Nieuws

11-NOV-2022

Wat is er gebeurd met de 15,3 miljoen euro voor Beiroet?

28-SEP-2022

"Geen enkel kind zou moeten sterven op zoek naar zijn of haar meest fundamentele behoeften"

20-APR-2022

Helft van Libanese kinderen heeft dringend hulp nodig

Libanon

Libanon is een land in het Midden-Oosten, gelegen aan de oostkust van de Middellandse Zee in Azië.  Libanon telt zo’n5.5 miljoen inwoners. Met circa 10,5 km² oppervlakte, is het land klein en dichtbevolkt. De oorlog in buurland Syrië heeft een grote impact op het land. Zo telt Libanon met 1.5 miljoen vluchtelingen het hoogste aantal Syrische vluchtelingen, in verhouding tot de eigen bevolking. Dit legt een enorme druk op het sociaaleconomische stelsel en de infrastructuur van Libanon. Bovendien is het leven voor deze vluchtelingen en hun kinderen niet gemakkelijk. Zo mist 99% van de Syrische vluchtelingen in Libanon één maaltijd per dag. 

De situatie in Libanon

Sinds de herfst van 2019 is Libanon verzonken in een van 's werelds ergste financiële crises van de moderne geschiedenis. De economie is in 2021 met 10,5% gekrompen en het land kent de hoogste inflatie ter wereld. Met grote armoede onder de bevolking tot gevolg. 

Daarnaast voelt de bevolking van Libanon de gevolgen van de politieke crisis, COVID-19 en de explosie in Beirut van 4 augustus 2020. Deze crisis treft niet alleen meer vluchtelingen en migranten, maar iedereen in Libanon.  Zo leeft meer dan 80% van alle huishoudens in multidimensionale armoede en kan niet meer voorzien in hun basisbehoeften. Ze hebben simpelweg niet genoeg eten of genoeg geld om eten te kopen. Dit komt doordat de voedselprijzen met 570% zijn gestegen sinds 2020.

In heel Libanon hebben gezinnen moeite het hoofd te bieden aan de stijgende prijzen van voedsel, huur, brandstof en andere benodigdheden

  

Kinderen de dupe van instabiliteit

30% van alle kinderen krijgen niet de medische hulp die ze nodig hebben en 34% van alle kinderen gaan niet meer naar school. Hierdoor is onder andere kinderarbeid drastisch toegenomen. Zo is 1 op de 10 kinderen betrokken geraakt in kinderarbeid, om het gezin te kunnen voorzien van voldoende inkomen. Deze cijfers zijn zeer waarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg. 

Save the Children in Libanon 

Save the Children werkt sinds 1953 onvoorwaardelijk in Libanon om ondersteuning te bieden in verschillende sectoren, zoals kinderbescherming, onderwijs, mentale gezondheid en psychosociale steun, levensonderhoud en opvang. In 2020 bereikten we met ons werk in Libanon 153.336 kinderen en hun families. 

In 2020 hebben we 153.336 mensen bereikt met onze hulp, waarvan 68.141 kinderen. Dit hebben we kunnen betekenen voor kinderen: 

  • 28.895 kinderen kregen toegang tot gezondheidszorg en kregen hulp bij ondervoeding  
  • 35.805 kinderen ondersteund in de bestrijding van armoede 
  • 9.169 kinderen kregen toegang tot onderwijs  
  • 6.032 kinderen werden beschermd tegen geweld en risico’s zoals kindhuwelijken en kinderarbeid.  

Project in Libanon

Improving Prospects for Refugees and Vulnerable Host Communities in Lebanon

Het programma richt zich op de meest kwetsbare kinderen, adolescenten en hun families die in de stedelijke gebieden van en rondom Beiroet wonen. Het programma biedt geïntegreerde kinderbeschermingsdiensten, waaronder psychosociale support, en beroepsonderwijs aan en voor kinderen en adolescenten.

lees meer

Kinderarbeid bestrijden door de sociaal economische vooruitzichten van kwetsbare kinderen te verbeteren

Kinderbescherming en beroepsonderwijs voor kinderen en adolescenten. De focus ligt op kinderen die betrokken zijn bij de ergste vormen van kinderarbeid en kinderen met een handicap.
Lees meer

Onderwijs voor kinderen in Libanon hangt aan een zijden draadje

Bijna 1,2 miljoen kinderen in Libanon zijn sinds het begin van de coronacrisis niet meer naar school geweest. Dit blijkt uit onderzoek van Save the Children. Vooral kwetsbare kinderen en kinderen uit vluchtelingengezinnen lopen een groot risico nooit meer naar school terug te gaan.
Download het onderzoek (pdf)