Ons partnership met Ikea Foundation

IKEA werkt al meer dan twintig jaar samen met Save the Children. Op internationaal niveau steunt de IKEA Foundation projecten van Save the Children op het gebied van onderwijs, noodhulp en het voorkomen van kinderarbeid.

Wat ooit begon als strijd tegen kinderarbeid, is uitgegroeid tot een intensieve samenwerking voor een gezonde en veilige kindertijd met toegang tot goed onderwijs. Door te luisteren naar en te leren van kinderen, ontwikkelen we langetermijnprojecten die leefgemeenschappen helpt om een beter leven te creƫren voor de levens van kinderen.


Verbod op kinderarbeid
In 2000 voerde IKEA haar gedragscode in ter voorkoming van kinderarbeid. IKEA ontwikkelde de code in samenwerking met Save the Children en met advies van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) en Unicef.

Knuffels voor onderwijs, IKEA’s Pluchen Speelgoedactie voor Save the Children
Met verschillende acties koppelt de IKEA Foundation producten uit het assortiment van IKEA aan goede doelen. Met de jaarlijkse Pluchen speelgoedactie schenkt de IKEA Foundation van elk verkocht knuffelbeest € 1 aan Save the Children en Unicef. De Pluchen speelgoedactie loopt ieder jaar van november tot begin januari. 

Met de opbrengsten van de Pluchen Speelgoedactie worden onderwijsprojecten van Save the Children ondersteund die gericht zijn op onderwijs voor kinderen met een beperking en kinderen uit minderheidsgroeperingen. Pim Kraan, directeur Save the Children is trots op het resultaat: "Miljoenen kinderen hebben we toegang tot onderwijs kunnen bieden dankzij de gulle investeringen van de IKEA Foundation en de steun van IKEA klanten en medewerkers wereldwijd".

De knuffelactie heeft sinds de start in 2003 € 88 miljoen opgehaald en daarmee meer dan 12 miljoen kinderen via 100 onderwijsprojecten in 46 verschillende landen geholpen. 

Naast de donatie aan Save the Children en Unicef konden klanten van de IKEA winkels in 2015 hun gekochte knuffels en kinderboeken doneren aan een lokaal goed doel. Hiervoor hebben alle IKEA vestigingen een speciale doneerbak bij de kassa’s geplaatst en een goed doel geselecteerd. Dit heeft in totaal 3.241 knuffels opgebracht. 

Bezoek de website van IKEA Foundation