Fatima (3) uit Syrië

Fatima woont met haar
familie in een voormalige
kolenopslagruimte. 

Syrië, een bron van geweld en conflicten

De bloedige burgeroorlog in Syrië heeft sinds 2011 al honderdduizenden levens geëist en miljoenen mensen zijn er door ontheemd geraakt en op de vlucht geslagen. Ruim vier miljoen Syriërs zijn naar buurlanden als Turkije, Libanon, Jordanië, Egypte en Irak gevlucht. Bijna de helft van al deze vluchtelingen is kind.

Door de langdurige aard van het conflict en de uitdagingen op het gebied van humanitaire hulp is de situatie voor kinderen en hun ouders dramatisch slecht.  

Basisrechten
Kinderen zijn beroofd van hun basisrechten, zoals toegang tot basisonderwijs en gezondheidszorg. Door de huidige situatie worden kinderen gedwongen te stoppen met school. Ook zijn veel kinderen getuige van gruwelijke wreedheden tegen familieleden en vrienden of worden zelf aangevallen. Dit leidt in veel gevallen tot langdurige psychische schade.

Wat doet Save the Children
We blijven ons onvermoeibaar inzetten voor kinderen, onder andere door noodhulp te bieden. In het noordwesten van Syrië, waar veel gezinnen naartoe zijn gevlucht, zorgen onze partners voor voedsel, tentzeilen en geld voor brandstof. We zetten ook Child Friendly Spaces op, waar kinderen kunnen worden beschermd, psychosociale ondersteuning krijgen en kunnen blijven leren. Dit alles zodat deze kinderen weer kind kunnen zijn.

Nieuws

11-MRT-2019

Helft Syrische kinderen kent niets anders dan oorlog

21-FEB-2019

Ruim 2500 kinderen in kampen in het noordoosten van Syrië

10-JAN-2019

11.000 Syrische kinderen in nood in vluchtelingenkampen Idlib

Verhalen van Syrische kinderen

De denkbeeldige wereld van Bashira

Bashira 's (10 ) mooie blauwe ogen hebben meer gezien dan iemand zich kan voorstellen. Om zichzelf te beschermen, heeft ze een denkbeeldige wereld gecreëerd.
Lees verder

Alle kleur is verdwenen uit het leven van Emam

Emam: "Kijk om je heen ... er is helemaal geen kleur. Alles is grijs, de steentjes zijn scherp en zand doet pijn aan mijn ogen. Alle kleur is verdwenen uit mijn leven."
Lees verder

Ali droomt van de andere kant van de vallei

Aan Syrië denken maakt Ali verdrietig. Hij is verdrietig om zijn neef, die in zijn rug is geschoten en daardoor is gestorven. Muziek maken heeft een helende werking op hem.
Lees verder