Overstromingen in Azië: hygiëne is nu van cruciaal belang

Nu meer dan 40 miljoen mensen na hevige moessonregens en aardverschuivingen zijn getroffen door overstromingen in Bangladesh, Nepal en India, zet Save the Children alles op alles om zo veel mogelijk mensen te helpen. Daarbij is hygiëne van cruciaal belang. 

Het dodental in de drie landen is inmiddels gestegen tot boven de 1.200. Honderdduizenden mensen hebben dringend hulp nodig, tienduizenden huizen, scholen, wegen en kliniekjes zijn verwoest. Het zijn de ergste overstromingen in jaren.

Medewerkers van Save the Children ter plaatse werken dag en nacht om kinderen veiligheid, opvang, eten en drinken en hygiëne-pakketten te bieden en om ervoor te zorgen dat ze zo snel mogelijk weer naar school kunnen – veel scholen die niet verwoest zijn, worden ingezet als opvangplekken. Daarnaast helpen we met het schoonmaken van dorpen. De komende periode willen we zo’n 160.000 mensen (zeker 55.000 kinderen en hun families) bereiken met hulp.

Een van de grootste gevaren in deze verschrikkelijke situatie, is de uitbraak van ziektes. Het vieze, stilstaande water in combinatie overlopende latrines, slechte toegang tot hygiëne en overbevolkte evacuatiecentra verhoogt het risico op een uitbraak van ziektes enorm. Kinderen, die vaak minder weerstand hebben, zijn daar extra vatbaar voor.

“Hygiëne is van cruciaal belang om een uitbraak van ziektes als diarree te voorkomen”, zegt Delailah Borja, directeur van Save the Children in Nepal. “Het is echt belangrijk dat we voorkomen dat dit gebeurt. De kinderen en gezinnen hebben al zoveel moeten doorstaan.”