Skip to main content
07fdf298-7526-41f2-8c25-093811d0f336.jpg.webp

Ethiopië

Ethiopië, formeel de Federale Democratische Republiek Ethiopië, is een land in Oost-Afrika. Het grenst aan Eritrea, Djibouti, Somalië, Kenia, Zuid-Soedan en Soedan. De hoofdstad van Ethiopië is het centraal gelegen Addis Abeba. Ethiopië is met meer dan 108 miljoen inwoners één van de grootste en dichtstbevolkte landen in Afrika en kent een jonge bevolking: ruim 60% van de inwoners is jonger dan 25 jaar. Het land kampt met armoede, conflict en klimaatverandering. Op dit moment vindt in Ethiopië één van 's werelds meest ernstige voedselcrises plaats. Door de droogte hebben naar schatting 7.2 miljoen mensen voedselhulp nodig en lijden 4.7 miljoen kinderen aan acute ondervoeding.  

De situatie in Ethiopië 

De humanitaire situatie in Ethiopië is schrijnend: bijna 30 miljoen mensen, waaronder 18 miljoen kinderen, hebben nu humanitaire hulp nodig. Een langdurige en slopende droogte verplettert de veerkracht van kinderen en gezinnen, die al zijn uitgeput door conflict en de COVID-19-pandemie. In 2022 groeide de crisis in Ethiopië in complexiteit en omvang. In het zuiden en oosten verwoest langdurige droogte levens en middelen van bestaan; in het noorden duurt het conflict voort in Tigray, Amhara en Afar; en in het zuidwesten onthemen conflicten tussen gemeenschappen honderdduizenden mensen. Families die zijn gevlucht vertrokken met heel weinig, sommigen met alleen de spullen die ze konden dragen. De meeste ontheemde kinderen gaan niet naar school. In tijden van rust keren sommige gezinnen naar huis terug en zien dat hun huizen, de ziekenhuizen en de scholen beschadigd of verwoest zijn en dat hun levensonderhoud verloren is gegaan. 

Na 17 maanden van aanhoudend geweld, verergerd door langdurige droogte en uitbraken van ziekten, maakt Save the Children zich grote zorgen dat een generatie kinderen in Ethiopië hun kindertijd zal verliezen – miljoenen kinderen in Ethiopië kunnen geen onderwijs volgen, ervaren stress door gevechten en ontheemding, hebben onopgeloste trauma’s, en lijden aan ernstige ondervoeding. 

Save the Children in Ethiopië 

Save the Children werkt al sinds 1960 in Ethiopië om kwetsbare kinderen en hun families te ondersteunen. In de noordelijke regio's - Tigray, Amhara en Afar – voeren we voedingsprogramma's uit, zorgen we dat kinderen en families toegang hebben tot gezondheidszorg door het opzetten en ondersteunen van mobiele gezondheidsklinieken, en delen we voedsel-, hygiëne- en andere noodkits uit voor gezinnen die door het conflict zijn getroffen. We voeren ook kinderbeschermingsprogramma's uit voor de meest kwetsbare kinderen, waaronder psychosociale ondersteuning. In de zuidelijke en oostelijke regio's - Somali, Oromia, SNNP en Sidama – hebben we doorlopende distributies (van dierenvoer tot hygiënekits), leveren we water via vrachtwagens, bouwen we latrines in gezondheidsfaciliteiten, voeren we screenings en behandeling uit om ondervoeding te voorkomen en behandelen, en bieden we logistieke ondersteuning bij de vaccinatiecampagnes voor vee van de overheid. 

In 2021 hebben we bijna 7,5 miljoen mensen kunnen bereiken, waarvan bijna 4,8 miljoen kinderen. Dit hebben we kunnen betekenen voor kinderen: 

  • 3.837.070 kinderen kregen toegang tot gezondheidszorg en kregen hulp bij ondervoeding  

  • 47.903 kinderen ondersteund in de bestrijding van armoede 

  • 842.890 kinderen kregen toegang tot onderwijs  

  • 99.135 kinderen werden beschermd tegen geweld en risico’s zoals kindhuwelijken en kinderarbeid.  

Onze projecten in Ethopië

ethiopie-moeder-kind

Seksuele voorlichting en gezinsplanning

Save the Children leidt voorlichters op die jongeren kunnen informeren over seksualiteit, relaties, genderverhoudingen, het voorkomen van ongewenste zwangerschappen, het gebruik van condooms, het voorkomen van soa's en hiv en het voorkomen van seksueel geweld.

Projectdetails

Save the Children zet zich samen met jongeren, vrouwen, kostwinners, gezondheidswerkers, dorpsoudsten en religieuze leiders in voor gedragsverandering. Voorlichting en anticonceptie moeten leiden tot minder geboortes in gebieden in Ethiopië die te lijden hebben onder overbevolking en klimaatverandering. 

Projectnaam: RESET Plus: Family Planning for Resilience Building amongst youth and women in drought prone and chronically food insecure regions of Ethiopia
Projectgebied: 5 gebieden in Wag Himra en Bale
Duur: 3,5 jaar, van januari 2018 tot juli 2021
Partners: Amref Health Africa, CARE en Women Support Association
 
Dit project wordt gefinancierd door de Europese Unie.
Facebook - Twitter - Instagram

flag-yellow-low-300x200

Berichten over Ethiopië

Via de kamelenbibliotheek kunnen kinderen in moeilijk bereikbare gebieden lezen

8 Sep 2023

Een kind dat voor plezier leest, heeft minder moeite met leren en krijgt meer zelfvertrouwen. Daarom doen wij er alles aan om kinderen toegang te geven tot boeken. Zelfs als dat via een kamelenbibliotheek is.
Lees meer

10 positieve veranderingen in 2022

31 Dec 2022

Van vooruitgang bij het beëindigen van kindhuwelijken tot het aan het woord laten van kinderen op de COP27-klimaattop, hier zijn 10 positieve veranderingen voor kinderen die in 2022 hebben plaatsgevonden: 

Lees meer

DRA biedt noodhulp in Ethiopië

8 Aug 2022

Ethiopië kampt met de ergste en langdurigste door klimaat beïnvloede droogte in 40 jaar. Door drie opeenvolgende mislukte regenseizoenen sinds het einde van 2020 hebben 17,1 miljoen mensen dringend hulp nodig.
Lees meer
cfa2a555-3b1f-404d-9a32-2f9ec0f19426.jpg.webp

Geef kinderen in Ethiopië een eerlijke kans op een toekomst.

Jouw hulp is dringend nodig. Help je mee?

Ja, ik doneer