. Het is onze ambitie om TeamUp in alle opvanglocaties waar het nodig is te organiseren. Dit doen we in samenwerking en afstemming met COA en andere organisaties die activiteiten aanbieden voor kinderen.
Vragen en meer informatie
Voor vragen en meer informatie mail naar: [email protected]
Ik heb veel kinderen leren kennen door TeamUp. Door TeamUp durf ik meer met mensen te praten, ik was eerst echt verlegen en bang, maar nu ben ik niet meer bang. Ik lach nu altijd en praat met iedereen.
- Farah, deelnemer TeamUp, 14 jaar
-
TeamUp wordt mogelijk gemaakt door bijdrage van van het Fonds voor Asiel, Migratie en Integratie (AMIF)
-
Het sport- en spelprogramma TeamUp voor kinderen met een migratieachtergrond ontvangt financiële steun van het Fonds voor Asiel, Migratie en Integratie (AMIF). Dit Europese fonds helpt EU-lidstaten bij de uitvoering van hun asiel- en migratiebeleid. Zonder hen was het niet mogelijk om TeamUp uit te voeren.
Het TeamUp project is ontwikkeld om het psychosociaal welzijn van kinderen van 6 tot 18 in de crisisopvang te verbeteren. Met het sport- en spelprogramma TeamUp worden jaarlijks 13.500 kinderen bereikt in ruim 50 (nood)opvanglocaties in Nederland. Kinderen die tijdens TeamUp sessies herhaaldelijk opvallend gedrag vertonen worden doorverwezen naar COA voor gespecialiseerde ondersteuning.
Sinds 2023 zijn de vrijwilligersteams versterkt met betaalde begeleiders. Ook zijn mobiele teams opgericht die gedurende vier dagen per week het land door rijden om TeamUp-sessies aan te bieden op (crisis)noodopvanglocaties. Ook daar zijn we hard nodig, omdat er momenteel 6244 kinderen in de crisisnoodopvang verblijven.
Er loopt een evaluatieonderzoek van januari 2022 tot december 2024 om de TeamUp impact op het psychosociale welzijn van kinderen in kaart te brengen en het programma waar nodig aan te scherpen.