Skip to main content
ch1660778-a-group-of-children-pose-for-a-photo-after-painting-a-flower-mural-on-a-destroyed-school-in-yemen-as-part-of-the-flowers-for-children-campaign.jpg

JEMEN

Jemen

In Jemen is de grootste humanitaire crisis van het moment gaande, zo stelde ook de VN. De oorlog duurt al acht jaar en kampt met een politieke, humanitaire en ontwikkelingscrisis. Jemen is het armste land in het Midden-Oosten en kent een geschiedenis van conflicten en geweld. Er zit weinig tot geen progressie in de situatie en het land stevent af op de ergste hongersnood die de wereld in decennia heeft gezien. 

De situatie in Jemen 
Jemen, officieel de Republiek Jemen, is een land in het Midden-Oosten, met een bevolkingsaantal van bijna 35 miljoen. In het conflict in Jemen strijden Houthi-rebellen, gesteund door Iran, tegen de overheid die gesteund wordt door Saudi-Arabië. Het conflict is het gevolg van jarenlange onderontwikkeling, slecht bestuur en ontevredenheid onder de bevolking. 80 procent van de bevolking (meer dan 24 miljoen mensen) in Jemen heeft humanitaire hulp nodig. Vorig jaar leden ongeveer 2,2 miljoen kinderen onder vijf jaar en 1,3 miljoen zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven aan acute ondervoeding. 

Sinds het begin van de oorlog zijn meer dan 4 miljoen mensen uit hun huizen verdreven, waaronder 2,4 miljoen kinderen. Uit onderzoek blijkt dat 70 procent van de dodelijke slachtoffers, door directe en indirecte oorzaken, kinderen onder de vijf jaar zijn. Elke dag sterven in Jemen minstens 150 kinderen door ondervoeding, ziekte en geweld. Door conflict, COVID-19, de stijgende (voedsel)prijzen en de ongekende val van de lokale munteenheid, de Jemenitische Rial, zullen dit jaar maar liefst 16.2 miljoen mensen in het land honger lijden. Bovendien zijn door ondervoeding en schaars drinkwater kinderen en hun families zeer kwetsbaar voor verschillende (dodelijke) ziektes zoals cholera, dengue en COVID-19. Elke tien minuten sterft er in Jemen een kind aan vermijdbare ziekten zoals diarree, ondervoeding en luchtweginfecties.  

Maar de gevolgen van de oorlog voor kinderen gaan verder. 1 op de 5 kinderen in Jemen voelt zich constant bang. Bovendien is door de economische crisis, onstabiele elektriciteit, brandstoftekorten en stijgende prijzen, evenals door de luchtaanvallen en beschietingen, ook het water-, sanitatie- en hygiënesysteem in het land verstoord. 15,4 miljoen mensen hebben geen toegang tot schoon water en sanitaire voorzieningen, waaronder naar schatting 8,4 miljoen kinderen. Daarnaast gaan meer dan 2 miljoen kinderen niet naar school.

Save the Children in Jemen 
In 2021 hebben we 2.298.129 mensen bereikt met onze hulp, waarvan 1.236.082 kinderen. Dit hebben we kunnen betekenen voor kinderen in Jemen:  

  • 983.071 kinderen kregen toegang tot gezondheidszorg en kregen hulp bij ondervoeding   

  • 229.101 kinderen ondersteund in de bestrijding van armoede  

  • 155.941 kinderen kregen toegang tot onderwijs   

  • 55.417 kinderen werden beschermd tegen geweld en risico’s zoals kindhuwelijken en kinderarbeid.   

De ondervoede Noor kon, dankzij Save the Children, naar het ziekenhuis

Noor* is vier maanden oud als ze naar het Khalifa ziekenhuis in Jemen moet, vanwege ondervoeding. Haar moeder, Safiya*, maakte zich ernstig zorgen om haar dochter. Zes maanden later zoeken we ze op, om te kijken hoe het gaat.

LEES MEER OVER NOOR

Nieuwsberichten over Jemen

Save the Children bouwt duurzaam watersysteem in Jemen

17 Mei 2023

De veertienjarige Salwa moest elke dag drie uur lopen om water te halen voor haar gezin. Hierdoor miste zij regelmatig school. Save the Children heeft nu in haar dorp een watersysteem op zonne-energie aangelegd. 
Lees meer

8 jaar oorlog Jemen: Hoe Save the Children hulp biedt

26 Mrt 2023

Geen kind is acht jaar oorlog in Jemen ongeschonden doorgekomen. Ze zijn bang, getraumatiseerd en hebben dringend humanitaire hulp nodig. Daarom zijn wij zo blij met de gulle donatie van €500.000 van de Postcode Loterij.
Lees meer