Jemen, een verwoestende burgeroorlog

Jemen is het armste land in het Midden-Oosten en kent een geschiedenis van conflict en geweld. In het land woedt sinds 2015 een verwoestende burgeroorlog. Meer dan 24 miljoen mensen, 80% van de bevolking, heeft humanitaire hulp nodig. Kinderen in Jemen lopen vierdubbel gevaar. Zij worden niet alleen bedreigd door bombardementen, ook honger en ziektes als cholera maken vele slachtoffers. Daar komt de covid-19 pandemie nog eens bovenop. Maar de gevolgen van de oorlog voor kinderen gaan verder. 1 op de 5 kinderen in Jemen voelt zich constant bang.

Nieuwsberichten over Jemen

05-OKT-2021

Jemen: In 72 uur drie kinderen gedood

16-AUG-2021

Jemen: honger door prijsstijgingen

14-JUL-2021

Jemen: 90% ontheemde kinderen heeft onvoldoende toegang tot voedsel, water en onderwijs

Stop de oorlog!
De crisis in Jemen wordt veroorzaakt door mensen en politiek. Wij roepen de strijdende partijen op om de wapens neer te leggen, humanitaire hulp zonder restricties toe te laten en plaats te nemen aan de onderhandelingstafel. Bovendien moeten andere landen stoppen met deze oorlog mogelijk maken door een wapenembargo op te leggen. 

Save the Children is één van de grootste hulporganisaties in Jemen  
De teams van Save the Children werken in 11 districten van Jemen, waardoor onze hulp in het hele land de meest kwetsbare kinderen bereikt.  

Foto: Saida is 18 jaar, maar ziet eruit als een kind van 8. Ze wordt behandeld in een ziekenhuis dat ondersteund wordt door Save the Children.

HONGER
Als gevolg van de oorlog in Jemen hebben 20 miljoen mensen te weinig te eten: dit is wereldwijd de ergste hongercrisis in 100 jaar. De voedselprijzen zijn zo hoog geworden, dat een gemiddeld gezin zich geen maaltijden meer kan veroorloven. Naar schatting gaan 3 op de 5 mensen in Jemen elke avond naar bed met een lege maag. Hierdoor zijn 2 miljoen kinderen acuut ondervoed, van wie bijna 400.000 levensbedreigend: elke dag sterven 100 kinderen van de honger.  

Foto: Nusair* (11 maanden) is één van de kinderen van wie we het leven konden redden in onze ondervoedingsklinieken.  

Zeer moeilijke en gevaarlijke omstandigheden
Het verlenen van deze hulp is gevaarlijk en gebeurt onder zeer moeilijke omstandigheden. Zo wordt de haven van Hodeidah, de belangrijkste doorvoerhaven in het westen van Jemen, met regelmaat geblokkeerd waardoor voedsel, medicijnen en noodhulpgoederen het land nauwelijks meer in kunnen. Het merendeel van onze hulpgoederen voor het noorden van het land komt daarom via de zuidelijke havenstad Aden het land binnen. Vanuit daar brengen we het naar andere zwaar getroffen gebieden.

We redden dagelijks levens
De wegen die we daarvoor moeten nemen, wisselen elke dag. Een weg die gisteren nog toegankelijk was, kan vandaag opeens gebombardeerd zijn waardoor er een nieuwe veilige route gevonden moet worden. Daardoor duurt het veel langer om hulp op de juiste plek te krijgen. Maar ondanks de uitdagingen, lukt het ons dagelijks om levens te redden.

Foto: De rode markering op de armband geeft aan dat dit kindje ondervoed is.

Voedselbonnen
We screenen en behandelen (acuut) ondervoede kinderen. Om te voorkomen dat kinderen ondervoed raken, delen we voedselbonnen en geldvouchers uit aan gezinnen, zodat ze voedsel kunnen kopen op de lokale markt. Kinderen onder de 2 jaar, zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding gven krijgen voedselpakketten.

Veilige speelplekken
In het hele land hebben we  veilige opvangplekken voor kinderen gemaakt. Daar leren we hen spelenderwijs om te gaan met hun traumatische ervaringen. Ook kunnen kinderen elke dag  terecht in één van onze noodscholen, zodat hun ontwikkeling niet stagneert.

Foto: Dokter Mohammed werkt in een door Save the Children ondersteunde kliniek in Sa'ada. Hier legt hij een vader uit hoe hij zijn kind voedzame pindapasta moet toedienen, die Save the Children gratis verstrekt aan ouders van ondervoede kinderen.

Foto: De acuut ondervoede Ruqaya krijgt een medisch onderzoek in ons behandelcentrum voor ondervoede kinderen.

Foto: Plumpy'Nut is een pindakaasmengsel waaraan plantaardige olie, melkpoeder, hoogwaardige proteïnen, vitaminen en mineralen zijn toegevoegd. Dit hoog energetische mengsel wordt razendsnel in het lichaam opgenomen waardoor een ondervoed kindje snel weer kan aansterken. 

ZIEKTE 
Ruim de helft van alle klinieken en ziekenhuizen in Jemen is gesloten en medicijnen zijn bijna niet verkrijgbaar. Door de slechte leefomstandigheden, het tekort aan voedsel en het gebrek aan medische zorg overlijdt er elke 10 minuten een kind in Jemen aan ziektes die te voorkomen en genezen zijn. Bijvoorbeeld aan cholera, difterie, longontsteking en diarree.

Save the Children ondersteunt 176 gezondheidsklinieken en 23 ziekenhuizen met personeel, medicijnen en apparatuur zodat zieke, ondervoede en gewonde kinderen en hun families behandeld kunnen worden. Om de levensgevaarlijke uitbraken van choleraen difterie te stoppen, hebben we speciale klinieken ingericht, waar zieke mensen geïsoleerd behandeld worden, en vaccineren we zo veel mogelijk kinderen om hen te beschermen tegen difterie. 

Sinds het begin van de oorlog (maart 2015) hebben we ruim 1,2 miljoen kinderen en volwassenen kunnen behandelen tegen ziektes en eten kunnen geven. 

Foto: Khaled is één van de kinderen die we gespecialiseerde traumazorg gaven.  


BOMMEN 
De oorlog heeft al bijna 10.000 volwassenen en kinderen het leven gekost. Ruim 60.000 mensen zijn gewond geraakt. Vooral de voortdurende bombardementen maken vele slachtoffers. Duizenden kinderen zijn wees geworden door de oorlog
De bombardementen hebben er ook voor gezorgd dat 1 op de 5 scholen en de helft van alle ziekenhuizen zijn verwoest. Kinderen zijn letterlijk nergens meer veilig.
Bijna elk kind in Jemen is dierbaren verloren, heeft geweld meegemaakt, zit gevangen in een uitzichtloze spiraal van geweld en groeit op zonder onderwijs en veiligheid. Dit zorgt voor een generatie kinderen die voor het leven is getekend. Veel kinderen zijn getraumatiseerd, alleen en bang.  

Complexe oorlog
Jemen was ook voor de oorlog al een van de armste landen in de wereld. Deze oorlog is heel complex. De strijdende partijen, de regering en de Houthi’s, vechten met name in het westen van het land met elkaar. Sinds 2015 wordt de regering van president Hadi ondersteund door een internationale coalitie, geleid door Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.. 

Laatste nieuws

05-OKT-2021

Jemen: In 72 uur drie kinderen gedood

16-AUG-2021

Jemen: honger door prijsstijgingen

14-JUL-2021

Jemen: 90% ontheemde kinderen heeft onvoldoende toegang tot voedsel, water en onderwijs