250.000 Rohingya-kinderen in Bangladesh in nood

Save the Children maakt zich grote zorgen over het geweld gericht op burgers in het noorden van de staat Rakhine in Myanmar. Sinds de start op van het geweld op 25 augustus jl. zijn ruim 400.000 Rohingya de grens met Bangladesh overgestoken. Onder hen zijn 250.000 kinderen. Zij vertellen ons verschrikkelijke verhalen over massamoorden, het systematisch platbranden van dorpen en aanvallen op mensen op de vlucht.   

Wij zijn geschokt over deze berichten en roepen alle partijen op om de bescherming van burgers, en vooral kinderen, tot hun hoogste prioriteit te maken.

Groot tekort aan eerste levensbehoeften
De gevluchte Rohingya worden opgevangen in Cox’s Bazar district in Bangladesh. Ze hebben honger, zijn uitgedroogd,  uitgeput en bang. Ze hebben alles achtergelaten uit angst slachtoffer te worden van het geweld. De overheid van Bangladesh doet er alles aan om de ontheemden op te vangen. De lokale gemeenschappen delen hun huis, voedsel en drinkwater met de nieuwkomers. Er is echter een groot tekort aan voedsel, onderdak, water en sanitaire voorzieningen. Duizenden mensen hebben geen onderdak, terwijl het aantal ontheemden elke dag toeneemt. Deze situatie is heel zorgwekkend, vooral voor kinderen.  

“De meeste mensen hebben hals over kop hun huis moeten verlaten en komen hongerig en uitgeput aan”, vertelt Mark Pierce, directeur van Save the Children Bangladesh. “Ik maak me grote zorgen. Het is moeilijk om te voldoen aan de vraag naar voedsel, onderdak, water en spullen voor de persoonlijke hygiĆ«ne. Als families verstoken blijven van hun eerste levensbehoeften, wordt de ellende alleen maar groter en kunnen nog meer levens verloren gaan.”
 
Wat doet Save the Children?
Save the Children werkt sinds 2012 in Cox’s Bazar om noodhulp te bieden na eerder geweld in 2012, waar destijds 380.000 Rohingya een veilig heenkomen zochten. Sinds de nieuwe toestroom gestart is op 25 augustus hebben we onze activiteiten uitgebreid. We hebben al honderden tentzeilen, hygiĆ«nepakketten en keukenmaterialen uitgedeeld. Kinderen kunnen terecht in onze veilige opvangplekken die zijn opgezet verspreid over Cox’s Bazar, waar ze kunnen spelen en waar gespecialiseerde medewerkers hen troosten en helpen met hun angsten en ervaringen.   

1.100 gevluchte kinderen zonder ouders
Onze speciale aandacht gaat uit naar het alarmerende aantal alleenstaande kinderen. In de afgelopen drie weken hebben we al 1.100 alleenstaande kinderen aangetroffen. Zij zijn hun ouders kwijtgeraakt tijdens de chaos van hun vlucht of hun ouders zijn omgekomen door het geweld. We hebben twee opvangcentra opgezet voor deze kinderen, waar zij 24 uur per dag beschermd en verzorgd worden door onze medewerkers. Zij zoeken bovendien naar de ouders of naaste familie van deze kinderen, zodat ze herenigd kunnen worden met dierbaren.