Daar waar de crisis het grootst is, zijn wij er voor de allerkleinsten.
Ook in Syrië. Onvoorwaardelijk. 

Syrië

Syrië ligt in het Midden-Oosten en kent al elf jaar een bloedig conflict. Dit betekent dat de helft van de kinderen zijn opgegroeid in een conflictsituatie en meer dan 5 miljoen kinderen hebben humanitaire hulp nodig. 77% van de bevolking is gedwongen huis en haard ontvlucht: 6,2 miljoen mensen zijn momenteel ontheemd binnen Syrië en 5,7 miljoen mensen zijn gevlucht naar het buitenland. Bijna de helft van al deze vluchtelingen is kind. Door de langdurige aard van het conflict en de uitdagingen op het gebied van humanitaire hulp is de situatie voor kinderen en hun ouders afschuwelijk. 

De situatie in Syrië 

Na tien jaar conflict in Syrië leven veel mensen in gebieden waar basisvoorzieningen bijna niet bestaan. Kinderen zijn beroofd van hun basisrechten, zoals toegang tot basisonderwijs en gezondheidszorg. Door de huidige situatie gaat 41% van de kinderen niet naar school. Ook zijn veel kinderen getuige van gruwelijke wreedheden tegen familieleden en vrienden of krijgen zelf te maken met geweld. Dit leidt in veel gevallen tot langdurige psychische schade. 

Aanvallen op onderwijs, ontheemding en kinderarbeid hebben bijgedragen tot een situatie waarin 2,1 miljoen kinderen niet naar school gaan, waardoor zij niet beschikken over basisvaardigheden en een veilige en beschermende omgeving. Het aantal ondervoede, zieke en kinderen met een lichamelijke beperking is in de loop van het conflict aanzienlijk toegenomen. 28% van de kinderen in Syrië is ondervoed en 82% van de bevolking leeft in armoede. Kinderen zeggen dat zij zich bang, angstig en verdrietig voelen, en velen vertonen tekenen van emotioneel leed.  

Save the Children in Syrië 

Sinds 2012 werken we onvermoeibaar om kinderen te bereiken die getroffen zijn door de oorlog in Syrië. Wij bieden noodhulp en levensreddende steun, gecombineerd met activiteiten voor herstel die de basisvoorzieningen voor kinderen en hun families helpen herstellen. 

Ons doel is om ervoor te zorgen dat elk kind in Syrië overleeft, leert en wordt beschermd. Tot nu toe hebben wij meer dan drie miljoen Syriërs bereikt, waaronder meer dan twee miljoen kinderen. Zo bieden wij voedselhulp, psychosociale ondersteuning en bescherming. Daarnaast ondersteunen we gezondheidsklinieken en onderwijsinstellingen zoals formele scholen, informele leercentra en scholen voor beroepsopleiding. Tot slot herenigen wij alleenstaande kinderen met hun familie door middel van onze opsporings- en herenigingsactiviteiten.  

In 2020 hebben we 858.519 mensen in Syrië direct bereikt met onze hulp, waarvan 463.850 kinderen. Dit hebben we kunnen betekenen voor kinderen:  

  • 320,368 kinderen kregen toegang tot gezondheidszorg en kregen hulp bij ondervoeding  

  • 84,597 kinderen ondersteund in de bestrijding van armoede 

  • 55,918 kinderen kregen toegang tot onderwijs  

  • 28,130 kinderen werden beschermd tegen geweld en risico’s zoals kindhuwelijken en kinderarbeid.  

 

Nieuws Syrië

01-NOV-2022

Reactie Save the Children op repatriëring 28 kinderen uit Syrisch kamp

23-SEP-2022

Gezondheid van kinderen in gevaar door cholera-uitbraak

15-SEP-2022

“Het moment dat ik een rolstoel kreeg, werd het leven mooier”