Dringend noodhulp nodig voor Rohingya

Save the Children roept de internationale gemeenschap op om 77 miljoen dollar aan noodhulp bij elkaar te brengen, om gevluchte Rohingya in het zuiden van Bangladesh te helpen. De afgelopen weken zijn bijna 300.000 Rohingya van Myanmar naar Bangladesh gevlucht, nadat het geweld in de provincie Rakhine snel verergerde. Er zijn schokkende berichten over honderden mensen die zijn gedood, onder wie ook veel kinderen.

Humanitair expert George Graham van Save the Children zegt dat de situatie van de Rohingya en de gemeenschappen die hen opvangen, steeds wanhopiger wordt. Zowel de regering van Bangladesh als hulporganisaties zijn de hulp fors aan het uitbreiden. “In en rond Cox’s Bazar, een regio nabij de grens met Myanmar, verblijven tienduizenden Rohingya-gezinnen met hun kinderen in de open lucht omdat ze nergens anders heen kunnen. Er is een tekort aan voedsel en schoon drinkwater. Die onzekerheid verhoogt het risico dat kinderen worden uitgebuit, mishandeld of zelfs verhandeld.”

Lokale gemeenschappen in Bangladesh delen hun voedsel en andere basisbehoeften, maar sommige Rohingya moeten bedelen om te overleven. De wanhopige nieuwkomers hebben vaak te voet een lange reis afgelegd, alles achterlatend te midden van het geweld en de moorden. Kinderen zijn ziek door een gebrek aan voedsel en schoon water. “Er zijn honderden kinderen die alleen reizen, ze zijn in de chaos hun familie kwijtgeraakt. Dat is echt een grote zorg. Ze hebben extra steun nodig, en hulp bij het terugvinden van hun familie.”

Graham benadrukt dat de internationale gemeenschap het niet mag laten afweten. De VN en hulporganisaties kunnen met de 77 miljoen dollar tot het einde van het jaar tot 300.000 mensen steunen. “De humanitaire situatie is zorgwekkend en verslechtert met de dag. De inspanningen van de regering van Bangladesh, de lokale overheden in Cox's Bazar en gastgemeenschappen zijn enorm. Maar voor een crisis van deze omvang is meer nodig.”

Save the Children roept alle strijdende partijen op het geweld te staken. “We verzoeken alle partijen de veiligheid van alle burgers -met name kinderen- te waarborgen, en hulporganisaties ongehinderd in de regio Rakhine toe te laten.”
 
Save the Children heeft honderden pakketten uitgedeeld aan gevluchte Rohingya in Bangladesh, met daarin materialen voor beschutting zoals tentzeil. Verder zet Save the Children veilige plekken op waar kinderen veilig kunnen spelen en hun ervaringen kunnen verwerken, en de organisatie steunt kinderen die alleen op de vlucht zijn.