Libanon: Hoe is de situatie in Beiroet?

Een explosie in de haven van Beiroet heeft een gebied met een radius van 10 kilometer verwoest. Volledige straten zijn door de explosie weggevaagd en veel kinderen zijn vermist of op zoek naar hun ouders.

Ramp desastreus voor kinderen
Jad, Sakr, Country Director van Save the Children in Libanon, is geschokt en verslagen door de explosie: “Het duurt bij rampen van deze omvang altijd een paar dagen voor het dodental duidelijk is. Wat nu al zeker weet is dat in een ramp als deze desastreus is voor kinderen. Ze raken gewond, raken hun ouders kwijt en raken ernstig getraumatiseerd. Het is van vitaal belang dat kinderen en hun families nu toegang hebben tot medische hulp en fysieke en emotionele bescherming.”

Timing had niet slechter gekund
“De explosie had niet op een slechter tijdstip plaats kunnen vinden,” stelt Sakr. Het land was net in een nieuwe lockdown door de COVID-19 crisis. Uit een analyse van Save the Children blijkt bovendien dat meer dan een half miljoen kinderen in Beiroet moeite hebben te overleven of honger leiden. Als gevolg van de bijna volledig ingestortte economie hebben hun families geen geld meer voor basisvoeding, elektriciteit, kookbrandstof, hygiëne en water. Zaken die nodig zijn om te overleven. Veel gezinnen zijn door de explosie in een klap hun huis kwijt en hebben geen dak meer boven hun hoofd.

Giro555
De teams van Stichting Samenwerkende Hulporganisaties, waaronder Save the Children, zijn ter plaatse en ondersteunen de autoriteiten waar mogelijk. Ook het kantoor van Save the Children in Beiroet is beschadigd door de explosie. Het personeel van Save the Children is ongedeerd en zet zich maximaal in. Op 14 augustus werd bekendgemaakt dat er na een week vol acties €11.451.558 is opgehaald voor de slachtoffers van de explosie in Beiroet. 

Laatste nieuws uit Libanon

25-JAN-2022

Steeds meer Libanese gezinnen kunnen eten of onderwijs voor kinderen niet betalen

09-DEC-2021

Winter in Libanon: steeds meer families bellen naar hulplijn Save the Children

11-NOV-2021

Libanon: Families overleven op aardappelen en rijst

Hoe zetten wij ons in voor kinderen en hun families in Beiroet?

  • Om kinderen te helpen omgaan met hun ervaringen, biedt Save the Children psychologische hulp, inclusief begeleiding aan ouders over hoe ze met hun kinderen (inclusief kinderen met een handicap) kunnen praten over wat er is gebeurd.
  • Families hebben direct hulp nodig zoals medicijnen en andere medische zorg, eten en drinkwater, en onderdak. Voor dat laatste verstrekken wij noodtenten. Daarnaast delen we sanitatiepakketten uit met daarin onder meer producten voor persoonlijke hygiene, zeep en luiers.
  • Ook helpen we bij het opsporen van slachtoffers en bij het herenigen van kinderen met hun familieleden. De getroffenen worden ook financieel en psychisch ondersteund.
Omdat wij al een kantoor hebben in Beiroet kennen we de situatie ter plekke goed en kunnen onze collega's daar snel en adequaat hulp verlenen. 

Dalal is weer bij haar ouders

Dalal* (4 jaar) ligt nu rustig te slapen. Ze heeft acht dagen gescheiden van haar moeder en vader geleefd door de explosie in Beiroet. Ze logeerde bij haar oma op dat moment. Oma had onder de omstandigheden moeite om voor Dalal te zorgen. Dalals moeder Hala lag namelijk in het ziekenhuis in de buurt van de haven toen de explosie plaatsvond. Hala raakte gewond door een val na de explosie en het rondvliegend glas van de verbrijzelde ramen. Haar man leed aan shock en geheugenverlies.

Veilig voelen
Medewerkers van Save the Children bezochten Dalal* in de dagen totdat  ze weer herenigd werd met haar ouders en hebben haar psychosociale ondersteuning geboden. Ze hebben met haar gepraat, gespeeld en aandacht gegeven zodat Dalal zich veilig voelde en de situatie mentaal beter kon verwerken. 

Moeder Hala zegt: “Ik weet niet hoe ik moet uitleggen wat er met haar is gebeurd, omdat ik zelf nog steeds  niet begrijp wat er is gebeurd. Toen jullie (Save the Children) waren langs geweest belde ze me meteen, ze zei: ‘ mama ze brachten me een bal, en ze speelden met mij, waarom was je niet hier toen ze met me kwamen spelen.?’ Het maakte een groot verschil voor haar stemming. Het gaf haar steun om te merken dat er iemand naast haar staat.”

Fotograaf: Ahmed Bayram, voor Save the Children

Het geluid van de vernietiging klinkt nog na in Beiroet

Nu de hulpverlening op gang is gekomen, vertellen medewerkers van Save the Children over hun ervaring en waar de kinderen van Beiroet en hun families behoefte aan hebben.

Lees het artikel

Emotionele klachten slachtoffers ramp Beiroet reëel

De samenwerkende hulporganisaties verlenen niet alleen praktische noodhulp, maar helpen de getroffenen ook met acute psychische ondersteuning na het meemaken van deze heftige gebeurtenis. Joy Abi Habib, specialist mentale gezondheid en psychosociale hulp van Save the Children in Beiroet vertelt wat deze ramp voor effect heeft op de geestelijke gezondheid van kinderen en hun verzorgers. 

"Opeens hoorden we een raar geluid"

Huwaida, een Libanese vrouw die getrouwd is met een Syriër, woont in Nabaa, een buitenwijk van
Beiroet. Ze was op het moment van de explosie thuis met haar kinderen. “Mijn zoon en ik zaten in de woonkamer. Mijn zoon zat bij het raam. Opeens hoorden we een raar geluid, het klonk als onweer. Ik hoorde het geluid opnieuw, maar nog harder. Ik stond snel op en trok mijn zoon bij het raam weg. Toen volgde er een harde klap en vloog het raam in stukken over ons heen. Ik beschermde mijn zoon en zei toen dat hij snel met zijn zus naar beneden moest”, vertelt Huwaida.

“Ik wilde dat mijn kinderen veilig zouden zijn”
“Ik had niet eens door dat ik gewond was, totdat mijn buurvrouw zei dat ik naar het ziekenhuis moest. Ik
was op dat moment niet bezig met mijn verwondingen, ik wilde alleen maar dat mijn kinderen veilig
zouden zijn. Ik dacht dat er een explosie onder ons gebouw was. Het was heel eng”, zegt Huwaida.
Huwaida’s zoon Ahmad (9) is nog steeds in shock na de gebeurtenis op 4 augustus. “Ik dacht dat het
onweerde. Alles viel over ons heen. Ik was heel bang”, vertelt hij.

Extra moeilijk
Het gezin had het al moeilijk door de coronacrisis. Huwaida was blij dat de scholen dicht waren tijdens
de pandemie. “Ahmad heeft astma en schildklierklachten. Al voordat de scholen dicht gingen, liet ik hem
niet meer naar school gaan vanwege zijn gezondheidsproblemen”, legt ze uit.

Ahmad deed zijn schoolwerk vanuit huis. “Ik volgde online les met mijn moeders mobiele telefoon. Ik
heb er zelf geen. Ik sprak mijn lerares vaak via whatsapp en ze stuurde me dan huiswerk via de telefoon.
Ik mis mijn vrienden heel erg”, zegt hij.