Jemen

Jemen, officieel de Republiek Jemen, is een land in het Midden-Oosten, met een bevolkingsaantal van bijna 30 miljoen. Jemen is het armste land in het Midden-Oosten en kent een geschiedenis van conflicten en geweld. Het land wordt sinds 2015 geconfronteerd met een verwoestende burgeroorlog die heeft geleid tot de grootste humanitaire crisis ter wereld. Het land raast af naar de ergste hongersnood die de wereld in decennia heeft gezien. Maar liefst 16,2 miljoen mensen in het land lijden op dit moment honger en 80% van de bevolking (meer dan 24 miljoen mensen) in Jemen heeft humanitaire hulp nodig.  

De situatie in Jemen 

In het conflict in Jemen strijden Houthi-rebellen, gesteund door Iran, tegen de overheid die gesteund wordt door Saudi-Arabië. Het conflict is het gevolg van jarenlange onderontwikkeling, slecht bestuur en ontevredenheid onder de bevolking. Kinderen betalen in de oorlog vaak de hoogste prijs. Zo ook in Jemen. Sinds het begin van de oorlog zijn meer dan 4 miljoen mensen uit hun huizen verdreven, waaronder 2,4 miljoen kinderen. Bovendien zijn bijna 20.000 burgers door het conflict om het leven gekomen of verwond. Een kwart van de slachtoffers is kind. Uit onderzoek blijkt dat er in de afgelopen drie jaar 2.341 kinderen slachtoffer zijn geworden van direct oorlogsgeweld, maar dit is hoogstwaarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg. Elke dag sterven in Jemen minstens 150 kinderen door ondervoeding, ziekte en geweld. 

Door conflict, COVID-19, de stijgende (voedsel)prijzen en de ongekende val van de lokale munteenheid, de Jemenitische Rial, zullen dit jaar maar liefst 16.2 miljoen mensen in het land honger lijden, en zullen naar verwachting meer dan 2,3 miljoen kinderen onder vijf jaar en meer dan een miljoen zwangere en zogende vrouwen aan acute ondervoeding lijden. Bovendien zijn door ondervoeding en schaars drinkwater kinderen en hun families zeer kwetsbaar voor verschillende (dodelijke) ziektes zoals cholera, dengue en COVID-19. Elke tien minuten sterft er in Jemen een kind aan vermijdbare ziekten zoals diarree, ondervoeding en luchtweginfecties. 

Maar de gevolgen van de oorlog voor kinderen gaan verder. 1 op de 5 kinderen in Jemen voelt zich constant bang. Bovendien is door de economische crisis, onstabiele elektriciteit, brandstoftekorten en stijgende prijzen, evenals door de luchtaanvallen en beschietingen,  ook het water-, sanitatie- en hygiënesysteem in het land verstoord. 15,4 miljoen mensen hebben geen toegang tot schoon water en sanitaire voorzieningen, waaronder naar schatting 8,4 miljoen kinderen. Daarnaast gaan meer dan  2 miljoen kinderen niet naar school. Hierdoor lopen deze kinderen extra risico om te worden gerekruteerd als kindsoldaten of te worden uitgehuwelijkt.  

Save the Children in Jemen 
Save the Children werkt sinds 1963 in Jemen en is actief in elf regio's. Hoewel de toegang bemoeilijkt wordt door de oorlog en het instorten van de infrastructuur zoals ziekenhuizen en scholen, lukt het Save the Children toch om onvoorwaardelijke hulp te blijven verlenen. Save the Children biedt ondersteuning op het gebied van gezondheid, voeding, kinderbescherming, psychosociale hulp, voedselzekerheid en levensonderhoud, onderwijs en WASH (water, sanitatie en hygiene).  

In 2020 hebben we 2.298.129 mensen bereikt met onze hulp,  waarvan 1.236.082 kinderen. Dit hebben we kunnen betekenen voor kinderen in Jemen: 

  • 983.071 kinderen kregen toegang tot gezondheidszorg en kregen hulp bij ondervoeding  

  • 229.101 kinderen ondersteund in de bestrijding van armoede 

  • 155.941 kinderen kregen toegang tot onderwijs  

  • 55.417  kinderen werden beschermd tegen geweld en risico’s zoals kindhuwelijken en kinderarbeid.  

De ondervoede Noor kon, dankzij Save the Children, naar het ziekenhuis

Noor* is vier maanden oud als ze naar het Khalifa ziekenhuis in Jemen moet, vanwege ondervoeding. Haar moeder, Safiya*, maakte zich ernstig zorgen om haar dochter. Zes maanden later zoeken we ze op, om te kijken hoe het gaat.

Lees meer over Noor

Nieuwsberichten over Jemen

21-SEP-2022

Jemen: voorkomen is beter dan genezen

08-SEP-2022

“Lezen is het beste gevoel in de hele wereld”

02-AUG-2022

Jemen: het hoogste aantal slachtoffers in 2 jaar